Suomen kuvajournalismin pioneeri Caj Bremer on tarkkanäköinen kuvaaja, joka tahtoisi myös kuulla

Caj Bremerin näyttely Suomalainen arkipäivä (1971) on parhaillaan esillä Suomen valokuvataiteen museossa.
Caj Bremerin näyttely Suomalainen arkipäivä (1971) on parhaillaan esillä Suomen valokuvataiteen museossa. Kuva: Parad Media

Toivomus: Caj Bremer

★★Kymmenen tunnettua suomalaista istuu jälleen toimittaja Ira Hammermannin haastateltavina Yle Teeman keskusteluohjelmassa Toivomus.

Suomen kuvajournalismin pioneeri Caj Bremer on katsellut maailman menoa jo 90 vuotta – useimmiten kameran läpi.

Ammatinvalinnan, uran ja yksityiselämän tärkeiden käännekohtien tiivistäminen puolen tunnin keskusteluun ei ole aivan helppoa. Vaarana on, että asioita vain hipaistaan pinnalta.

Bremeriä on sanottu Cartier-Bressonin veroiseksi hetkien tallentajaksi. Hänen uralleen osui presidentti Kekkosen kausi ja lukuisia ulkomaanmatkoja, mutta erityisen mielellään hän kuvasi tavallisia suomalaisia erilaisissa ympäristöissä.

Haastattelu ei onneksi ole pelkästään vanhan kertaamista, sillä Caj Bremer on hurmaava keskustelija ja tarinankertoja. Lisäksi hän on yhä edelleen utelias ja pirteä.

Joissakin asioissa 90 vuoden korkea ikä kuitenkin painaa.

Kun toimittaja keskustelun lopuksi kysyy haastateltaviltaan näiden haaveista, monet luettelevat tulevia projektejaan tai puhuvat onnellisuuden tavoittelusta.

Bremerin haave on aika perustavanlaatuinen. Hän haluaisi saada kuulonsa takaisin. Sitten voisi taas nauttia teatterista ja musiikista ja osallistua seuraelämään paremmin.

Luopuminen on haikeaa. Yle Teema & Fem sunnuntai 15.9. klo 20