Kommentti: Sekatuvat tulevat kasarmille - kokeilu tarpeen, sillä avoimia kysymyksiä lukuisia

Kuva: Joel Maisalmi

Nyt siitä tulee totta, nimittäin yhteistuvista kasarmilla.

Puolustusministeriö alkaa selvittää yhteismajoitusta kokeiluna ensi vuoden alusta lähtien. Kokeilu toteutetaan määräaikaisena joissakin joukko-osastoissa, ja se perustuu vapaaehtoisuuteen.

Pääesikunta on jo aiemmin syksyllä näyttänyt hankkeelle vihreää valoa. Perjantaina uudistus sai sinetin ministeriön isännältä, puolustusministeri Antti Kaikkoselta (kesk.)

Vuosi sitten Kaikkonen pohti kansanedustajana ja eduskuntaryhmänsä puheenjohtajana yhteistupia omasta näkökulmastaan. Naisten kutsuntoja käsittelevässä paneelissa kysyttiin poliitikkojen näkemystä yhteistupiin. Kaikkonen pohti tuolloin hetken ja totesi sitten huvittuneena: Mitähän siitä olisi tullut, jos armeijassa olisi ollut yhteistuvat silloin, kun itse olin nuori.

Ajat ovat muuttuneet ja tasa-arvo on singahtanut eteenpäin niistä päivistä, kun nykyinen reservin kapteeni Kaikkonen oli alokas. Silti Kaikkonen kommentti kertoo, että yhteistupiin voi löytyä edelleen monta mielipidettä.

Osa on vahvasti sitä mieltä, että kun kerran taistellaan yhdessä, niin myös nukutaan yhdessä. Majoittuvathan kaikki yhdessä jo nyt maastoharjoituksissa ja laivapalveluksessa.

Yhteistuvat ovat olleet esillä vuosia. Varusmiesliitto on ajanut sekatupien käyttöönottoa tai ainakin kokeilua jo pari vuotta.

Yhteistupia puolustavat vetoavat Ruotsiin ja Norjaan, joissa yhteistuvat ovat käytössä. Yhteismajoituksen arvellaan luovan tiiviimpää yhteishenkeä ja samalla yhtenäisyys lisääntyy.

Tämän päivän varusmiespalveluksessa törmätään usein siihen, että tiedonkulku ei ole paras mahdollinen, kun miehet ja naiset yöpyvät eri kerroksissa tai jopa eri rakennuksissa.

Erilaisilta kahnauksilta ei vältytä. Asiaan kiinnitti huomiota tietokirjailija Kaisa Tölli kirjassaan Häiriö - nainen intissä, joka ilmestyi viime vuoden lopulla.

Kirjassa kerrotaan karuja kertomuksia siitä, miten naisia kiusataan armeijassa. Yhteistupien uskotaan tuovan ratkaisun tähänkin ongelmaan.

Olisiko yhteismajoitus toimiva resepti naisten kokemiin ongelmiin? Vastaus saadaan vasta sitten, kun kokeiluista saadaan kunnon tuloksia.

Monet armeijan käyneet naiset ovat kertoneet, että he ovat ryhmän heikoin lenkki sen takia, etteivät pysy miesten perässä harjoituksissa.

Ei kai sängyn sijainnilla ole vaikutusta naisten fyysisen kunnon nousuun?

Ongelma sen sijaan on, jos naisalokas joudutaan eristämään kokonaan toiseen rakennukseen. Silloin tiedonkulussa on taatusti ongelmia. Tuvat pitäisi olla ainakin samalla käytävällä ja mielellään lähekkäin.

Puolustusvoimat teki aikoinaan tasa-arvoselvityksen, jossa kyseltiin mielipidettä yhteistupiin.

Sen mukaan naisista vajaa kolmannes vastusti yhteistupia ja miehistä noin kolmannes.

Näiden lukujen valossa, vaikka ne eivät ihan tuoreita olekaan, on vapaaehtoisuus kaiken a ja o.

Yhteistuvat vaativat kaikkien siellä asuvien suostumuksen.

Kun puhutaan yhteistuvista, mieleen tulee ensimmäisenä yksityisyys. Miten riisuutua ja pukeutua?

Tähänkin puolustusvoimilla on ratkaisu ja se on voisi olla sängyt toisistaan erottavat sermit.

Oma lukunsa on henkinen puoli. Onko yhteistuvalla vaikutusta nuorten miesten keskittymiskykyyn? Miten ujot palvelukseen astuvat pojat kokevat kokeilun? Monella on puberteetti-ikä vastikään päättynyt.

Löytyykö tarpeeksi alokkaita, jotka haluavat jakaa tuvan. Jos ei, niin aletaanko vastarannan kiiskeä painostaa?

Vaikka tasa-arvo edellä mennään, on myös hyvä muistaa, että miehet ovat armeijassa velvollisuudesta, naiset vapaaehtoisina.

Kuten näkyy, avoimia kysymyksiä on paljon, mutta kokeilemallahan niihin saadaan vastaukset.