Sheriffi McGee ja Wade selvittävät kahnauksia – kuunnelma villinlännen malliin

Markku Maalismaa ja Antti Litja ovat Wade ja sheriffi McGee länkkäriaiheisessa kuunnelmasarjassa.
Markku Maalismaa ja Antti Litja ovat Wade ja sheriffi McGee länkkäriaiheisessa kuunnelmasarjassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Radioteatteri esittää: Sheriffi McGee

★★★ Oletko herkutellut lukemalla Kalle Kustaa Korkin tempauksia? Saako Raymond Chandlerin dekkareiden kuivakka huumori suupielesi venymään? Jos vastaat kyllä, tiedossa on nautinto radioteatterin Sheriffi McGeen parissa.

Sheriffi McGee ja apulaisseriffi Wade setvivät 1800-luvun Rabbits Endin kaupungin asukkaiden välisiä kahnauksia. Lain koura on kova, joskus kovempi kuin villinlännen oman käden oikeus. Hirsipuu vai luoti selkään?

Huumori on kielessä

13-osaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa preeriakaupungin kadut pölisevät kuivuuttaan, vesi on loppu ja saarnamies vaatii Jumalaan uskovia uskomaan saarnaajaa.

Uskovan pitää tyhjentää pankkitili ja sijoittaa saarnaajan, joka lupaa löytää pajunvitsallaan vettä. McGee häätää huijaria kaupungista, Wade seuraa saarnaajaa potkujen uhalla. Kuinka käy?

Villinlännen kuunnelman huumori kätkeytyy kliseiseen kieleen, joka maalailee hykerryttäviä kuvia:"Hamilton makasi kasvoillaan maassa hiekassa kuin verinen riepu", "...hänen vartalonsa hehkui sen sortin unista lämpöä, että pyyhkäisin kyyneleen silmänurkastani".

Länkkäreistä tutut aiheet

Supisuomalainen käsikirjoittajakaksikko Marko Järvikallas ja Mikko Viljanen pyörittelevät noin 15-minuuttisissa kuunnelmissa lännenleffoista tuttuja aiheita, kuten karjapaimenten ja viljelijöiden välisiä aitakiistoja, intiaanien ja valkoihoisten suhteita, raakuuden aiheuttamaa perheväkivaltaa, pyssysankarien välienselvittelyjä ja jopa syrjintää.

McGeen ajoista on kulunut 150 vuotta. Välejä ei enää selvitellä pyssyillä, saluunoissa ei riekuta viskin ja prostituoitujen seurassa, kortilla ei menetetä omaisuuksia. Niinköhän?

Ihmisen luonne ei ole muuttunut. Mitä on laki, mitä oikeus, mitä armollisuus, mitä suvaitsevaisuus. Samat kysymykset, samat ristiriidat ja seitsemän kuolemansyntiä kummittelevat tänään kuin ennen.

Jollei halua pysähtyä miettimään syvällisiä, McGee tarjoaa semmoisenaan kepeitä hetkiä, mukavia musiikin pätkiä, piilovinoilua ja äänikuvia, joita on ehdottomasti mukavampi kuunnella kuin sateen rummutusta kesämökin peltikattoon.

Lauantain jakso uusitaan tiistaisin klo 17.30

Yle Radio 1 lauantai 13.7. klo 15.00