Rajavartiolaitoksen ylitarkastaja: Suomen rajoilla palataan pitkälti viime kevään rajoitustoimiin – "Me avustamme ja ohjaamme ihmisiä testeihin"

Länsirajaliikenteen tarkastusta on tehty jo viime vuoden maaliskuusta lähtien muun muassa Tornion ja Haaparannan välisellä rajalla. Keskiviikosta lähtien käytännön työssä rajoilla voi tulla enemmän ihmisten ohjaamista testeihin, mutta vielä tätä ei konkreettisesti tiedetä.
Länsirajaliikenteen tarkastusta on tehty jo viime vuoden maaliskuusta lähtien muun muassa Tornion ja Haaparannan välisellä rajalla. Keskiviikosta lähtien käytännön työssä rajoilla voi tulla enemmän ihmisten ohjaamista testeihin, mutta vielä tätä ei konkreettisesti tiedetä. Kuva: Jussi Leinonen

Suomen rajoilla palataan keskiviikkona pitkälti viime kevään rajoitustoimiin.

Näin Rajavartiolaitoksen ylitarkastaja Max Janzon tiivistää Lännen Median haastattelussa sen, mitä maahantulon rajoitusten kiristäminen tarkoittaa. Suurin muutos koskettaa ulkomaalaisia, sillä keskiviikosta lähtien vain välttämätön liikenne Suomeen sallitaan.

– Samalla tavalla rajoitetaan maahantuloa työmatkaliikenteen osalta kuin keväällä tehtiin, eli sallitaan vain huoltovarmuuden kannalta ja yhteiskunnan toimivuuden kannalta merkittävä työ. Ammateista on olemassa listaus, Janzon sanoo.

Rajatarkastuksessa ulkomaalaisella täytyy olla dokumentti. Ulkorajoilla, kuten Suomen ja Venäjän rajalla, dokumenttia on vaadittu koko ajan maaliskuusta saakka, ja nyt sama käytäntö siirtyy taas sisärajoille.

Keskiviikosta lähtien maahantulo rajayhteisöön kuulumisen perusteella poistuu. Tällä on Janzonin mukaan vaikutusta nimenomaan länsi- ja pohjoisrajalla.

Nykyinen henkilökunta tulee riittämään uusiin rajoituksiin

Hallitus palautti rajavalvonnan Suomen sisärajoille 19. maaliskuuta viime vuonna, jotta koronavirus ei pääse leviämään.

Janzon huomauttaa, että rajavalvonta on ollut palautettuna koko ajan siitä lähtien, mutta palauttamisen aste on vaihdellut. Esimerkiksi työmatkat sallittiin kesäkuussa sisärajoilla, joilla tarkoitetaan Suomen ja toisen Schengen-valtion välistä liikennettä.

Nyt hallitus toteaa, että uusilla rajoituksilla pyritään vähentämään rajan yli saapuvaa liikennettä, jotta estettäisiin koronavirusmuunnosten leviämistä.

Rajavartiolaitoksella on siis ollut viime maaliskuusta asti koronaviruksen estämisestä johtuva tilanne, eli rutiinia on jo kertynyt.

– Mitään suurempaa vaikutusta rajavartijoiden työhön ei nyt uusista rajoituksista aiheudu. Otamme ne huomioon, ja lauantaina olemme jo ohjeistaneet hallintoyksiköitä muuttuneista rajoituksista, Max Janzon toteaa.

Rajavartiolaitoksen nykyinen henkilökunta tulee riittämään uusiin rajoituksiin. Liikenne joka tapauksessa arvion mukaan nyt vähenee. Eläkkeellä olevia rajavartijoita on jo aikaisemmin kutsuttu töihin.

Rajavartiolaitoksen näkökulmasta muuttuu kuitenkin se, että uudet terveysturvallisuustoimet täytyy nyt huomioida.

– Terveysturvallisuustoimet kulkevat maahantulorajoitusten rinnalla. Me avustamme ja ohjaamme ihmisiä testeihin rajanylityspaikoilla.

Käytännön työssä rajoilla voi tulla enemmän ihmisten ohjaamista testeihin, mutta vielä tätä ei konkreettisesti tiedetä. Konkreettiset kuviot rajoilla selviävät myöhemmin, ja terveysviranomaisten työ jatkuu maanantaina.

Mitä tapahtuu keskiviikkona Tornion rajanylityspaikalla?

Millainen muutos siis tapahtuu keskiviikkona konkreettisesti Tornion rajanylityspaikalla?

Max Janzon selvittää, että maahantulo rajayhteisöön kuulumisen perusteella poistuu.

– Tällä hetkellä on ollut mahdollista käydä vaikka kaupassa rajan yli. Tämä on ollut mahdollista viime elokuusta alkaen. Nyt keskiviikosta lähtien vaikkapa Ruotsin kansalaiselta kysytään rajalla peruste tulla Suomeen.

Suomen kansalaisella on yhä oikeus käydä Ruotsin puolella. Rajavartiolaitoksella on kuitenkin neuvontavelvollisuus.

– Eli suomalaiselta matkustajalta kysytään matkustamisesta, mutta kysymisestä ei tarvitse huolestua. Suomen kansalaisella on perustuslaillinen oikeus lähteä maasta ja saapua maahan. Informoimme matkustussuosituksista ja terveysturvallisuustoimista eli karanteeneista ja testeistä.

Keskiviikon muutoksen myötä varsinkin lentoliikenne ja Viron ja Suomen välinen laivaliikenne vähenee Rajavartiolaitoksen arvion mukaan jopa 75 prosenttia nykyisestä.

Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla vähentymistä on vähän vähemmän, mutta Torniossakin matkustus rajan yli vähenee jopa puolella.

– Aika näyttää, miten paljon matkustus todella vähenee, Janzon pohtii.

Janzonin mukaan työmatkaliikenteessä länsi- ja pohjoisrajalla kulkee erityisesti Suomen kansalaisia, jotka käyvät Ruotsissa töissä. He saavat kulkea töissä edelleen keskiviikon jälkeenkin. Terveysviranomaisten antamia ohjeita tulisi kuitenkin noudattaa.

Rajavartiolaitokselle ei ole tulossa lisää tehtäviä Helsinki-Vantaalla

Rajavartiolaitos opastaa jo nyt Helsinki-Vantaan lentoaseman terveysturvallisuustoimissa, eikä keskiviikon muutos ole tuomassa sinne lisää tehtäviä.

Finnair alkaa 28. tammikuuta eli ensi torstaista lähtien edellyttää negatiivista koronatestitodistusta tai todistusta sairastetusta koronavirusinfektiosta kaikilta Suomeen suuntautuvien lentojensa asiakkailta.

Tämä tehdään THL:n suosituksen mukaisesti. Pois luetaan Helsingistä kansainvälisellä jatkolennolla jatkavat asiakkaat. Todistusvaatimus on voimassa toistaiseksi.