Suomen Unkarin-suurlähettiläs pitää myllykirjeitä poikkeuksellisina – "On poikkeuksellista, että jonkun maan hallitus tällä tavalla lähettää kirjeitä"

Unkarin hallitus antoi pääministeri Viktor Orbánille oikeudet hallita asetuksilla. Tätä on arvosteltu ankarasti.
Unkarin hallitus antoi pääministeri Viktor Orbánille oikeudet hallita asetuksilla. Tätä on arvosteltu ankarasti. Kuva: epa08423542

Suomen Unkarin-suurlähettiläs Markku Virri pitää poikkeuksellisena toimintana, että Unkarin hallitus on lähettänyt paimenkirjeitä Suomeen.

– On poikkeuksellista, että jonkun maan hallitus tällä tavalla lähettää kirjeitä, Virri kommentoi lauantaina Budapestista.

Useat tahot Suomessa ovat saaneet Unkarista postia, joka on koettu painostavaksi. Lännen Media uutisoi Unkarin myllykirjeistä perjantaina.

Unkarin hallitus on kehottanut muun muassa valtio-opin yliopistolehtoria Heino Nyyssöstä pyytämään anteeksi kirjoituksiaan, joissa tämä on arvostellut Unkaria ja kutsunut maata diktatuuriksi.

Unkaria pitkään seurannut Nyyssönen sai torstaina kirjeen sähköpostilla Unkarin Suomen-suurlähetystöltä. Kirjeen on allekirjoittanut Unkarin hallituksen viestintäpäällikkö ja kansainvälisistä suhteista vastaava valtiosihteeri Zoltán Kovács.

– Luen tämän painostukseksi. Kirjeessä vaaditaan anteeksipyyntöä. Siinä koetetaan suitsia, että on olemassa jokin oikea totuus asiasta, Nyyssönen totesi Lännen Medialle perjantaina.

Arvostelu liittyy siihen, kun maaliskuun lopussa Unkarin hallitus antoi pääministeri Viktor Orbánille oikeudet hallita asetuksilla määräämättömän ajan koronakriisin takia. Poikkeustilan aikana Unkarissa ei voi järjestää vaaleja.

Tällöin Nyyssönen mainitsi Suomen Kuvalehdessä julkaistussa puheenvuorossaan, että Unkari näyttää diktatuurilta.

"Ne harkitsevat itse, miten reagoivat"

Perjantaina ja lauantaina selvisi, että Unkarin hallituksen paimenkirjeitä ovat saaneet muutkin.

Kirjeen ovat saaneet ainakin yliopistotutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok.), Helsingin Sanomat ja Yle.

Suurlähettiläs Markku Virri toteaa, että poikkeuksellisia kirjeitä ei ole suunnattu Suomea kohtaan sinänsä.

– Sisältö on suunnattu niille, jotka kirjeen ovat saaneet. Ne harkitsevat itse, miten reagoivat.

Virrin mukaan kukaan suomalaistahoista ei ole ollut yhteydessä kirjeistä Suomen Unkarin suurlähetystöön. Hän ei ole myöskään kuullut, että ulkoministeriötä olisi lähestytty.

Virri kertoo, että hänen virkakaudellaan Unkarissa tällaisten kirjeiden lähettämistä ei ole aiemmin ollut. Hän on ollut suurlähettiläänä Unkarissa vajaat kaksi vuotta.

Markku Virri kommentoi puhuttelua

Suurlähettiläs Markku Virri oli Unkarin hallituksen puhuttelussa pari viikkoa sitten yhdessä Ruotsin, Norjan ja Tanskan suurlähettiläiden kanssa. Islannista ei ollut ketään paikalla, koska maasta ei ole suurlähettilästä Unkarissa.

Puhuttelu oli sen jälkeen, kun Pohjoismaiden ulkoministerit laativat Euroopan neuvostolle kirjeen, jossa tuodaan ilmi huoli koronakriisin varjolla käyttöön otetuista poikkeustoimista.

– Se oli diplomatian käytäntöjen mukainen tapaaminen, jossa keskusteltiin tästä asiasta, mistä oli pyydetty keskustelemaan, Virri kertoo.