Turkista saapuu ennätysmäärin turvapaikanhakijoita Suomeen – vain yhden maan kansalaiset enää edellä tilastossa

Suomeen saapuu tänä vuonna aiempaa enemmän turkkilaisia turvanpaikanhakijoita. Elokuun loppuun mennessä turvapaikanhakijoissa oli jo 283 Turkin kansalaista.

Koko viime vuonna turvapaikkaa haki yhteensä 293 Turkin kansalaista.

– Määrät ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Vuonna 2015 turvapaikkaa Suomesta haki 57 Turkin kansalaista, kertoo viestintäasiantuntija Hanna Paasikoski Migristä.

Turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut etenkin kesän 2016 jälkeen. Sama ilmiö on ollut nähtävissä muuallakin EU:n alueella.

Euroopan turvapaikka-asioiden tukiviraston EASO:n tilastojen perusteella Turkista tuli viime vuonna EU:n alueelle yli 24 000 turvapaikanhakijaa. Mukana ovat myös Sveitsin ja Norjan luvut.

Eniten turvapaikkahakemuksia Suomeen jättävät yhä irakilaiset. He ovat tehneet tänä vuonna jo yli 880 hakemusta, mikä on kuitenkin hurjasti vähemmän kuin maahanmuuton ruuhkavuoden 2015 yli 20 000 hakemusta.

Migrin mukaan irakilaisten luvussa on myös monia uusintahakemuksia.

– Eniten uusia turvapaikanhakijoita on tänä vuonna tullut juuri Turkista, Venäjältä ja Irakista.

Syynä vuoden 2016 jälkeiset toimet

Migrin mukaan suurin osa turkkilaisista turvapaikanhakijoista vetoaa nyt Gülen-liikkeen todelliseen tai oletettuun jäsenyyteen ja sen vuoksi heihin kohdistuvaan uhkaan.

– Joukossa on kuitenkin myös muita hakijaryhmiä, kuten esimerkiksi kurdien poliittiseen toimintaan osallistuneet, etniseen tai uskonnolliseen taustaan vetoavat, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ja kunniaväkivallan uhkaan vetoavat, Paasikoski toteaa.

Ottaen huomioon hakijamäärän nousun juuri heinäkuun 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen, voidaan Migrin mukaan kuitenkin sanoa, että merkittävin tekijä turkkilaisten lähtöön kotimaastaan on ollut vallankaappausyrityksen jälkeen käynnistetyt toimet hallinnon vastustajiksi leimattuja ryhmiä ja henkilöitä vastaan.

Vastaanottojärjestelmässä oli syyskuun alussa kirjoilla 350 turkkilaista ja he olivat majoittuneena 32 eri keskuksessa ympäri Suomea.

Suomessa on täällä hetkellä toiminnassa 38 vastaanottokeskusta.

Presidentti uhkaa EU:ta pakolaisaallolla

Samaan aikaan kun turkkilaisten turvapaikanhakijoiden määrä EU-maissa on kasvanut, Eurooppaa uhkaa myös Syyriasta Turkkiin paenneiden pakolaisten aalto.

– Turkki haluaa palauttaa noin miljoona Turkissa asuvaa pakolaista Pohjois-Syyriaan. Ellei se saa suunnitelmalleen tukea muilta mailta, Eurooppaa uhkaa uusi pakolaisaalto Turkin suunnasta, sanoi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan viime viikolla Reutersin mukaan.

Turkki on vastaanottanut noin 3,6 miljoonaa Syyrian sotaa paennutta ihmistä. Turkki hallinnoi osia Pohjois-Syyriasta, jonne sen mukaan on palannut jo 350 000 syyrialaista. Maa on perustamassa yhdessä Yhdysvaltojen kanssa Syyrian koillisosaan niin kutsuttua turvavyöhyketta, jonne voisi Erdoğanin mukaan muuttaa lisää syyrialaisia.

Erdoğanin mukaan Turkki kaipaa etenkin EU:n tukea hankkeeseen.

–  Joko tämä tapahtuu tai meidän täytyy avata portit.

Mellakkapoliisit pidättivät kansojen demokraattisen puolueen HDP:n kannattajia pääkaupunki Ankarassa viime viikolla.

Terrori-iskua ei voi sulkea pois

Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan turvallisuustilanne koko Turkissa on epävakaa. Mielenosoitukset tai levottomuudet ovat mahdollisia.

Erityistä varovaisuutta kehotetaan noudattamaan turistikohteissa koko maassa, suurissa kaupungeissa ja Itä-Turkissa sekä välttämään matkustamista ja oleskelua Kaakkois-Turkin alueilla sekä Syyrian ja Irakin rajan tuntumassa.

Terrori-iskujen mahdollisuutta Turkissa ei voida sulkea pois.

Mielenosoituksia voi ulkoministeriön mukaan puhjeta isoissa kaupungeissa. Ne voivat olla väkivaltaisia. Niiden lähistöltä on syytä poistua välittömästi. Poliisi voi käyttää voimatoimia kuten kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoitusten tukahduttamiseksi.

Myös ulkomaalaisten ja kaksoiskansalaisten pidätykset sekä kaksoiskansalaisten maasta poistumisen estämiset ovat mahdollisia.