Stalinin vuosien toisintaiteilijan Daniil Harms eli 1930-luvun Neuvostoliitossa

Harms on elämäkerrallinen draama venäläisestä Daniil Harmsista (Wojciech Urbanski), hän kirjoitti absurdeja lyhyitä tarinoita.
Harms on elämäkerrallinen draama venäläisestä Daniil Harmsista (Wojciech Urbanski), hän kirjoitti absurdeja lyhyitä tarinoita. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Harms

★★★ Daniil Juvatshov ajatteli toisin. Stalinin terrorikoneiston valvoma ”sosialistinen realismi” oli ainoa sallittu taidesuunta 1930-luvun Neuvostoliitossa, mutta hänpä kirjoitti absurdeja mininovelleja nimimerkillä Daniil Harms. Siinä kerjäsi Pietarin oma poika vähintäänkin verta nenästään, mutta Wojchiech Urbanski on Ivan Bolotnikovin elokuvan nimiroolissa melko suruttoman oloinen elämäntaiteilija – tekstiensä hengessä. (Venäjä 2017)

Yle Teema & Fem keskiviikko 4.12. klo 22.00

Blackout

★★ JP Siili muistetaan sekä Cheek-elokuvasta Veljeni vartija että Remu Aaltosen elämäntarinasta Ganes. Ainakin jälkimmäisessä oli jytinää, mutta tämän lääkärijännärin kylkeen joku tökkäsi puudutuspiikin. Petteri Summanen tekee kyllä parhaansa kirurgina, joka herää koomasta muisti hukassa ja naula päässä. Juoneen mahtuu ihan ajankohtaista pohdintaa terveydenhoidon resursseista, mutta jännärikliseitä riittää epidemiaksi asti. (Suomi 2007)

TV2 keskiviikko 4.12. klo 21.00

Big Eyes

★★★ Walter Keanen maalaukset suurisilmäisistä lapsista kuitattiin 1950-luvulla kitschinä ja toritaiteena. Ostava yleisö kumminkin tykkäsi, ja niin teki Tim Burtonkin, joka ohjasi elokuvan maalarisuosikistaan. Tämä ei kuitenkaan ollut Walter, vaan Margaret Keane, jonka työt ja maineen mies otti härskisti omiin nimiinsä. Elämäkertaelokuva ei ole Burtonin vahvimpia lajeja, mutta Amy Adams ja Christoph Waltz loistavat rooleissaan. (USA 2014)

Liv keskiviikko 4.12. klo 21.00