Tullin huumetakavarikkojen määrä kasvoi rajusti viime vuonna – marihuana ja khat-huume suurimmat selittävät tekijät

Myös nuuskatakavarikkojen määrä on pysynyt korkeana. Viime vuonna Tulli otti sitä talteen noin 5 000 kiloa. Kuva on Torniossa taannoin tehdystä takavarikosta.
Myös nuuskatakavarikkojen määrä on pysynyt korkeana. Viime vuonna Tulli otti sitä talteen noin 5 000 kiloa. Kuva on Torniossa taannoin tehdystä takavarikosta. Kuva: Mika Jyrävä / Arkisto

Törkeiden huumausainerikosten ja paljastettujen veropetosten määrä on selvässä nousussa. Näin kertoo Tullin perjantaiaamuna julkaisema viime vuoden tilastotiedote.

Tulli paljasti vuoden aikana yli 7 800 tullirikosta ja takavarikoi tarkalleen ottaen 1 714 kiloa huumausaineita. Rikostorjunnan yhteiskunnalliseksi vaikuttavuudeksi on laskettu noin 66 miljoonaa euroa ja talousrikostorjunnan vaikuttavuudeksi noin 33 miljoonaa euroa.

Tullin viime vuonna paljastamista vähän yli 2 000 huumausainerikoksista törkeitä oli 389. Edellisvuonna törkeiden määrä oli 281. Lisäksi Tullin tekemän ns. Silkkitie-palvelimen takavarikon ansiosta on paljastettu arviolta 7 000 rikostapausta. Niistä merkittävää osaa tutkitaan huumausaineisiin, dopingiin ja lääkkeisiin liittyvinä rikoksina.

Viime vuoden huumetakavarikkojen suuri määrä johtuu pääosin khat-huumeeseen ja marihuanaan liittyvien tapausten kasvulla. Tullin viime vuonna takavarikoima 255 kilon marihuanamäärä on suurin 13 vuoteen.

Myös kokaiinin ja heroiinin takavarikkomäärät kasvoivat. Sen sijaan metamfetamiinin ja amfetamiinin määrät vähenivät.

Tullin tiedotteen mukaan nuuskaa takavarikoidaan yhä paljon. Ennätyksellinen oli toissa vuoden 6 744 kiloa, mutta myös viimevuotinen noin 5 000 kiloa on yli kaksinkertainen määrä pari vuoden takaisiin lukuihin verrattuna.