Tutkijoiden neljän kohdan resepti terveelliseen vanhuuteen on yksinkertainen – hieman jankkaava dokumentti pureutuu ikääntymisen mekanismeihin

Jokainen ikääntyy väistämättä. Yhdysvaltalaisdokumentti muistuttaa, että vanhenemistaan voi hidastaa ja lisätä siten terveitä elinvuosiaan.
Jokainen ikääntyy väistämättä. Yhdysvaltalaisdokumentti muistuttaa, että vanhenemistaan voi hidastaa ja lisätä siten terveitä elinvuosiaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Prisma: Terveyden salaisuudet, osa 1/4.

★★★ Ensin on omenapuun kukka, joka hedelmöittyy ja alkaa kehittyä. Punertava raakile on kitkerä, mutta makeutuu sitten. Kun sokeri alkaa hajota, maku muuttuu ja omena alkaa pilaantua. Neurologian professori Rudolph Tanzi Harvardin yliopistosta vertaa ikääntymistä omenaan Terveyden salaisuudet -dokumenttisarjan ensimmäisessä, ikääntymistä käsittelevässä osassa.

Nykytutkimuksen valossa ikääntymisen biologiaan on mahdollista vaikuttaa ja jopa hidastaa sitä. Tavoitteena on terveiden elinvuosien lisääminen. Tutkijoiden mukaan perimä säätelee lopulta vain 20–30 prosenttia ikääntymisen prosesseista. Esimerkiksi Alzheimerin tautitapauksista jopa 35 prosenttia voitaisiin estää elintavoilla.

Eri lajien tutkimus auttaa ymmärtämään

Eri lajien tutkimus auttaa ymmärtämään myös ihmisen ikääntymisen mekanismeja. Hieman jankkaava dokumentti esittelee muutamia kiinnostavia tutkimuksia. Esimerkiksi 500-vuotiaiksi elävillä simpukoilla ei ole lainkaan proteiinien kasautumia, jotka aiheuttavat ongelmia ihmiselle ikääntymisen myötä. Hiirikokeissa puolestaan havaittiin, että kalorirajoitukset pidensivät niiden elinaikaa.

Ohjelmassa käydään läpi seikkaperäisesti ja rautalangasta vääntäen eri alojen tutkijoiden laatima neljän kohdan resepti terveelliseen ikääntymiseen, joka kuuluu näin: syö terveellisesti, mikä tarkoittaa paljon kasviksia, liiku säännöllisesti, mikä voi tarkoittaa myös puutarhan hoitoa, tapaa ystäviä ja ole toimelias.

Näistä keinoista etenkin ravitsemuksella on merkitystä, sillä elimistö vastustaa sairauksia, kun sitä ravitaan oikein. Jotkut tutkijoista korostavat myös unen ja stressinhallinnan merkitystä.

Kuulostaa varsin yksinkertaiselta, jopa itsestään selvältä. Ohjeistusten toteuttaminen on silti monelle vaikeaa.

TV1 klo 19.00. Dokumenttisarjan seuraavissa jaksoissa käsitellään aivojen toimintaa, migreeniä ja onnellisuutta.