Saksa vaatii tappajarobottien kieltoa – huoli tekoälyn hallitsemista aseista ei ole enää vain tieteiskirjallisuutta

Yhdysvallat käytti sotilasoperaatioissaan Isisiä vastaan miehittämättömiä lennokkeja, jollainen on maalattu jemeniläiseen muuriin. Tällaiset aseet voivat toimia tekoälyn varassa.
Yhdysvallat käytti sotilasoperaatioissaan Isisiä vastaan miehittämättömiä lennokkeja, jollainen on maalattu jemeniläiseen muuriin. Tällaiset aseet voivat toimia tekoälyn varassa. Kuva: YAHYA ARHAB

Saksa vaatii tappavien aseiden pitämistä ihmisten hallinnassa. Maan ulkoministeriön aloite haluaa puuttua siihen, että monet nykyiset aseet pystyvät jo toimimaan itsenäisesti, tulevaisuudessa kokonaan ilman ihmisen päätöksentekoa.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi perjantaina Berliinissä, että tarvitaan sääntelyä sellaisten aseiden kehittelyyn, jotka voivat tappaa ilman ihmisen osallistumista.

Tällaisia ovat muun muassa yhä itsenäisemmät lennokit, ohjuspuolustusjärjestelmät ja panssarivaunut, joissa tekoälyn valta on suuri. Tekoäly voidaan kuitenkin hakkeroida tai ohjelmoida väärin.

Sääntelyllä alkaisi olla kiire

YK ja EU ovat vaatineet maailmanlaajuista kieltoa tällaisille aseille. Toistaiseksi pitävää sopimusta robottiaseiden kieltämiseksi ei ole saatu aikaan.

– Tappajarobotit päättävät elämästä ja kuolemasta algoritmien perusteella ja ovat jo hämmästyttävän pitkällä tänä päivänä, Maas sanoi.

– Kyse on siitä, hallitsemmeko me teknologiaa, vai hallitseeko se meitä.

Myös Ruotsi ja Hollanti liittyivät perjantaina Saksan julistukseen tekoälyaseiden kehitysten hillitsemiseksi.

Aiheesta on tarkoitus keskustella lisää CCW-asekonferensissa Genevessä myöhemmin maaliskuussa.

Punaisen Ristin Kathleen Lawand sanoi Reutersille, että aseteknologia ohittaa nopeasti kaikenlaisen sääntelyn.

Isot sotilasmahdit vastassa

Yhdysvallat, Venäjä ja Israel kehittävät nopeasti itsenäisiä asejärjestelmiä. Sotilaalliset suurvallat eivät aio perääntyä tappajarobottien kehityksestä.

Kiina kehittää niin ikään tekoälyaseita, mutta olisi valmis keskustelemaan aseiden kiellosta.

Vaarallisin tekoälyn uhkakuva singulariteetti

Vaarallisin tekoälyn uhkakuvista on niin sanottu singulariteetti, jota on kuvattu muun muassa tieteiskirjallisuudessa.

Silloin ihmistä korkeammalle älylliselle tasolle kohonnut tekoäly pystyisi kehittämään itsestään parempia versioita ja tekemään itsenäisiä päätöksiä. Silloin tekoäly päättäisi ihmiskunnankin kohtalosta.

Tutkijat eivät ole yhtä mieltä, pystyykö ihminen kehittämään tekoälyn niin pitkälle. Toinen kysymys on, milloin se tapahtuisi. Nopeimpien arvioiden mukaan siihen ei menisi kuin vuosikymmen tai pari.

Kuitenkin jo alemman tason tekoäly voisi muodostaa ihmiselle suuren riskin, mikäli se pystyisi kääntämään ihmisen rakentamat tappajarobotit ihmistä vastaan.

Tekoäly on osoittanut jo voittavansa ihmisen peleissä ja tekevänsä huomattavasti ihmistä nopeampia päätöksiä esimerkiksi pörssissä.