
Postin pitkään jatkunutta työehtoriitaa ei saatu ratkaistua sunnuntaina. PAUn uudesta työehtosopimuksesta tehty sovintoehdotus on hylätty, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi tiedotusvälineille kuuden aikaan sunnuntaina iltapäivällä.
Piekkalan mukaan työnantajia edustava Palta olisi hyväksynyt ehdotuksen, mutta Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU hylkäsi sen.
– Sovittelusta ei ole sovittu nyt mitään. Lähtökohtaisesti pitää varmaankin antaa pölyn laskeutua.
Koska kiistaan ei saatu sopua, PAUn lakot laajenevat maanantaina postinjakelun, postinkäsittelyn, postinkuljetuksen lisäksi myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa. Lakot jatkuvat 22. joulukuuta asti, jos TES-neuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta ei päästä sopuun. PAU tiedotti asiasta myöhään sunnuntaina.
PAUn mukaan työnseisausten syynä on työehtosopimusneuvottelujen vauhdittaminen.
PAU aloitti työnseisauksen Postissa maanantaina 11. marraskuuta, eli lakko on kestänyt pian kaksi viikkoa. PAU ilmoitti aiemmin, että se laajentaa työnseisausta joulukuun 8. päivään saakka, ellei asiassa synny sopua.
Lakon piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää. Työnseisaus ei koske sanomalehtien varhaisjakelua. PAU rajaa työnseisausten ulkopuolelle turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. PAU ilmoittaa, että jos työnantaja rikkoo lakkoa vuokratyöntekijöillä tai muilla työntekijöillä, tulee nämä tehtävät hoitaa kyseisillä lakon rikkojilla.
Medialiitto hylkäsi ratkaisuehdotuksen
PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi medialle, että kokonaisuus kaatui siihen, että Medialiitto ei hyväksynyt selvitysryhmän ratkaisuehdotusta 700 pakettilajittelijan asemasta. Neuvottelut jo kerran katkaissut kysymys jäi siis auki.
– Se olisi ollut kaikista yksinkertaisin ja nopein ratkaisu. Jos he olisivat lähteneet mukaan siihen, mitä selvitysmiehet esittivät, asia olisi ratkennut siihen, Nieminen sanoi.
Medialiiton tiedotteen mukaan pakettilajittelijoiden siirtäminen Medialiittoon kuuluvaan Posti Palveluihin on ollut Postin oma liiketoimintapäätös.
– Emme ole Paltan ja PAUn välillä sovitun viestintä- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen osapuoli eikä meitä voi sellaiseksi pakottaa, Medialiiton työmarkkinajohtaja Elina Nissi kommentoi tiedotteessa.
Medialiitto vetosi siihen, että sen jäsenyritykset noudattavat Teollisuusliiton kanssa tehtyjä työehtosopimuksia ja se tekee jatkossakin jakelualan työehtosopimukset Teollisuusliiton kanssa.
Esitys: yrityskohtainen työehtosopimus
Pääriitaa PAU:n uudesta työehtosopimuksesta jarruttaa edelleen kiistakysymys 700 pakettilajittelijaan sovellettavasta työehtosopimuksesta.
Posti on päättänyt siirtää pakettilajittelijat tytäryhtiö Postipalveluihin ja samalla Medialiiton ja Teollisuusliiton solmimaan sopimukseen, jossa pakettilajittelijoiden palkat ovat huonommat kuin vanhassa sopimuksessa.
Selvitysryhmän mukaan sen lauantaina antaman sovintoesityksen idea oli osakeyhtiötä koskeva yrityskohtainen työehtosopimus, jonka sisältö olisi ollut Paltan ja PAU:n välisen voimassaolevan työehtosopimuksen mukainen. Sopimuskauden aikana osapuolet olisivat käyneet läpi, miten työehtosopimusjärjestelmää olisi järkevä kehittää.
– Mielestäni jäi aika teknisestä seikasta kiinni. Tähän olisi tarvittu kaikki osapuolet. He, joita asia varsinaisesti koskee, olisivat olleet hyväksymässä, selvitysryhmässä mukana ollut Ann Selin totesi.
Neljästä osapuolesta ainoastaan Medialiitto vastusti selvitysryhmän ratkaisuehdotusta. Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto kommentoi sunnuntaina tiedotusvälineille, ettei hän pidä Medialiiton kantaa isona yllätyksenä.
– Selvitysryhmän esittämä vaihtoehto on ollut käsittelyssä jo aiemmin ja mennyt nurin.
Pakettilajittelijoita koskeva kiista siirrettiin loppuviikosta neljän kokeneen työmarkkinaneuvottelijan eli Ann Selinin, Jukka Ahtelan, Lauri Ihalaisen ja Lasse Laatusen työpöytään.
Selin on entinen Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja ja Ihalainen entinen työntekijäpuolta edustavan SAK:n puheenjohtaja ja sdp:n kansanedustaja. Laatunen on työnantajapuolta edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n entinen työmarkkinajohtaja ja Ahtela myös työmarkkina-asiantuntija.
"Paketti suurin piirtein kasassa"
Paltan Tuomas Aarto pitää sovintoesityksen kaatumista harmittavana ja muistuttaa, että Palta olisi hyväksynyt sen. Hänen mielestään uuden työehtosopimuksen osalta ei ole enää jäljellä paljoa soviteltavaa.
Myös PAUn Heidi Nieminen sanoi, että paketti on suurin piirtein kasassa ja kokonaisuutena PAU olisi pystynyt tulemaan vastaan, jos pakettilajittelijoiden kysymys olisi ratkennut.
Hänen mukaansa tilanne voisi ratketa, jos Postipalvelut tulisi Paltan jäseneksi. Silloin pakettilajittelijat siirtyisivät PAUn työehtosopimuksen piiriin.
Tukilakot alkavat maanantaina
PAU ja Palta eivät päässeet sopuun uudesta työehtosopimuksesta, eli maanantaina alkavat laajat tukilakot. Ne vaikuttavat monen suomalaisen arkeen merkittävästi.
Esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton tukilakko lamaannuttaa pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen ja vaikuttaisi myös laivaliikenteeseen. Ilmailualan unionin IAUn tukilakko vaikuttaa Helsinki-Vantaan lentoaseman asiakaspalveluun ja maa- ja catering-palveluihin.
Finnair on kertonut, että se on joutunut perumaan lähes 300 lentoa lauantailta ja sunnuntailta, mikä vaikuttaa yli 20 000 matkustajan matkasuunnitelmiin.
Jos lentoon tulee muutoksia, Finnair on matkustajiin henkilökohtaisesti yhteydessä tekstiviestillä ja/tai sähköpostilla.
Juttua on päivitetty kello 21.41 PAUn uudella lakkotiedotteella. Päivitetty klo 20.00 Medialiiton tiedotteella ja lisätty uusi kuva. Päivitetty klo 19.00 kauttaaltaan tiedoilla neuvottelujen kariutumisesta ja osapuolten kommenteilla.
Aiemmin juttua päivitetty klo 15.19, 12.05 ja 10.20. Korjattu, että pakettilajittelijat-kiistassa päätöksensä esityksen hyväksymisestä kertovat klo 15 PAU ja Posti, Palta sai esityksen vain tiedokseen. Lisätty osapuolten kommentteja ja liitetty tuore kuva.