Biden nousi "supertiistain" voitolla presidenttikilvan kärkeen, Sandersille pettymys, satoja miljoonia kuluttanut Bloomberg on suurin häviäjä – Tasainen kilpa suosii Trumpia

Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Joe Biden (kuvassa) nousi supertiistain yllätysvoittajaksi. Aiempina esivaalipäivinä Biden menestyi niin huonosti, että monet uskoivat hänen mahdollisuuksiensa menneen.
Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Joe Biden (kuvassa) nousi supertiistain yllätysvoittajaksi. Aiempina esivaalipäivinä Biden menestyi niin huonosti, että monet uskoivat hänen mahdollisuuksiensa menneen. Kuva: Justin L. Stewart

Entinen varapresidentti Joe Biden nousi "supertiistain" yllätysvoittajaksi. Ennakkosuosikkina päivään lähtenyt sosialistisenaattori Bernie Sanders joutui pettymään.

Supertiistai on merkittävä päivä Yhdysvaltain demokraattipuolueen esivaaleissa, jossa puolue valitsee presidenttiehdokkaansa jatkokautta hakevan Donald Trumpin vastaehdokkaaksi.

Päivä on esivaalien kannalta tärkeä, koska silloin äänestetään yhteensä 14 osavaltiossa, joissa on jaossa hieman yli kolmannes valitsijamiehistä, jotka valitsevat demokraattien presidenttiehdokkaan kesän puoluekokouksessa.

Esivaalien alkutaipaleella heikosti suoriutunut Biden nousi heti supertiistain ääntenlaskennan alettua vahvoihin asemiin.

Barack Obaman varapresidenttinä kahdeksan vuottan toiminut Biden voitti lopulta yhdeksän 14 osavaltiosta, ja Sandersin oli tyydyttävä voittoon neljässä osavaltiossa.

Sandersin voitto supertiistain suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa tuo hänelle kuitenkin huomattavan määrän valitsijamiehiä. Kaliforniasta on jaossa 415 valitsijamiestä koko päivän 1357:stä.

Toiseksi suurin osavaltio Teksas, josta tulee 228 valitsijamiestä, taas meni Bidenin nimiin.

Osavaltiot, joissa Biden sai suurimman äänimäärän, ovat Teksas, Arkansas, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Alabama, Virginia, Pohjois-Carolina ja Tennessee.

Sanders voitti Kaliforniassa, Coloradossa, Utahissa ja kotiosavaltiossaan Vermontissa.

Päivän suurin häviäjä on Michael Bloomberg

Esivaalit ovat enää kahden kauppa Bidenin ja Sandersin välillä.

Supertiistain jälkeen Biden on kärjessä, mutta esimerkiksi Kaliforniassa yhä jatkuva ääntenlasku ratkaisee, kuinka suuri ero Bidenin ja Sandersin välille muodostuu.

Kisasta jättäytyivät sivuun jo aiemmin Amy Klobuchar ja Pete Buttigieg, jotka asettuivat tukemaan Bideniä.

Suurin häviäjä supertiistaina on Michael Bloomberg, jonka äänisaalis jäi hyvin laihaksi. Bloombergin kampanja oli hyvin poikkeava. Hän jätti väliin esivaalien ensimmäiset kierrokset ja laittoi paukkunsa supertiistaihin.

Bloomberg kulutti kampanjaansa lähes 500 miljoonaa euroa, josta suurin osa kului tv-mainoksiin.

Elizabeth Warren sai hänkin vain pienen määrän ääniä.

Demokraattien tasaisuus sataa Trumpin laariin

Tiistain tulokset ovat perinteisesti antaneet vahvan ennusteen koko esivaalin voitosta.

Supertiistain voittanut ehdokas on viime vuosikymmeninä lähes aina valittu puolueensa presidenttiehdokkaaksi.

Demokraattien kannalta äänten melko tasainen jakautuminen kärkikaksikolle merkitsee sitä, että kilpa puolueen presidenttiehdokkaasta jatkuu, eikä jatkokautta hakevalle Donald Trumpille vielä löydy selkeää vastaehdokasta.

Kun Trump voi keskittyä rauhassa vaalikampanjointiin, joutuvat demokraattien ehdokkaat yhä kisaamaan toisiaan vastaan.

Sandersin menestystä heikentänee se, että Elizabeth Warren ei kertomansa mukaan aio jättää esivaalikisaa kesken supertiistain surkeasta menestyksestään huolimatta. Warrenin saamat valitsijamiehet ovat arvioiden mukaan pois ennen kaikkea Sandersilta.