Tärkeä tuomariäänestys Yhdysvaltain senaatissa tänään

Presidentti Donald Trump ja hänen ehdokkaansa korkeimman oikeuden tuomariksi, Amy Coney Barrett.
Presidentti Donald Trump ja hänen ehdokkaansa korkeimman oikeuden tuomariksi, Amy Coney Barrett. Kuva: epa08767205

Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat enää reilun viikon päässä. Tiistaina 3. marraskuuta selviää, jatkaako presidenttinä republikaani Donald Trump vai tekeekö hän Valkoisessa talossa tilaa demokraatti Joe Bidenille.

Yhdysvaltain senaatti äänestää kuitenkin jo tänään maanantaina valinnasta, joka vaikuttaa maan politiikkaan jopa vuosikymmeniä.

Kyse on korkeimman oikeuden tuomarin Amy Coney Barrettin, 48, nimityksestä.

Barrett on presidentti Trumpin suosikki. Tilaisuus nimitykseen avautui juuri ennen presidentinvaaleja, kun iäkäs tuomari Ruth Bader Ginsburg kuoli syyskuussa.

Trumpille avautui mahdollisuus jättää kädenjälkensä Yhdysvaltain politiikkaan pitkäksi ajaksi, vaikka presidentinvaaleissa tulisikin tappio.

Korkeimman oikeuden tuomarien virat ovat elinikäisiä, eikä niistä voida erottaa. Tuomarien poliittiset kannat vaikuttavat ennakkotapauksiin ja lakien perustuslaillisuuden tulkintoihin. Näillä linjauksilla on vaikutusta lainsäädäntöön ja lainkäyttöön.

Ennen liberaalin Ginsburgin kuolemaa yhdeksän jäsenen korkeimman oikeuden voimasuhteet olivat 5–4 konservatiivituomareille. Nyt voimasuhteet ovat muuttumassa 6–3 konservatiivien eduksi.

Demokraatit kritisoivat nimityskiirettä

Demokraatit ovat kritisoineet sitä, että tuomarinimitys tehdään juuri ennen presidentinvaaleja.

Republikaanit kuitenkin kiirehtivät nimitystä, koska Trumpin vaalitappio on näyttänyt todennäköisemmältä kuin voitto.

Jos Biden voittaa, eikä Barrettia olisi valittu, demokraatit nimittäisivät korkeimman oikeuden tuomarin virkaan oman ehdokkaansa.

Republikaaneilla on vielä tällä hetkellä enemmistö senaatissa paikoin 53–47. Presidentinvaaleissa äänestetään myös senaatista.

Republikaanit olivat senaatissa estäneet edellisen presidentin Barack Obaman tuomarinimityksen vuonna 2016 vedoten vaalivuoteen.

Sunnuntaista alkaen senaatissa käydään väittely Amy Coney Barrettin valinnasta. Väittely kestää enintään 30 tuntia. Sen jälkeen valinnasta äänestetään.

Äänestyksen odotetaan näillä näkymin tapahtuvan viimeistään maanantai-iltana.

Barrett mennyt lähes aina viranomaisten puolelle

Amy Coney Barrett on katolinen konservatiivi, joka suosii tiukan perustuslaillista tulkintaa oikeuskysymyksissä.

Liittovaltion tuomarin tehtävissään Barrett on toistuvasti asettunut poliisin ja vankilaviranomaisten puolelle tapauksissa, joissa viranomaisia on syytetty liiallisesta voimankäytöstä.

Tällaisia tapauksia on ollut Reutersin selvityksen mukaan 12 Barrettin kolmen vuoden aikana tehtävässään. Tapauksista 11 on tuomittu syytettynä olleen viranomaisen eduksi.

Poliisin voimankäyttö on ollut Yhdysvalloissa räjähdysherkkä mielenosoitusten aihe poliisin surmattua George Floydin ja Black Lives Matter -liikkeen noustua.