Tarjoamme Suomelle kaikkia ilmavoimiemme käytössä olevia aseita paitsi ydinasetta – Ranska lobbaa ilmavoimiensa ylpeyttä Rafalea

Ranska mainostaa Rafale-hävittäjäänsä ketteränä moniosaajana.
Ranska mainostaa Rafale-hävittäjäänsä ketteränä moniosaajana. Kuva: Katja Ihatsu

Jos Ranskalta kysytään, paras hävittäjä Suomelle on sen ilmavoimien keihäänkärki, Rafale-hävittäjä. Ranska on nyt alkanut lobata hävittäjiään Suomelle tosissaan.

Rafaleja on nähty Suomessa lentonäytöksissä ja sotaharjoituksessa, ja viime viikolla Ranska kutsui ensimmäistä kertaa neljän suomalaistoimittajan ryhmän Bordeaux'n alueella sijaitsevaan Colonel Rozanoff 118-lentotukikohtaan. Siellä Ranska operoi osaa omista Rafale-hävittäjistään. Mukana oli myös Lännen Media.

Keskiviikkona Rafalen valmistaja, Dassault Aviationin varatoimitusjohtaja Benoît Dussaugey esitteli Ranskan tarjousta Helsingissä suomalaistoimittajille. Dussagey ei halunnut tarkentaa tarjouksen yksityiskohtia, mutta sanoi sen sisältävän kaiken, jota Suomi tarvitsee tehokkaaseen ilmapuolustukseen.

– Suomelle tarjotaan kaikkia Ranskan ilmavoimille kehitettyjä aseita lukuun ottamatta ydinaseita.

Hän sanoi Ranskan olevan avoin teolliselle yhteistyölle, jota Suomi on pitänyt olennaisena kaupalle. Ranska suunnittelee kuitenkin kokoavansa koneet jatkossakin omilla Dassault'n tehtaillaan.

– Ideamme on tarjota pikemminkin hävittäjien ylläpitoon ja huoltoon liittyvää toimintaa teollisuudelle, Dussagey sanoi.

"Belgia teki virheen"

Ranska ei peittele kiinnostustaan saada koneilleen ensimmäinen eurooppalainen ostaja emämaan ulkopuolelta.

– Haluaisimme rakentaa Rafale-yhteisöä, sanoi lentotukikohdan komentaja, eversti Cédric Gaudillière.

Belgia päätyi viime vuoden lopulla hävittäjäkaupassaan yhdysvaltalaiseen Lockheed Martin F-35. Suomenkin harkitsema F-35 on 5. sukupolven hävittäjä, mikä tarkoittaa että vihollisen on vaikeampi havaita sitä tutkassaan.

– Belgia teki poliittisen virheen. Olimme hyvin pettyneitä, Gaudillière kommentoi Belgian kauppaa.

Suomen lisäksi Ranskalla on katse Sveitsissä, jolla on hävittäjähankinnassaan samat viisi kandidaattia kuin Suomellakin.

Tähän mennessä Ranskan lisäksi Rafaleja ovat ostaneet Qatar, Egypti ja Intia, jotka ovat sopineet yhteensä 96 koneen ostamisesta. Qatar sai ensimmäisen koneensa viime viikolla, ja Intian ensimmäiset koneet valmistuvat ensi vuonna.

Ranskalla Rafaleita on käytössä tällä hetkellä noin sata, ja tilauksessa on vielä toiset sata, joilla korvataan vanhat hävittäjämallit.

Sarjatuli tuplamoottorilla

Ranskan ilmavoimien ylpeys Rafale tarkoittaa suomeksi tuulenpuuskaa tai sarjatulta.

Eversti Gaudillière kehuu yli kymmenen vuotta sotakäytössä olleen koneen luotettavuutta. Rafale on ohittanut alkuvaiheen kasvukivut ja ollut tosi toimissa Afganistanissa, Syyriassa ja Irakissa.

– Haluamme jakaa taistelukokemuksemme ostajamaiden kanssa.

Vertailuissa ketteryydestään pisteitä saanut Rafale pystyy Gaudillièren mukaan laskeutumaan tarvittaessa lentotukialukselle. Rafalen eduksi voi laskea koneen kaksi moottoria, mikä tarkoittaa, ettei konetta menetetä yhden moottorin pettäessä.

Konemalli voi olla yksi- tai kaksipaikkainen. Ranska on suunnitellut kaksipaikkaisen koneen ydinohjusten käyttöä varten, jottei vastuu aseen käytöstä lankeaisi yhdelle ihmiselle. Kaksipaikkainen kone kantaa tosin vähemmän polttoainetta.

Ranskalaiset mainitsevat hävittäjän aseista uusimpana tutkan avulla maaliin hakeutuvan Meteor-ohjuksen. Ranska ei voi luvata yhteensopivuutta Suomen JASSM-ohjusten kanssa.

