Postin hallitus päätti aikalisästä: palkkataso pysyy tammikuun 2022 loppuun, mutta sopimus vaihtuu – "Pakettilajittelua koskeva asia on nyt ratkaistu"

Postin hallitus teki päätöksen, jolla pakettilajittelijoiden palkkojen on määrä pysyä vähintään nykyisellään reilun kahden vuoden ajan.
Postin hallitus teki päätöksen, jolla pakettilajittelijoiden palkkojen on määrä pysyä vähintään nykyisellään reilun kahden vuoden ajan. Kuva: Joel Maisalmi

Postin hallitus on tehnyt päätöksen palkkakiistaan otettavasta aikalisästä.

Postin tiedotteen mukaan lajitteluhenkilöstön kokonaispalkka säilyy nykyisellään tammikuun 2022 loppuun saakka.

Noin 700 henkilöä siirtyisi kuitenkin edelleen marraskuun alussa Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen alle. Työntekijöitä edustavan Posti- ja logistiikkaunionin (PAU) mukaan sopimuksessa palkat olisivat jopa kymmeniä prosentteja alhaisemmat kuin tällä hetkellä.

Aikalisän taustalla on omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) puuttuminen asiaan sen jälkeen, kun palkkakiista johti noin 2000 PAU:n työntekijän lakkoon.

Takuu koskee vain nykyisiä työntekijöitä

Palkkakiistan aikalisä on tarkoitus toteuttaa yhtiön sisäisellä takuupalkalla.

– Otamme käyttöön tuotantopalkkiomallin. Jos yksittäinen työntekijä ei yllä tavoitteisiin, työnantaja kompensoi takuupalkan kautta saman ansiotason kuin aiemmin, selvittää Postin paketti ja verkkokauppa -liiketoimintaryhmän johtaja Turkka Kuusisto.

Hän korostaa, että tavoitteet ylittämällä on mahdollista myös korottaa ansiotasoa nykyisestä.

Takuupalkka koskee vanhoina työntekijöinä Posti Palvelut Oy:hyn siirtyviä noin 700 työntekijää ja on siis voimassa reilun kahden vuoden ajan.

– Mahdollisille uusille työntekijöille tulee voimaan kiinteä palkka ja tuotantopalkkiomalli. Sen kautta pystyy pääsemään samanlaiseen ansiotasoon kuin vanhat työntekijät, Kuusisto sanoo.

– Postilla on kaikki intressi maksaa hyvästä työstä kilpailukykyistä palkkaa.

Joustolla halutan vastata verkkokaupan tarpeisiin

Työehtosopimuksen muutoksella Posti ilmoittaa saavansa myös tarvitsemaansa joustavuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa työaikoja.

Kuusiston mukaan taustalla on erityisesti verkkokauppa. Sen vuoksi pakettilajittelun työmäärissä on voimakasta vaihtelua viikkojen ja vuorokauden eri aikoina.

– Jotta pystymme hoitamaan ruuhkahuippuja, työvoiman saatavuutta ja käyttöä on pystyttävä kohdistamaan joustavasti, Kuusisto sanoo.

Kuusisto korostaa, että tämänpäiväisestä päätöksestä huolimatta työehtosopimusneuvottelut PAU:n ja Palvelualojen työnantajien (Palta) välillä jatkuvat. Neuvottelut koskevat noin 10 000 Postin työntekijää, joihin ainakin toistaiseksi sovelletaan PAU:n ja Paltan välistä viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimusta.

– Pakettilajittelua koskeva asia on ratkaistu, ja nyt keskitytään arjen normalisointiin, Kuusisto toteaa.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kommentoi asiaa Lännen Medialle myöhemmin.