Ylistävä dokumentti avaa, mitä Usain Bolt mietti viivalla – mutta juoksijan naisruletista vaietaan visusti

Usain Bolt on kaikkien aikojen menestynein pikajuoksija. Dokumentti kertoo, millainen mies on yhdeksän olympiakullan takana.
Usain Bolt on kaikkien aikojen menestynein pikajuoksija. Dokumentti kertoo, millainen mies on yhdeksän olympiakullan takana. Kuva: Laura Krohn

I am Bolt

★★★★ Me kaikki olimme Usain Boltin puolella, kun hän kyyristyi Rion olympiakisoissa lähtöviivalle. Ja mikäs oli ollessa! Letkeä mies Jamaikan maaseudulta oli taas vikkelin ja viihdyttävin.

Elämäkerrallisessa dokumentissa Bolt höpöttelee kameralle valmistautuessaan kisoihin. Juoksu näyttää helpolta, mutta on kaikkea muuta. Ikimuistoisten juoksujen jälkeen mies kärvistelee tuskaisena jääpalojen täyttämässä ammeessa.

Bolt haluaisi elää normaalia nuoren miehen elämää ja juhlia baareissa, mutta harjoittelu haittaa yöjuoksuja. Boltin pahimmat viholliset eivät ole Yhdysvaltain korskeat pikakiiturit, vaan jalkavammat.

Arkkivihollinen kiukuttelee toimittajille

Maapallon nopein ihminen kautta aikain on ylistyksensä ansainnut. Häntä kehuvat niin manageri, agentti, valmentaja kuin jamaikaiset pikajuoksukaverit. Myös muiden lajien suuruudet, kuten tennistähti Serena Williams ja jalkapallolegenda Pele, pääsevät kameran eteen kertomaan Boltin ylivoimasta.

Boltin arkkivihollinen Justin Gatlin nähdään vain parissa klipissä kiukuttelemassa toimittajille. Tuskin häntä on pyydettykään ylistämään kilpakumppaniaan.

Boltin ajatukset ja treenaustuokiot ovat mielenkiintoista katsottavaa, mutta turhan myötäsukaiseksi ohjelma jää. Nykyajan urheiludokumenteissa on totuttu edes pieneen rosoon. Esimerkiksi Boltin naisruletti on pyörinyt yhtä vinhaan kuin Matti Nykäsellä, mutta siitä vaietaan.

Dokumentti on jo neljä vuotta sitten tehty, joten siinä ei ole mukana shokkihäviötä Lontoon MM-finaalissa Justin Gatlinille. Nyt tarina jää kesken, kun uran päätös jää näkemättä.

Toukokuussa Boltille syntyi tytär, joka sai komeaksi nimekseen Olympia Lightning Bolt. Ehkä tästä perheestä kuvataan vielä lisää dokumentteja.

TV2 klo 21.00