Trump aikoo allekirjoittaa tänään asetuksen sosiaalisen median yhtiöistä

Presidentti Donald Trump kävi keskiviikkona turhaan Floridassa Kennedyn avaruuskeskuksessa, kun SpaceX-avaruusraketin laukaisu jouduttiin perumaan huonon sään takia.
Presidentti Donald Trump kävi keskiviikkona turhaan Floridassa Kennedyn avaruuskeskuksessa, kun SpaceX-avaruusraketin laukaisu jouduttiin perumaan huonon sään takia. Kuva: epa08448654

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo allekirjoittaa tänään presidentin asetuksen sosiaalisen median yhtiöistä, kerrottiin Valkoisesta talosta. Trump oli keskiviikkona uhannut sulkea verkkosivustoja joita hän syytti konservatiivisten äänten hiljentämisestä.

Oli epäselvää, miten Trump voisi toteuttaa uhkauksensa, sillä Twitter inc. ja muut vastaavat yhtiöt ovat yksityisessä omistuksessa.

Kiista alkoi tiistaina kun Twitter ensi kerran varusti Trumpin tviitit varoituksilla, joilla kehotettiin tarkistamaan viestien faktat. Trump oli perusteetta syyttänyt postiäänestystä petoksen mahdollisuudesta.

Zuckerberg: Sensuroiminen ei oikea reaktio

Keskiviikkona Washingtonissa istuva vetoomustuomioistuin hylkäsi konservatiivisen ryhmän nostaman oikeusjutun, jossa syytettiin Googlea, Facebookia, Twitteriä ja Applea salaliitosta konservatiivisten poliittisten mielipiteiden tukahduttamiseksi.

Fox-uutiskanavan haastattelussa Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi, että verkkosivustojen sensuroiminen ei olisi "oikea reaktio" hallitukselle, joka on huolissaan sensuurista.

Facebook ei koskenut mitenkään Trumpin postiäänestystä koskeviin viesteihin.

Yhdysvaltain kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia puolustava American Civil Liberties Union sanoi, että perustuslain ensimmäinen lisäys rajoittaa kaikkia mahdollisia Trumpin toimia yhtiöitä vastaan.

Trump tviittasi keskiviikkona, että republikaanien mielestä sosiaalisen median alustat hiljentävät täysin konservatiivien äänet. "Me tulemme vahvasti sääntelemään tai sulkemaan ne", hän uhkasi.

Presidentin Twitter-tilillä on yli 80 miljoonaa seuraajaa.

"Vuoden 2020 presidentinvaalit aiotaan sensuroida"

Trump tviittasi myös, että suuret teknologiayhtiöt aikovat sensuroida vuoden 2020 presidentinvaalit etukäteen. "Mikäli niin tapahtuu, meillä ei ole enää vapauttamme".

Sekä Twitterin että Facebookin osakkeet olivat keskiviikkona laskussa Trumpin uhkausten jälkeen.

Internet Association -yhdistys, johon Twitter ja Facebook kuuluvat, sanoi verkkosivustojen olevan epäpoliittisia. Sen mukaan ne tarjoavat "suuremmalle määrälle ihmisiä mahdollisuutta tulla kuulluksi kuin koskaan aiemmin historiassa".

Keskiviikkona Twitterin toimitusjohtaja Jack Dorsey sanoi, että Trumpin tviitit Kalifornian postiäänestysaikeista "saattavat harhaanjohtaa ihmiset luulemaan, että heidän ei tarvitse rekisteröityä saadakseen äänestää".