Salainen operaatio tarkkaili suomalaisten mielialoja – Suomen sodanjohto oli kiinnostunut erityisesti kolmesta ryhmästä

Anna Kortelainen on ideoinut ja kuratoinut näyttelyn Helsingin sota-ajan ilmapiiristä, ilmeestä ja evakuoinneista. Kaupungista evakuoitiin lasten lisäksi paljon tieteen ja taiteen aarteita. Muun muassa patsaita pakattiin laatikoihin, suojattiin meriheinällä ja oljilla sekä kuljetettiin turvaan eri puolille Suomea.
Anna Kortelainen on ideoinut ja kuratoinut näyttelyn Helsingin sota-ajan ilmapiiristä, ilmeestä ja evakuoinneista. Kaupungista evakuoitiin lasten lisäksi paljon tieteen ja taiteen aarteita. Muun muassa patsaita pakattiin laatikoihin, suojattiin meriheinällä ja oljilla sekä kuljetettiin turvaan eri puolille Suomea. Kuva: MEERI UTTI

"Jollain tavoin levotonta ja huokailevaa tunnelmaa..." "Naisväen keskuudessa mieliala on herkkä." "Saksa on tarjonnut meille Pohjolan johtavan valtion asemaa." Muun muassa tällaisia ajatuksia liikkui tavallisten kansalaisten mielissä Helsingissä sotavuosien 1939–1945 aikana. Tarkkaa tietoa suomalaisten siviilien mielialoista ei voi jälkikäteen saada, mutta salaisen mielialatiedustelun jäljelle jääneet raportit avaavat verhoa kansalaisten sota-ajan tunnelmiin.