– En ole poliitikko enkä Dassault'lla töissä, mutta tiedän, että Rafale korvaa yhdeksän eri hävittäjätyyppiä. Se on todettu toimivaksi taisteluissa eikä vähiten kahden moottorin ansiosta, konetta eri puolilla maailmaa lentänyt Ranskan ilmavoimien majuri Judikaël totesi.

Kustannukset eivät paisu

Suomi painottaa valinnassaan kestävyyttä. Hävittäjien tulee olla käytössä nykyisten Hornetien tavoin 30 vuotta eli 2060-luvulle saakka.

Ranskan korkea-arvoiset virkamiehet Pariisissa kehottavat suomalaisia kiinnittämään huomionsa tuotekehittelyyn.

Ranska kehittää yhdessä Saksan ja Espanjan kanssa seuraavan sukupolven eurooppalaista FCAS-ilmataistelujärjestelmää (Future Combat Air System), jonka arvioidaan valmistuvan 2030-luvulla.

– Ne, jotka ostavat Rafalen nyt, ostavat koneen, joka kehittyy kohti FCAS-systeemiä, virkamies sanoi.

Ranskan mukaan Rafalen kustannuksissa koneiden koko elinkaarelle ei tule yllätyksiä, toisin kuin Britannia on joutunut toteamaan F-35 hävittäjistään. Lähde myös muistutti F-35-koneen pudonneen Japanissa alas ilman, että sitä olisi löydetty.

Vaarantuuko maiden ystävyys?

Koneiden hankinnassa vaikuttavat myös puolustuspoliittiset vaikutukset Suomelle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on hanakka eurooppalaisen puolustusyhteistyön edistäjä, ja Suomi on vastannut aloitteisiin aktiivisesti.

Suomi liittyi kymmenentenä maana Ranskan käynnistämään Euroopan interventioaloitteeseen ja sopi ensimmäisen kerran kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä Ranskan kanssa viime syksynä.

Ranskalla on myös hyvässä muistissa, että Suomi vastasi ensimmäisenä sen aktivoitua artikkeli 42.7:n eli niin sanotut EU:n turvatakuut Pariisin vuoden 2015 terrori-iskujen jälkeen.

Loppuuko ystävyys, jos Suomi ostaa hävittäjät toistamiseen Yhdysvalloilta tai päätyy Ruotsin koneeseen? Ministeriölähde Pariisissa vastaa kysymykseen diplomaattisesti.

– Kun päätitte auttaa meitä terrori-iskun jälkeen, koneasia ei ollut vielä pöydällä. Emme pyytäneet Suomea interventioaloitteeseen, vaan Suomi oli aloitteellinen. Taipumus vahvistaa yhteistyötä maittemme välillä ei ole riippuvainen koneiden ostamisesta, hän sanoi.

Suomen kallein asehankinta

Suomi korvaa nykyiset Hornet-hävittäjänsä kaluston vanhenemisen takia.

HX-hankinta maksaa 7-10 miljardia euroa. Keskustelu koneiden määrästä loppui hallitusohjelmaan, joka linjasi, että hävittäjät korvataan täysimääräisesti.

Suomella on viisi kandidaattia. Ilmavoimat arvioi, millä hävittäjällä on paras suorituskyky. Valintaan vaikuttavat myös kokonaishinta, huoltovarmuus ja kaupan merkitys turvallisuuspolitiikkaan.

Hallitus sinetöi hävittäjähankinnan vuonna 2021. Tarkempi aikataulu ei ole vielä tiedossa.

Dassault Rafale (Ranska)

Vahvuudet: Pitkä operaatiohistoria, kehittynyt pitkän kantaman Meteor-ilmataisteluohjus, lyhyt kiitotievaatimus, suurin kuormauskyky.

Heikkoudet: Vähän käyttäjiä.

Boeing Super Hornet (USA)

Vahvuudet: Pitkä operaatiohistoria, Growler-versio paras elektronisessa sodankäynnissä, lyhyt kiitotievaatimus.

Heikkoudet: Vanhin ehdokas.

Eurofighter Typhoon (Britannia, Saksa, Espanja ja Italia)

Vahvuudet: Meteor, lyhyt kiitotievaatimus, pääsee korkealle ja kovaa.

Heikkoudet: Pieni polttoainekuorma.

Lockheed Martin F-35 (USA)

Vahvuudet: Häiveominaisuudet, aseiden piilotus asekuiluun ei heikennä häiveominaisuuksia, tehokkaimmat informaation jako ja sensorit, tuotanto pitkälle tulevaisuuteen.

Heikkoudet: Pitkä kiitotievaatimus, suurin polttoaineen kulutus, yksimoottorinen, ei toistaiseksi Meteoria.

Saab Gripen (Ruotsi)

Vahvuudet: Halpa hinta, Meteor, lyhyt kiitotievaatimus, pienin eli vaikein havaita silmin kaarretaistelussa, pienin polttoaineen kulutus.

Heikkoudet: Pienin asekuorma, yksimoottorinen.

Lähde: Paras hävittäjä Suomelle – Hornetin seuraajaehdokkaat, Pentti Perttula 2018.