Uutisia on tarjolla lasten kielellä, mutta kumpi toimii paremmin, Yle Mix vai HS Lasten uutiset? "Loppupäätelmä oli musertava"

Yle Mixin juontajat Jasmin Beloued (edessä) ja Kiia Keskikylä käsittelevät keskiviikkoisin ja perjantaisin julkaistavilla videoilla ajankohtaisia aiheita lapsille sopivalla tavalla ja yhdessä lasten kanssa. Jaksot julkaistaan Yle Areenassa sekä Youtubessa.
Yle Mixin juontajat Jasmin Beloued (edessä) ja Kiia Keskikylä käsittelevät keskiviikkoisin ja perjantaisin julkaistavilla videoilla ajankohtaisia aiheita lapsille sopivalla tavalla ja yhdessä lasten kanssa. Jaksot julkaistaan Yle Areenassa sekä Youtubessa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Yle Mix ja HS Lasten uutiset

★★★ Jos jälkikasvu viettää ison osan vapaa-ajastaan Youtubessa, Tiktokissa ja muilla kanavilla, joista vanhemmat eivät ymmärrä tuon taivaallista, on oivallista, jos niistä tulee myös jotain järkevää. Toisaalta pelkästään se, että jokin on nuorisoystävällisellä katsoja-alustalla, ei riitä. Ohjelmassa pitää olla myös jotain, mikä saa jälkikasvun sitä katsomaan.

Lasten uutishuomiosta kilvoittelevat paraikaa sekä Yle Mix että Nelosen HS Lasten uutiset. Molemmat ovat katsottavissa myös Youtubesta.

Yle Mixin viikottaisista uutisvideoista osa keskittyy ajankohtaisiin uutisaiheisiin, kuten koronaan, tai vaikka USA:n presidentinvaaleihin.

Osassa käsitellään aiheita, jotka eivät aikuisten mielestä ole ehkä suuria uutisia, mutta jotka koskettavat lasten maailmaa: koulupäivän puheenaiheet, lasten idolit tai harrastukset. Nelosen HS Lasten uutiset on aavistuksen uutismaisempi.

Lasten uutisia vastaan puhuu nimi

Kummastakaan ei vanhemman näkökulmasta löydy mitään vikaa. Alakouluikäisen testikatsojan mielestä näistä kahdesta voiton vie HS Lasten uutiset. Syynä oli uutisten pituus ja aiheiden määrä. Siinä missä Yle Mix keskittyy yhdessä videossa yhteen aiheeseen, HS Lasten uutiset kertoo uutisia useammasta aiheesta.

Toisaalta testihenkilö eksyisi omasta mielestään helpommin katsomaan Yle Mixiä, koska se löytyy helposti. Lasten uutisia vastaan puhui myös sen nimi. Vaikka alakouluikäinen on vanhemman näkökulmasta hyvinkin lapsi, lapsi itse haluaisi jo olla jotain ihan muuta.

Toisaalta lapset haluavat katsoa videoissaan usein mieluummin toisia lapsia, ei aikuisia.

Testikatsojan loppupäätelmä oli musertava: "Voisin ehkä katsoa näitä, jos mitään kiinnostavampaa ei olisi tarjolla. Nyt katsoin nämä, koska äiti lupasi sen jälkeen suklaata."

Yle Areena ja Nelonen sunnuntaisin klo 8.50