Video: Taianomainen Life Aquatic hurmasi Rauman uimahallissa

Mustat kankaat ikkunoiden edessä ja tummanpuhuva esiintymislava tuovat mieleen ihan jonkun muun miljöön kuin Rauman uimahallin, mutta loppuviikon ajan kyseinen näky todellakin tervehtii juuri uimahallin vierailijoita.

Mahdollisuus osallistua vedestä käsin aistittavaan installaatioon ja konserttiin kiinnostaa selvästi monia, sillä jo keskiviikkona konserttisarjan ensimmäisenä iltana allas täyttyi uteliaista polskijoita. Myös kuivalle maalle tuoduilla penkeillä riitti kuulijoita sekä katselijoita.

Erilaisia äänimaisemia ja musiikkia johdetaan puolitoistatuntisen iltatapahtuman aikana myös veden alle, joka tarjoaa uuden elementin äänten kuuntelemiseen. Erityisesti Surina-duon Ville Erikssonin elektroniset rytmit kuulostavat veden alla maagisen hyviltä.

Snorkkelin kanssa hengityksen pidättämisen voi unohtaa ja vedessä voi vain lentää. Keho on täysin rentona ja musiikin rytmin aistii värähdyksinä otsalaelta varpaisiin asti.

Jokainen löytää kokeilemalla itselleen juuri sen mieluisen vedenalaisen keikka-asennon. Toiset kelluvat ihailtavan hallitusti selällään, toiset ottavat tukea altaan reunasta ja osa taas jammailee altaassa veden vastuksesta nauttien.

Hämyinen tunnelma, valot ja savut luovat tavallisesta poikkeavan uimahallimiljöön. Kuva: Esa Urhonen

Tunnelma on unenomainen, äärettömän rento ja ehdottomasti myös hauska. Pään voi painaa pinnan alle ja olla hetken aivan omien ajatustensa kanssa. Veden pinnalla taas voi naurahtaa sitä, miten snorkkelin putki pääsi vahingossa hörppäämään vettä.

"Keho on täysin rentona ja musiikin rytmin aistii värähdyksinä otsalaelta varpaisiin asti."

Ennen varsinaisen konsertin alkua huomio kiinnittyy altaassa lilluviin pallomaisiin akvaarioihin, joiden sisällä kohtaavat sekä trooppisen ilmaston että Raumalta aivan lähipäivinä kerätyt vesikasvit.

Taiteellisen iltaman lomaan kietoutuu myös ajatus ympäristön huolehtimisesta ja ilmastonmuutoksesta. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten hyvin Rauman vesistöistä kerätyt kasvit lopulta kestävät esityspäivät uimahallin lämpöisessä vedessä.

Mietteliääksi vetää myös seinä, jolle on koottu vesinäytteitä ympäri Rauman. Kylmäpihlajan vesi näyttää muovipullossa miltei juomakelpoisen kirkkaalta, kun taas Poroholmasta kerätty vesinäyte on väriltään jo sameampaa.

Ympäristöpohdinnat jäävät muhimaan takaraivoon, kun on taas aika heittäytyä vedenalaisten rytmien vietäväksi.

"Olemme aivan etuoikeutettuja, kun saamme osallistua tällaiseen"

Tätä herkkua pitää aistia muistoiksi varastoon.

Ystäväni tiivisti Rauman Life Aquatic -tapahtuman hienosti sanoiksi: "Olemme aivan etuoikeutettuja, kun saamme osallistua tällaiseen".

Valokuvia tapahtumasta lauantain Raumalaisessa!

Life Aquatic Raumalla
To 18.8.: ryhmäopastukset klo 9–15. Iltakonsertti klo 19.
Pe 19.8.: ryhmäopastukset klo 9–15. Iltakonsertti klo 20.
La 20.8.: taiteilijat Kristiina Ljokkoi ja Petri Kuljuntausta tavattavissa klo 14–15.
Tapahtumaan voi osallistua uimahallin pääsylipun hinnalla klo 17 saakka. Iltalippu 8/6 euroa.