Vihreät koronan vaikutuksesta kuntavaalien järjestämiseen: "Kynnys siirtämiseen on korkea"

Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo osallistui hallituksen koronaneuvotteluihin Säätytalossa maanantaina.
Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo osallistui hallituksen koronaneuvotteluihin Säätytalossa maanantaina. Kuva: Arttu Laitala

Vihreät lähtee yhä siitä, että kuntavaalit järjestetään suunnitellussa aikataulussa sunnuntaina 18. huhtikuuta. Mahdollisuudesta siirtää vaaleja koronatilanteen takia on käyty keskustelua julkisuudessa viime päivinä. Koronatilanne on Suomessa jälleen vaikeutunut muuntovirusten leviämisen vuoksi.

– Istuimme viimeksi eilen perjantaina puoluesihteerien kanssa oikeusministeriön vaalityöryhmän kokouksessa. Olemme valmiita siihen, että vaalit käydään ajallaan. Siirtämisen kynnys on korkea, vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kertoi puheenjohtajapäivän tiedotustilaisuudessa lauantaina.

Vihreät oli viime kunnallisvaaleissa 2017 neljänneksi suurin puolue 12,5 prosentin kannatuksellaan. Voiton vei tuolloin kokoomus. Vihreitä enemmän kannatusta saivat myös sdp ja keskusta. Sen sijaan gallupeissa tällä hetkellä porskuttava perussuomalaiset jäi vihreiden taakse viidenneksi.

– Nyt tavoitteenamme on saavuttaa kaikkien aikojen vaalitulos ja olla pääkaupungin suurin puolue, puheenjohtaja Maria Ohisalo linjasi.

Vihreiden pormestariehdokas Helsingissä on nykyinen apulaispormestari Anni Sinnemäki.

Puoluesihteeri Liikasen mielestä ykköspormestarin paikka on realistinen myös Turussa ja Tampereella.

– Ehdokashankinta on edennyt koko maan tasolla ripeämmin kuin neljä vuotta sitten, Liikanen kuvaili.

"Jotkut haluavat pelotella ilmastotoimilla"

Vihreät käy vaaleihin Huomenna Suomi on vihreä -tunnuslauseella.

– Kunnilla on Suomessa paljon valtaa. Kunnissa voimme torjua ilmastonmuutosta, panostaa koulutukseen, suojella arvokasta luontoamme, tukea heikoimpia ja vahvistaa hyvinvointia, mielenterveyttä ja tasa-arvoa. Kunnissa voimme tehdä reilun muutoksen. Ilmastokriisin pysäyttäminen vaatii kunnissa päättäväisyyttä, sillä jotkut haluavat pelotella ilmastotoimilla, Ohisalo linjasi tarkentamatta, keihin hän pelottelun osalta viittasi.

Opetus on yksi puolueen kärkiteemoista.

– Nyt olisi pahin hetki leikata koulutuksesta tai palveluista. Kouluissa on laitettava perusasiat kuntoon ja homekoulut on korjattava.

Vihreät julkaisee varsinaisen vaaliohjelmansa helmikuun loppupuolella puoluevaltuuskunnan hyväksyttyä sen.