Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluissa ei sopua – ensi viikolla uhkaavat lakot

Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus sovittelivat työkiistaansa valtakunnansovittelijan johdolla viime perjantaina.
Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus sovittelivat työkiistaansa valtakunnansovittelijan johdolla viime perjantaina. Kuva: Emilia Kangasluoma

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työriitaan ei saatu vieläkään sopua.

Työntekijäosapuolta edustava Teollisuusliitto on hylännyt valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan sovintoesityksen, johon hän odotti maanantaina kello 20:een mennessä osapuolten vastausta. Työnantajaosapuoli Teknologiateollisuus puolestaan olisi ollut valmis hyväksymään sen.

Sovun syntyminen olisi edellyttänyt kaikkien työriidan osapuolten hyväksyntää.

– Osapuolten väliset näkemyserot palkantarkistuksen suuruudesta ovat niin suuret, ettei työriitaa pystytty ratkaisemaan, valtakunnansovittelija toteaa tiedotteessaan.

Palkkatason lisäksi neuvotteluissa on ollut kiistaa muun muassa kiky-tunneista.

Teknologiateollisuuden mukaan sovintoehdotus sisälsi vain palkantarkistukset, sillä osapuolet olivat ennen sovittelua päässeet yksimielisyyteen muista asioista.

Valtakunnansovittelija kertoo esityksensä palkantarkistuksista pohjautuvan Suomen Pankin näkemykseen, jonka mukaan kilpailukyky säilyisi ennallaan, jos palkkakustannusten nousu jää 1,7–2,5 prosentin välille.

Sovintoehdotuksen mukaan palkkakustannusten olisi arvioitu nousevan kahden vuoden aikana yhteensä 3,8 prosenttia.

– Sovittelua jatketaan sitten, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään sovun aikaansaamiseksi, Piekkala sanoo.

Lakonuhka jatkuu

Sovinnolla olisi voitu välttää maanantaina 9. joulukuuta uhkaava Teollisuusliiton laaja, monia aloja koskeva lakko, joka kestää keskiviikkoon asti.

Teollisuusliiton ilmoittaman lakonuhan piirissä on teknologiateollisuudessa noin 21 000 työntekijää. Lakonuhka koskee teollisuutta ja malmikaivoksia.

Myös Ammattiliitto Pro ja ylempien toimihenkilöiden YTN ovat uhanneet lakoilla Teknologiateollisuus ry:n jäsenyrityksiä lakoilla 9. joulukuuta alkaen. Ne koskisivat teollisuutta sekä suunnittelu- ja konsulttialaa.

Teollisuuden palkkaratkaisua pidetään syksyn työmarkkinakierroksen päänavaajana. Sen odotetaan määrittävän suuntaa myös muiden alojen palkankorotuksille.