Taiteilija kotona ja työnsä ääressä – uudessa sarjassa tunnetut taiteilijaparit avaavat työskentelytapojaan

Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja muusikko-toimittaja Sami Yaffa ovat perustaneet yhteisen keramiikkastudion. Siihen tutustutaan uudessa taiteilijapareja esittelevässä sarjassa.
Valokuvaaja Meeri Koutaniemi ja muusikko-toimittaja Sami Yaffa ovat perustaneet yhteisen keramiikkastudion. Siihen tutustutaan uudessa taiteilijapareja esittelevässä sarjassa. Kuva: Maria Seppälä

Luovia suhteita – tarinoita suomalaisista taiteilijapareista

★★★ Luovuus on mysteeri vähän samaan tapaan kuin rakkaus. Ei voi tietää, missä se asuu. Näin pohtii rockmuusikko ja toimittaja Sami Yaffa Teeman uudessa sarjassa, jossa taiteilijapariskunnat ja työparit kertovat työstään ja toinen toisistaan.

Yaffan puoliso on valokuvaaja ja dokumentaristi Meeri Koutaniemi, joka muistetaan muun muassa eri puolilla maailmaa tekemistään ihmisoikeusasioita käsittelevistä kuvareportaaseista.

Ohjelmassa Koutaniemi ja Yaffa valmistavat keramiikka-astioita ja taide-esineitä yhteisessä Koutaffa-keramiikkastudiossaan. Maailmanmatkojen sijaan Koutaniemi on koronavuonna innostunut luontokuvauksesta.

Teoksista valmistellaan ensimmäistä yhteistä näyttelyä. Samalla käy ilmi kummankin työskentelytapa sekä asenne elämään ja taiteeseen. Toinen on hitaasti pohdiskeleva, toinen nopeasti kiihtyvä ja tunteella käyvä.

Kateus voi uuvuttaa molemmat

Historiasta tiedetään, etteivät taiteilija-avioliitot aina ole onnellisia. Toinen saattaa kuluttaa hapen toiselta. Kateus ja valtataistelut voivat uuvuttaa molemmat.

Toisinkin voi olla, kuten Koutaniemen ja Yaffan tarina näyttää. Luovat ihmiset voivat ruokkia toistensa luovuutta. Tällä kaksikolla lievästä viime hetken kaaoksesta kuoriutuu onnistunut näyttely – "ihan mieletön", kuten Yaffa toistelee.

Sarjan myöhemmissä osissa tavataan sekä pariskuntia että työpareja, muun muassa lastenkirjailijoina työskentelevät kuvataiteilija Akseli Korpela ja muotoilija Meri Korpela, laulaja Ali Saad ja säveltäjä Sanna Salmenkallio sekä teatteritaiteilijat ja sisarukset Seidi ja Ruusu Haarla.

Yle Teema klo 21.45