Suomeen saapuvat pyritään kaikin keinoin saamaan erityksiin – viranomaisilla on oikeus määrätä karanteeniin

Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuu yhä matkustajia. Heidät pyritään ohjaamaan karanteeniin.
Helsinki-Vantaan lentokentälle saapuu yhä matkustajia. Heidät pyritään ohjaamaan karanteeniin. Kuva: Emilia Kangasluoma

Hallituksen tiedotustilaisuus alkoi kello 10. Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen käsitteli aluksi Helsinki-Vantaan lentokentän tilannetta.

Kurvisen mukaan saapuville matkustajille tiedottaminen on aloitettu 16. maaliskuuta ja sitä jatketaan edelleen. Rajavartijat selvittävät suullisesti, onko matkustajilla määränpää, jossa karanteeni pystytään järjestämään.

Lentoasemalla käytetään myös kuulutusta. Niitä, joilla ei ole majapaikkaa, kehotetaan ottamaan heti yhteyttä viranomaisiin

Traficom on aloittanut järjestelyt, jotta jatkokyydit järjestyvät turvallisesti. Tavoitteena on kaikin keinoin tukea matkustajien karanteenin järjestämistä 14 vuorokaudeksi.

Viranomaisella on oikeus määrätä viruksen saanut matkustaja karanteeniin.

Kaksioita ja yksiöitä varattu

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen kertoi myös, että pääkaupunkiseudulla on 140 yksiötä tai kaksiota, joihin karanteeniin ohjatut voidaan sijoittaa. Turun alueella tiloja on tuhannelle matkustajalle. Lisää tiloja kartoitetaan tarpeen mukaan.

Kurvisen mukaan kaikki matkustajat, jotka tulevat Suomen ulkopuolelta, joutuvat karanteenin omaisiin oloihin. Siirtyminen karanteeniin tapahtuu niin, että altistusta muille tulee mahdollisimman vähän.

Valmistelussa on ratkaisuja, joissa matkustajille tarjotaan kyytimahdollisuus karanteenitiloihin. Julkisia kulkuvälineitä ei saa käyttää. Tulijoilla on mahdollisuus jäädä karanteeniin, jos heillä ei ole mahdollisuutta matkustaa turvallisesti kotiin.

Liikenneministeri Timo Harakka totesi, että lennot ohjataan kahdelle kentälle: Helsinkiin ja Turkuun. Harakka muistutti, että karanteeni alkaa jo lentokentällä.

EK ja SAK vetoavat hallitukseen

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ovat huolissaan tiedoista, joiden mukaan koronalta suojaavista maskeista ja suojavaatteista on paikoin pulaa. Huolta aiheuttaa myös tehohoitopaikkojen riittävyys.

Keskusjärjestöjohtajat vetoavat, että maan hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö selvittävät asian pikaisesti ja ryhtyvät tarvittaviin toimiin tilanteen korjaamiseksi. Terveydenhuoltohenkilöstölle tulee taata asianmukaiset suojaimet, jotta he voivat omaa terveyttään vaarantamatta hoitaa potilaita.

– Vaikka tiedot ovat osin ristiriitaisia, ne kannattaa ottaa vakavasti. Meille on tullut usealta suunnalta tietoa, että kentällä toimivat lääkärit ja hoitajat ovat huolissaan tilanteesta, Häkämies ja Eloranta sanovat.

Järjestöt ovat valmiita itse osallistumaan sairaalatarvikkeiden hankkimiseen. On lisäksi tarpeen selvittää, saadaanko sairaaloihin hankittua ns. happirikastimia, jolla voidaan antaa lisähappea jopa kotona.

– Testausta pitää lisätä huomattavasti, jotta ne, joilla on lieviä flunssan oireita mutta eivät sairasta koronaa, voisivat palata työkykynsä mukaisiin töihin. Myös epätietoisuus omasta tilasta hälvenisi ja samalla moni voisi elää lähes normaalia elämää. Tämä on erityisen tärkeää, jotta saamme talouden pyörät mahdollisimman nopeasti pyörimään. Tässä työterveysjärjestelmällä on iso rooli, Eloranta ja Häkämies sanovat.