TV-kolumni: Jack Sparrow ja Uuno Turhapuro – kuin kaksi marjaa

Pirates of the Caribbean -merirosvosaaga on ilahduttanut tv-katsojia toistuvilla uusinnoilla.

Jack Sparrowia näyttelevä Johnny Depp on antanut kunnian hahmostaan Rolling Stones -kitaristi Keith Richardsille. Merirosvokapteenin ulkoasu on kieltämättä yhtä rähjäisen rock kuin Richardsilla. Myös haparoiva askellus ja outo puhetyyli lienee ammennettu päihdeongelmaiselta rokkitähdeltä.

Johnny Depp ei ehkä tiedä tätä, mutta Sparrowin sielunveli löytyy kyllä Suomen elokuvahistoriasta.

Meidän suurin sankarimme Uuno Turhapuro hurmaa naisia vähintään yhtä charmantisti, vaikka ulkomuoto on jopa piraattia törkyisempi.

Sekä Sparrow että Turhapuro ajautuvat tämän tästä kiipeliin, mutta selviävät siitä neuvottelutaidoillaan. Väkivaltaa ei koskaan tarvita. Vain pari letkautusta ja kosolti tuuria. Sitten voi suunnata löyhkäävään seilorikapakkaan tai Esson baariin.

Sankarit kykenevät ilmiömäisiin suorituksiin

Sekä Sparrow että Uuno kaihtavat turhaa rehkimistä. Apua saa aina Will Turnerilta, Sörsselsöniltä, Härski Hartikaiselta tai kauniilta naisilta. Kaunottaria on riittänyt molempiin saagoihin. Piraattileffoja ovat sulostuttaneet muiden muassa Penelope Cruz ja Keira Knightley – Uunoja Satu Silvo, Johanna Raunio, Riitta Väisänen ja monet muut kaunottaret.

Sparrowin arkkivihollinen ja ajoittainen ystävä Hector Barbossa tunnetaan kieroilustaan ja sarkastisesta huumoristaan. Siis aivan samat hyveet kuin Uunon appiukolla vuoristoneuvos Tuuralla.

Molemmat sankarit kykenevät ilmiömäisiin akrobaattisiin suorituksiin. Siinä missä Sparrow miekkailee pakenevalla vesimyllyn pyörällä, Turhapuro syöksyilee tenniskentällä.

Molemmissa saagoissa seikkailee kuolleiden armeija ja tunnusmelodiat kajahtavat komeasti sinfoniaorkesterin soittamina. Ja kesäuusintoja riittää meille lapsenmielisille.

Depp sai kapteenin roolistaan potkut, sillä Disneyn imagoon eivät sopineet siviilisekoilut. Piraattileffojen pääosaan on kaavailtu naista. Se on yhtä hyvä ajatus kuin nainen Uunona.