Sivuroolien Matti Onnismaa hallitsee kerrankin elokuvaa – synkkä komedia kulkee vakaasti maaliin

Veijo (Matti Onnismaa) on armollinen eläimille, mutta ei välttämättä lemmikkien omistajille. Hän on laittanut koiranomistajan (Ilari Johansson) häkkiin miettimään tekojaan.
Veijo (Matti Onnismaa) on armollinen eläimille, mutta ei välttämättä lemmikkien omistajille. Hän on laittanut koiranomistajan (Ilari Johansson) häkkiin miettimään tekojaan. Kuva: Janina Witkowski

Armomurhaaja

★★★ Matti Onnismaalla on vesurilla veistetyt kasvonpiirteet ja ääni, joka kumahtelee kuin kellarista ikään. Niiden kera hän on tehnyt useita kymmeniä mieleenpainuvia sivurooleja kotimaisissa elokuvissa.

Rakkaudella, Maire (1999) -elokuvan murhamies Raimo, Klassikon (2001) autokauppias Kartio, Vares-elokuvien pastori Alanen ja Irvikissan ääni Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa -seikkailussa (2010) tulevat ensimmäisinä mieleen.

Teemu Nikki keksi kuitenkin valita Onnismaan kerrankin päärooliin, ja se kannatti. Alkujaan harrastelijateatterista ponnistaneen, entisen autonkuljettajan harteilla synkkä komedia kulkee vakaasti maaliin.

Veijo Haukka lopettaa eläimiä työkseen. Taksat ovat halvemmat kuin eläinlääkärillä, mutta julmuriksi häntä ei voi kutsua. Periaatteen mies jostakin sysi-Suomesta tahtoo päästää sairaat eläimet päiviltä mahdollisimman nopeasti, eikä voi sietää ihmisten julmuutta eläimiä kohtaan.

Kun Veijon eteen osuu nilkki nimeltä Petri (Jan Virman), käynnistyy Armomurhaajan armoton tapahtumasarja. Uusnatsiporukan luuseri tahtoo eroon koirasta, jota ei osaa kasvattaa. Veijo ei suostu tätä surmaamaan, joten edessä on välienselvittelyä melkein amerikkalaisten gangsterielokuvien malliin. Kosto elää, ja heikot sortuvat elon tiellä.

Nikki kertoo tarinaa niukkaan, pokerinaamaiseen tyyliin, joka tuo helposti mieleen Aki Kaurismäen. Mutta vaikka Veijolla on romanssi isänsä hoitajan (Hannamaija Nikander) kanssa, puuttuu Armomurhaajasta kaurismäkeläinen romantiikka.

Tyly linja pitää, eikä Veijonkaan hahmoa paljon pehmennellä. Tämä jää pohjimmiltaan arvoitukseksi, mikä voi malttamatonta katsojaa jopa harmittaa. Ensiesitys. (Suomi 2017) TV1 sunnuntai 15.9. klo 21.05