Rajoitukset ovat jo hidastaneet koronaviruksen leviämistä – "Potilaiden määrä lisääntyy, mutta ei niin nopeasti kuin pelkäsimme"

Hoitajia Tampereella Hatanpään sairaalan ovella. Arkistokuva.
Hoitajia Tampereella Hatanpään sairaalan ovella. Arkistokuva. Kuva: TONI REPO

Hallituksen asettamilla rajoitustoimenpiteillä on pystytty hidastamaan koronavirusepidemian etenemistä. Näin arvioi Helsingin- ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikan johtaja Lasse Lehtonen.

Uusien testeillä todettujen koronavirustartuntojen määrän kasvu on tasaantunut viikon aikana.

Tartuntamäärien kasvun hidastuminen johtuu Lehtosen mukaan todennäköisesti rajoitustoimenpiteistä, joita tehtiin erityisesti 16. maaliskuuta. Silloin pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama hallitus määräsi muun muassa, että julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön, yli 70-vuotiaat velvoitettiin pysymään kotonaan ja koulut, museot, uimahallit sekä kirjastot suljetaan.

– Näin epidemian huippu siirtyy, mikä antaa meille paremman mahdollisuuden hoitaa potilaita, Lehtonen sanoo.

Myös Husin sairaaloissa on havaittu koronaviruspotilaiden määrän kasvun loiveneminen.

– Potilaiden määrä lisääntyy edelleen, mutta ei niin nopeasti kuin pelkäsimme.

Tehohoitopotilaiden määrä kuvaa epidemian etenemistä

Uusien tartuntojen lukumäärä ei kuitenkaan kerro koko totuutta koronavirusepidemian etenemisestä, koska Suomessa testataan tällä hetkellä vain vakavasti sairastuneita ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Tartunnan saaneiden todellinen määrä on siis paljon suurempi kuin testeillä todettujen määrä.

Epidemian etenemisestä saa Lehtosen mukaan tällä hetkellä parhaan kuvan, kun seuraa tehohoitoon joutuneiden potilaiden määrää.

– Koska testauskapasiteetti on tällä hetkellä rajallinen, tartuntojen määrä ei muutu, vaikka potilaita olisi enemmän, mutta toistaiseksi tehohoitoon pääsevät kaikki, jotka sitä tarvitsevat.

Tehohoitoon joutuneiden määrässä pitäisi kiinnittää huomiota siihen, kuinka monta uutta tehohoitoa tarvitsevaa potilasta on tullut, eikä sitä kuinka monta potilasta on yhtä aikaa tehohoidossa. Sillä tavalla epidemian etenemistä pystytään seuraamaan tarkemmin, Lehtonen kertoo.

Suomessa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan maanantaiaamuun mennessä 143 koronaviruspotilasta sairaalahoidossa ja 49 tehohoidossa. Yhteensä Suomessa on todettu 1 313 laboratoriovarmistettua tartuntaa.

"Ravintolat olisi ollut hyvä sulkea vähän aikaisemmin"

Koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi tehtyjen rajoitustoimien teho näkyy tällä hetkellä noin kahden viikon viiveellä. Se johtuu siitä, että vasta kahden viikon kuluttua tartunnan saamisesta joillekin potilaille alkaa tulla vakavia oireita.

Ennen sitä heitä ei havaita tilastoissa, koska Suomessa testataan ainoastaan vakavia oireita saaneita. Suurin osa koronavirustartunnan saaneista saa vain lieviä oireita.

Lehtosen mielestä Suomen viruksen leviämistä hillitsevät rajoitukset ovat tällä hetkellä hyvällä tasolla.

– Kun rajoittamistoimenpiteet on tehty, pääpaino on sairaanhoidon kapasiteetin kasvattamisessa, jotta voimme hoitaa mahdollisimman paljon potilaita.

Lisää rajoituksia saattaa olla tulossa, koska presidentti Sauli Niinistö vahvisti maanantaina lain, joka mahdollistaa ravintoloiden sulkemisen toukokuun loppuun saakka. Kiellon astuminen voimaan maanantaina edellyttää, että valtioneuvosto antaa siitä asetuksen, joka tulee heti voimaan. Hallitus kokoontui iltapäivällä käsittelemään asetusta.

Monet ravintolat, yökerhot ja kahvilat ovat jo sulkeneet ovensa omatoimisesti.

– Ravintolat olisi ollut hyvä sulkea vähän aikaisemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Lehtonen: Tampereen ja Lahden tilanne huolestuttaa

Uudenmaan rajan ylittäminen suljettiin perjantaina muulta kuin välttämättömältä liikenteeltä. Se hidastaa viruksen leviämistä muualla Suomessa, mutta sillä ei ole vaikutusta Uudenmaan koronavirustilanteeseen, koska epidemian keskus on Uudellamaalla, kertoo Lehtonen.

Tällä hetkellä työmatkaliikenne on sallittua Uudellemaalle ja sieltä muualle Suomeen.

Lehtonen on huolissaan Tampereen ja Lahden seudun koronavirustilanteesta, koska sieltä kuljetaan paljon Helsingin seudulle töihin. Työmatkalaisten mukana virus voi levitä voimakkaammin muualle Suomeen.

Uudenmaan sulkemisen tehoa heikentää Lehtosen mukaan jonkin verran se, että vasta viime viikolla ulkomailta saapuvia alettiin ohjeistaa lentoasemalla tarkasti viruksen vastaisten toimien tärkeydestä. Näin virus pääsi leviämään helpommin koko Suomeen.

– Aika monessa asiassa on onnistuttu, mutta valitettavasti on ollut myös vuotopaikkoja, joissa epidemian hallinta ei ole onnistunut.