Sään ääri-ilmiöiden ennustetaan lisääntyvän tulevaisuudessa – tutkijan mukaan käynnissä on poikkeuksellinen ilmastovuosi

Tanskan meteorologisen instituutin alkukesästä Grönlannista ottama kuva on kiinnittänyt runsaasti huomiota jäätikön sulamiseen.
Tanskan meteorologisen instituutin alkukesästä Grönlannista ottama kuva on kiinnittänyt runsaasti huomiota jäätikön sulamiseen. Kuva: STEFFEN M. OLSEN/DANISH METEOROLOGICAL INSTITUTE HANDOUT

Eurooppa hikoili heinäkuussa ennätyshelteissä. Tavallisesti lämpöennätykset rikotaan asteen kymmenyksillä, mutta tänä kesänä Euroopan helle-ennätykset ovat nousseet useilla asteilla. Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n tiedottaja Clare Nullisin kutsui sitä viime viikolla "aivan uskomattomaksi".

Sään ääri-ilmiöistä on tulossa uusi normaali, ja tutkijat ennustavat, että äärimmäisiä säätiloja on luvassa jatkossakin.

– Euroopan helteet, Grönlannin sulaminen ja arktisen alueen sulaminen ovat kaikki samantyyppisiä indikaattoreita ilmaston lämpenemisestä. Olemme menossa uuteen ilmastoon, kertoo tutkimusprofessori Jari Haapala Ilmatieteen laitoksen merentutkimuksesta.

Heinäkuun lopussa lämpöaalto lähti suuntaamaan kohti Grönlantia, mikä sai tukijat huolestumaan. Odotettavissa on, että lämpö nousee pian ennätyksellisiin lukemiin myös saarella, josta 80 prosenttia on jään peitossa.

Grönlannissa on mitattu 1900-luvulta saakka jäämassan sulamista ja kasvamista.

– 1900-luvun lopulle saakka Grönlanti oli tasapainossa eli se, mitä talven aikana tuli lumisateena, suli pois reunoilta. 2000-luvun alusta saakka tilanne on kääntynyt ja vahvistunut. Tällä hetkellä Grönlanti sulaa enemmän kuin jäämassaa kertyy, Haapala sanoo.

Tänä vuonna sulaminen alkoi jo toukokuussa eli tavallista aikaisemmin. Heinäkuussa on uutisoitu siitä, että Grönlannissa sulamista tapahtuu poikkeuksellisen laajalla alueella. Haapalan mukaan sulamisesta pitää ehdottomasti olla huolissaan.

– Pinta on ollut sulana yli 3 000 metrin korkeuteen asti, mikä on hyvin poikkeuksellista. Sellaisia tilanteita ei varmasti 20 vuotta sitten ollut ollenkaan, Haapala sanoo.

Sulamisen vaikutukset ovat maailmanlaajuisia

Jos lämmin sää vauhdittaa maailman toiseksi suurimman jäätikön sulamista, ongelmia on luvassa koko maailmassa, ei vain Grönlannissa.

Sulava jäätikkö nostaa merenpinnan korkeutta. Pelkästään heinäkuun aikana Grönlannin jäätikkö suli WMO:n mukaan 160 miljardia tonnin verran. Karkeasti arvioiden määrä vastaa 64 miljoonaa olympiamittaista uima-altaallista.

Silti Haapalan mukaan sulamisvauhti on tällä hetkellä aika pientä, sillä tällä tahdilla merenpinta nousee 5–6 senttiä sadassa vuodessa. Hänen mukaansa huolestuttavaa on se, että sulaminen on vasta alkamassa ja se kiihtyy kaiken aikaa.

– Ei oikein osata vielä arvioida, mitä se todellinen sulaminen esimerkiksi vuonna 2050 on, oletettavasti suurempaa kuin nykypäivänä.

Arktisen alueen merijää historiallisissa lukemissa

Lämpenevä ilmasto näkyy myös muualla, sillä arktisella alueella on käynnissä historiallinen sulaminen.

– Tänä vuonna ollaan sillä polulla, että uusi kaikkien aikojen minimi on tulossa. Merijäätä on ajankohtaan nähden erittäin vähän. Sitä ei ole koskaan havaintojen perusteella ollut niin vähän kuin nyt, Haapala sanoo.

Haapalan mukaan seuraavat puolitoista kuukautta ratkaisevat, kuinka paljon jäätä lopulta sulaa.

– Kun me täällä Pohjolassa hytisemme, sitä ei ehkä tajuakaan, kuinka poikkeuksellisen lämmintä muualla maailmassa on ollut.