Toni Jalonen sanoo kokevansa fasismin kansallistunteena – "En kuitenkaan tarkoittanut, että ajaisin Suomeen fasismia"

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen kutsui itseään fasistiksi viikonloppuna Tallinnassa pidetyssä konferenssissa. Sanavalinnasta saattaa seurata puolueesta erottaminen.
Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja Toni Jalonen kutsui itseään fasistiksi viikonloppuna Tallinnassa pidetyssä konferenssissa. Sanavalinnasta saattaa seurata puolueesta erottaminen. Kuva: Veera Korhonen / Arkisto

Perussuomalaisten nuorten toinen varapuheenjohtaja, porilainen Toni Jalonen ei pyydä anteeksi fasismipuheitaan.

Hän totesi maanantaina iltapäivällä Satakunnan Kansalle, että Tallinnassa pidetyn konferenssin sanavalinta oli tietoinen riski.

– Sanottu mitkä sanottu, Jalonen kuittasi lehdelle.

Hän totesi kokevansa fasismin kansallistunteena ja viittasi Benito Mussolinin Italiaan 1920-luvulta 1940-luvulle.

– Siellä lähti talous nousuun ja kansa puhalsi yhteen hiileen. Olen monesti puhunut kansallistunteen ja kansallisen yhtenäisyyden puolesta. Koen, että fasismi kuvaa niitä. En kuitenkaan tarkoittanut, että ajaisin Suomeen fasismia.

Puolueesta erottamisen uhkaa Jalonen kommentoi Satakunnan Kansassa toivomalla perussuomalaisilta suhteellisuudentajua ja tasapuolisuutta. Hän muistutti, ettei ole lietsonut vihaa eikä uhannut ketään väkivallalla.

– Puolueesta löytyy tällä hetkellä väkeä, joka on tuomittu rikoksista.

Fasismin määrittely on vaikeaa

Sanat "fasisti" ja "fasismi" tulevat antiikin Roomasta. Siellä arvovaltaisten henkilöiden henkivartijat kantoivat mukanaan vitsakimppuja (lat. fasces), joiden keskellä oli kirves.

Poliittiseen käyttöön sanan omaksui Italian tuleva diktaattori ja yksinvaltias Benito Mussolini (1883-1945) perustaessaan ensimmäisen maailmansodan aikana oman puolueen ja ideologian.

Jotkut tutkijat tulkitsevat myös natsi-Saksan kansallissosialismin fasismin ilmentymäksi. Toiset taas pitävät niitä eri ideologioina.

Määrittely on vaikeaa, koska fasismi on aina ollut teoreettisesti ja käytännöltään hajanainen ja muuttuva ilmiö. Se ei pohjaudu esimerkiksi mihinkään ideologiseen perusteokseen.