Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään

Vahva tunnistautuminen aiheuttaa muutoksia verkkopankeissa maksamiseen. Osa pankeista luopuu kokonaan tunnuslukulistoista.
Vahva tunnistautuminen aiheuttaa muutoksia verkkopankeissa maksamiseen. Osa pankeista luopuu kokonaan tunnuslukulistoista. Kuva: Photographer: Markus Gann - htt

Lauantaina voimaan tulleet uuden maksupalvelulain vaatimat muutokset ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia muun muassa pankkipalveluiden käyttäjille.

OP-ryhmä jakoi verkkosivuillaan toimintaohjeita ja kertoi puhelinpalvelunsa ruuhkautumisesta.

– Sen minkä olen kuullut, niin osa asiakkaista on ollut pahoillaan, että miksi tällaisia muutoksia täytyy tehdä, OP-ryhmän tunnistautumisesta vastaava tuotepäällikkö Inkeri Jalonen kertoo.

OP:ssa muutos tarkoittaa tekstiviestillä tulevaa lisävahvistusta, jota voidaan vaatia niin verkkopankkiin kirjautumisessa kuin siellä maksamisessakin.

– Maksamisessa sitä pyydetään useammin, Jalonen arvioi.

Vaikka nyt vaadittava tunnistautuminen toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi suurten verkkomaksamisten kanssa on ollut käytäntö jo aiemminkin, asia on Jalosen mukaan uusi monille pankin asiakkaille.

Kaupan kassalla kuten ennenkin

Uuden maksupalvelulain tavoite on parantaa verkkomaksamisen turvallisuutta. Muutoksen taustalla on tammikuussa 2018 voimaan tullut EU:n maksupalveludirektiivi.

Kuluttajalle näkyvin muutos on vaatimus vahvasta tunnistautumisesta juuri verkkomaksamisessa.

Pelkkien korttitietojen lisäksi asiakkaan täytyy tunnistautua esimerkiksi pankkitunnuksilla tai kertakäyttöisellä tekstiviestisalasanalla.

Myös ruokalähettipalvelu Wolt viestitti lauantaina asiakkailleen vahvan tunnistautumisen käyttöönotosta ja sen mahdollisesti aiheuttamista ongelmista.

– Maksutapahtumista voi tulla hitaampia ja monimutkaisempia, Woltin edustaja varoitti Twitterissä.

Laki koskee sekä verkkokauppamaksamista, mobiilisovellusten kautta tehtyjä maksuja että verkkopankkimaksuja.

Kaupan kassalla riittävät edelleen kortti ja tunnusluku.

Pois tunnuslukulistoista

Uusi laki vauhdittaa pankkien tunnuslukulistoista luopumista.

Nordea tiedotti perjantaina, että sen tunnuslukulistat poistuvat käytöstä syksyn aikana. Uudet tunnistautumistavat eli tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite täyttävät maksupalveludirektiivin vaatimukset. Näkövammaisille on kehitetty puhuva tunnuslukulaite yhdessä Näkövammaisten keskusliiton kanssa.

– Loppuvuodesta käyttöön otettavaan uuteen henkilöasiakkaiden verkkopankkiin ei voi enää kirjautua tunnuslukukortilla, kertoo Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta.

– Olemme tässä tehneet pari vuotta töitä hiki hatussa, jotta uudet menetelmät saadaan käyttöön. Tunnuslukutietotekniikkahan on jo yli 30-vuotias, joten on jo uusien menetelmien aikakin, hän toteaa.

Danske Bankissa Danske ID -tunnistussovellus korvaa tunnuslukulistat nyt 14. syyskuuta alkaen.

Danske ID on mobiililaitteeseen ladattava tunnistussovellus, jonka voi ladata älypuhelimeen sovelluskaupasta. Saatavilla on myös erillinen tunnuslukulaite.

Pankki kertoi pitävänsä asiakaspuhelinpalvelunsa poikkeuksellisesti auki myös sunnuntaina.

OP:n uusi tunnistautumismalli on OP-mobiilissa toimiva Mobiiliavain, jolla tunnistaudutaan omavalintaisella pin-koodilla. Asiakkaat voivat myös jatkaa avainlukulistan käyttöä, joka tarvittaessa varmennetaan tekstiviestivahvistuksella.

Yle uutisoi heinäkuun lopussa, että Oma Säästöpankissa pahvista tunnuslukukorttia käyttää vielä noin kaksi kolmasosaa asiakkaista, ja Aktiassakin se on käytössä vielä joka toisella asiakkaalla. Nordean mukaan heidän asiakkaistaan tunnuslukulistoja käyttää enää vajaat 10 prosenttia.

Ei kertarytinällä

Suomessa pankkialaa valvova Finanssivalvonta (Fiva) on antanut alan toimijoille lisäaikaa järjestelmien päivittämiseen uuden lain vaatimusten mukaisiksi, eikä se ala heti rangaista lain noudattamatta jättämisestä.

Myös muissa EU-maissa valvontaviranomaiset ovat antaneet lisäaikaa muutoksille.

Fiva kuitenkin edellyttää, että pankit laativat suunnitelman puuttuvien ominaisuuksien valmistumisesta. Tarkkaa siirtymäaikaa ei vielä ole määritelty.