Tällaista on kohuttujen koronarokotteita valmistavien lääkeyhtiöiden toiminta Suomessa

Kuvassa lääkeyhtiö Pfizerin konttori Munkkiniemessä Helsingissä.
Kuvassa lääkeyhtiö Pfizerin konttori Munkkiniemessä Helsingissä. Kuva: Arttu Laitala

Kansainväliset lääkeyritykset valmistavat koronavirusrokotteita maailmalla, mutta Suomen osana on olla tutkimuskenttä.

Rokotevalmistajista sekä Pfizer että AstraZeneca toimivat Suomessa, mutta lääke- tai rokotetuotantoa niillä ei täällä ole. Molemmat yhtiöt kertovat, että ne tekevät Suomessa kliinisiä lääketutkimuksia.

Suomen AstraZeneca kertoo, että sillä on "useita meneillään olevia tutkimusprojekteja sekä kansainvälisiä yhteistyöhankkeita".

– Teemme kliinistä lääketutkimusta onkologian, diabeteksen ja kardiovaskulaarisairauksien parissa, yhtiön verkkosivuilla kerrotaan.

Pfizerin mukaan yhtiö on Suomessa kliinisten lääketutkimusten tekemisen lisäksi mukana rahoittamassa useita julkisen ja yksityisen välisiä tutkimusyhteistyöhankkeita.

AstraZenecan Suomen toimitilat sijaitsevat Espoossa ja Pfizerin Helsingin Munkkiniemessä. AstraZeneca on brittiläis-ruotsalainen lääkeyhtiö ja Pfizer on yhdysvaltalainen.

Kymmenien miljoonien liikevaihdot

Verohallinnon tietojen mukaan Pfizer Oy ja sen tytäryhtiö Pfizer PSE Finland Oy maksoivat yhteisöveroa Suomeen yhteensä yli 1,1, miljoonaa euroa vuonna 2019. Molempien yritysten toimialana on lääketukkukauppa, kuten on myös Astra Zenecalla.

Vuonna 2019 Astra Zeneca Oy maksoi yhteisöveroa Suomeen lähes 570 000 euroa.

Suomen Pfizerin liikevaihto oli yhtiön mukaan vuonna 2019 yhteensä 121 miljoonaa euroa. Yritysten tilikauden 11/2019 tulos oli yhteensä 4,7 miljoonaa euroa.

AstraZenecan Suomen liikevaihto oli 47,2 miljoonaa euroa vuonna 2019, ja vuoden tilikauden tulos oli 1,8 miljoonaa euroa.

Suomen Pfizerin toimitusjohtajana aloitti elokuussa 2020 yhdysvaltalainen Debra Mangone. Virallisesti hänet nimettiin tehtävään jo viime helmikuussa. Ennen Mangonea tehtävässä toimi Päivi Kerkola, joka on nykyään Pfizerin Italian toimitusjohtaja.

AstraZenecan toimitusjohtaja on Leena Leskinen. LinkedIn-profiilin perusteella hän on työskennellyt aiemmin myös muissa kansainvälisissä lääkeyhtiöissä, kuten Sonofilla ja Pfizerilla.

Suomen koronarokotteet tehdään muualla Euroopassa

Pfizerin ja Biontechin Suomeen tuotavat koronarokotteet valmistetaan Pfizerin Puursin tehtaalla Belgiassa. Koronarokotteita valmistetaan myös Yhdysvalloissa Saint Louisin, Andoverin ja Kalamazoon tehtailla. Lisäksi Biontechilla on kaksi tuotantolaitosta Saksassa.

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot on kertonut, että EU:lle toimitettavia rokotteita valmistetaan neljällä tehtaalla Belgiassa, Alankomaissa, Saksassa ja Italiassa. Odotettua pienempien toimitusmäärien syyksi yhtiö on kertonut tuotantovaikeudet BElgian tehtaalla.

EU-komission mukaan hankintasopimuksessa on kuitenkin puhuttu neljästä tuotantolaitoksesta, joista kaksi sijaitsee Britanniassa.

Pfizerin kanssa koronarokotteen kehittäneellä saksalaisella Biontechilla ei ole toimintaa Suomessa. Myöskään toisena EU:ssa rokotteelleen myyntiluvan saanut yhdysvaltalainen Moderna ei toimi Suomessa.