Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten

Suomalaiset käyttävät joululahjoihin rahaa reilut 300 euroa, selviää Nordean tilaamasta kyselytutkimuksesta.
Suomalaiset käyttävät joululahjoihin rahaa reilut 300 euroa, selviää Nordean tilaamasta kyselytutkimuksesta. Kuva: Minna Akimo

Suomalaisten joulubudjetti on edellisvuotta pienempi, selviää Nordean teettämästä kyselytutkimuksesta.

Kyselytutkimuksen mukaan joululahjoihin ja muihin joulumenoihin kulutetaan keskimääräin 530 euroa aikuista kohden. Määrä on sata euroa vähemmän kuin vuosi sitten. Joululahjojen osuus on 330 euroa ja muihin joulumenoihin käytetään 200 euroa.

– Viime vuonna suomalaisten arviot joulubudjetista kasvoivat yllättävänkin paljon. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna palataan takaisin muutaman vuoden takaisiin tasoihin. Syynä voi olla talousnäkymien ja kuluttajaluottamuksen heikentyminen, Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi.

Joulubudjetin pienenemiseen vaikuttaa muun muassa veronpalautusten maksupäivän siirto. Tänä vuonna veronpalautukset maksettiin elo-syyskuussa. Suurin osa palautusten saajista käytti veronpalautukset saman tien, eikä niitä säästetty joulua varten.

Vain joka neljäs kertoi säästäneensä joulua varten

Nordean kyselyyn vastanneista noin joka neljäs ilmoitti säästäneensä ainakin osan palautuksista joulua varten, mutta suurin osa vastaajista, 74 prosenttia kertoi, ettei ollut säästänyt veronpalautuksia lainaan.

Vuosi sitten useampi kuin joka neljäs arvioi rahoittavansa joululahjaostoksensa ainakin osittain veronpalautuksilla, oli tänä vuonna vastaava osuus vain neljä prosenttia.

– Jos osa kulutuksesta on siirtynyt syksyyn, voi joulukauppa näyttää tavanomaista hiljaisemmalta. Toinen vaihtoehto on, että veronpalautusrahojen puuttumista korvataan rahoittamalla aiempaa suurempi osa joulukulutuksesta luotolla. Vain joka kymmenes arvelee rahoittavansa joululahjaostoksiaan luotolla, mutta tämä voi olla optimistinen arvio, jos veronpalautusrahojen puuttumisen vaikutus joulubudjettiin yllättää kuluttajat, Olli Kärkkäinen sanoo.

Nordean kyselytutkimuksen on tehnyt Kantar TNS:n. Kyselyyn vastasi 1011 täysikäistä suomalaista. Kysely on tehty marraskuun puolivälissä.