Suomen HX-hävittäjähankinnasta kilpailevat korottavat panoksia – Boeing löi pöytään Growlerin ja kolme miljardia

Amerikkalainen Super Hornet on Hornet-perheen tuorein tulokas.
Amerikkalainen Super Hornet on Hornet-perheen tuorein tulokas.

Amerikkalaisen Boeingin tarjous Suomelle on kaksi konetta yhden hinnalla: Ostaessaan F/A 18 Super Hornet Block 3:n Suomi saisi kaupankylkiäisenä myös elektroniseen sodankäyntiin erikoistuneen EA-8G Growler -hävittäjän.

Boeingin kansainvälisen myynnin johtaja Thom Breckenridge korosti, että Super Hornet Block 3 on Hornet-perheen kehitystyön tuorein helmi, jolla on lisätankkien ansiosta 100–120 merimailia pitempi lentokantama kuin Yhdysvaltain laivaston käytössä tällä hetkellä olevalla Block 2:lla. Samalla Super Hornetin lentoikä nousee 6 000 tunnista yli 10 000 tunnin.

Breckenridge korosti Suomen ja Yhdysvaltain läheistä ja luottamuksellista suhdetta sillä, että kaupan seurauksena Yhdysvallat olisi valmis uskomaan Suomen käyttöön myös Growler-hävittäjän toisena maana maailmassa Australian ohella. Siitä, kuinka monta Growleria, ei ole vielä sovittu.

Boeing ylistää Growleria maailman kehittyneimmäksi elektronisen sodankäynnin hävittäjäksi, joka pystyy suorittamaan sekä tiedustelu- että puolustuslentoja.

Osana Super Hornet -sopimusta Boeing tarjoaa Suomelle teollisuusyhteistyötä, jonka rahalliseksi arvoksi on neuvoteltu 30 prosenttia hävittäjähankinnan kokonaishinnasta. Mikäli hävittäjäkauppa olisi siis arvoltaan 9–10 miljardia, niin mukana tulisi tuotantoyhteistyötä noin kolmen miljardin edestä.

– Tämä tapahtuisi pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Patrian kautta. Puhutaan siis koneiden kokoonpanosta, mutta myös komponenttituotannosta. Samalla Patriasta tulisi osa huoltoketjua, kertoi Boeingissa teollista yhteistyötä vetävä Maria Laine.