"Se pankki kärsii, joka avaa pelin ensimmäisenä" – Pankit empivät päätöksiä maksujen perimisestä kansalaisten talletuksista

Suomalaiset säästävät edelleen ahkerasti tavalliselle pankkitilille, jonka korko ja riski ovat lähes olemattomat. Tulevaisuudessa maksuttomien talletusten aika voi olla ohitse.
Suomalaiset säästävät edelleen ahkerasti tavalliselle pankkitilille, jonka korko ja riski ovat lähes olemattomat. Tulevaisuudessa maksuttomien talletusten aika voi olla ohitse. Kuva: Anssi Jokiranta

Negatiivisen talletuskoron periminen tavallisilta pankkiasiakkailta voisi johtaa talletusten siirtoihin eri pankkien välillä sekä kasvattaa muiden säästämismuotojen suosiota. Ääritapauksissa negatiivinen talletuskorko voisi lisätä myös käteisvarojen tallettamista sukanvarteen.

Tämä käy ilmi Lännen Median tekemästä kyselystä, joka tehtiin isoille Suomessa toimiville pankkiryhmille. Ainoastaan Nordea kieltäytyi kommentoimasta negatiiviseen korkoon liittyviä kysymyksiä. Keskustelu negatiivista talletuskoroista käynnistyi Sammon toimitusjohtajan Kari Stadighin uutistoimisto Bloombergille antamasta haastattelusta. Sampo omistaa osan Nordea-pankista.

Joiden arvioiden mukaan negatiiviset korot voisivat johtaa talletuspakoon.

– Jos negatiiviset talletuskorot otetaan käyttöön useissa pankeissa, haasteeksi muodostuisi se, että ihmiset alkaisivat säilyttää rahojaan enemmän käteisenä. Rahojen siirtäminen käteiseksi heikentäisi pankkien kykyä rahoittaa tavallisten kansalaisten lainoja, Danske Bankin henkilöasiakasliiketoiminnan johtaja Riikka Laine-Tolonen sanoo.

OP:n maksamisesta ja taloudenhallinnasta vastaava johtaja Masa Peura sanoo, että negatiivinen talletuskorko voisi myös lisätä kuluttamista.

– Keskeistä tässä on, miten ihmiset ylipäätään seuraavat säästötilinsä korkoa. Jos niissä on isoja eroja, silloin negatiivisella talletuskorollakin olisi isommat vaikutukset.

Pankkien vastauksista käy ilmi, ettei päätöksiä negatiivisen talletuskoron käyttöönotosta ole tehty, mutta tilannetta seurataan.

– Keskustelu negatiivisista talletuskoroista kertoo siitä, miten kauas osa meistä pankeista on ajautunut omista asiakkaistaan ja heidän arjestaan. Minusta meillä ei ole varaa olla kiinnostumatta asiakkaistamme, heidän raha-asioistaan ja siitä, miten voimme helpottaa heidän arkeaan, S-pankin pankkiliiketoiminnan johtaja Aki Gynther sanoo.

Kyse on kilpailutilanteesta, jossa ensimmäisen liikkeen tehnyt pankki ottaisi kolhut vastaan.

– Pankki, joka ensimmäisenä tekee ratkaisun, voi kyllä kärsiä, OmaSP:n toimitusjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo.

Handelsbankenin mukaan negatiivisen talletuskoron mahdolliseen käyttöönottoon vaikuttavat muun muassa EKP:n päätökset.

– Alun perin uskottiin, että EKP:n liikepankeilta perimä talletuskorko jäisi lyhytaikaiseksi, mutta näin ei ole käynyt, mikä lisää painetta negatiivisten talletuskorkojen käytön laajentamiselle, Handelsbankenin maajohtaja Nina Arkilahti vastaa.

Hän lisää, että jos korkotaso tulee riittävän alas, silloin myös henkilöasiakkaiden talletuksille tulisi negatiivinen talletuskorko. Jo nyt ainakin osa pankeista perii negatiivista talletuskorkoa yritysasiakkailta.

– Tässä tapauksessa kyseessä olisivat kuitenkin tavanomaisesta päivittäiskäytöstä poikkeavat summat.

Onko ilmaisten pankkitalletusten aika ohitse?

Negatiivinen talletuskorko tarkoittaa sitä, että pankkitilillä olevista varoista pitäisi maksaa pankille.

Tähän asti on totuttu siihen, että pankki maksaa asiakkaittensa talletuksille korkoa, joka viime vuosina on ollut käytännössä olematon.

Osa pankeista on perinyt talletuskorkoja suuremmilta yritysasiakkailtaan jo nyt.

Reilu viikko sitten Sammon toimitusjohtaja Kari Stadigh totesi uutistoimisto Bloombergin haastattelussa, että pankit voisivat asettaa kuluttaja-asiakkaiden talletuksille negatiiviset korot.

Haastattelussa Stadigh totesi, ettei muutos tuhoaisi vähittäispankkitoimintaa, vaan vakauttaisi pankkialaa.

Hän perusteli väitettään myös sillä, että negatiivisten talletuskorkojen myötä ihmiset alkaisivat kuluttaa enemmän ja yksityisellä sektorilla tehtäisiin investointeja. Näillä olisi taloutta elvyttävä vaikutus.