Voiko luomukananmunasta kuoriutua tipu – Virpi Billing testasi urbaanin legendan ja yllättyi

Billingit ostivat kaupasta luomumunia ja laittoivat kanansa hautomaan niitä. Yhdestä kuoriutui kuvassa oleva Pirkka-kukko.
Billingit ostivat kaupasta luomumunia ja laittoivat kanansa hautomaan niitä. Yhdestä kuoriutui kuvassa oleva Pirkka-kukko. Kuva: Paula Kaskimaa

Virpi Billing halusi testata urbaanin legendan, jonka mukaan luomukananmunista voi kuoriutua tipu.

Hän osti kaupasta luomumunia, joissa oli mahdollisimman tuore päiväys. Pihapiirissä heillä oli kolme kanaa, joista yksi hautoi. Virpi Billing merkitsi neljä kaupan munaa ja laittoi ne haudottavaksi.

Kolmen viikon kuluttua hän meni tarkistamaan.

– Aluksi näytti, että ei sieltä tule mitään. Totesimme, että yksi muna näytti olevan vähän rikkikin. Ja sitten yhtäkkiä sen sisältä kuului piip, piip, Virpi Billing kertoo.

Mistä se oikein johtuu?

– Luomukanaloissa voi kanojen seassa olla mukana kukkoja. Munat menevät jonkin valaisun läpi, mutta jos se on alkuvaiheessa, hedelmöittymistä ei välttämättä huomaa, Billing sanoo.

Parin kuukauden päästä osoittautui, että munasta kuoriutunut tipu oli kukko. Se sai nimekseen Pirkka kananmunamerkin mukaan.

– Yleensä kukot ovat kovia pomottelijoita, mutta tämä Pirkka on oikein rauhallinen tapaus, joka vain seisoo ja ihmettelee, Virpi Billing kertoo.

Nyt Pirkka ja Lyyti-kana ovat saaneet jälkeläisen, josta on kasvanut kukko. Billingin perhe etsii sille paraikaa uutta kotia.

Billingit pitävät kanalaa vanhan maalaistalon pihapiirissä. He ovat remontoineet sen vanhaa kunnioittaen mutta nykyajan mukavuuksilla. Sisustus on yhdistelmä rentoa tunnelmaa, kekseliäisyyttä ja sopivasti kontrasteja.