Aalto: Paikallinen sopiminen ei pelasta koko maailmaa

Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan SAK:laisilla liitoilla ei tällä hetkellä ole luottamusta hallitukseen, mikä hankaloittaa yhteiskuntasopimuksen syntymistä.
Metalliliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan SAK:laisilla liitoilla ei tällä hetkellä ole luottamusta hallitukseen, mikä hankaloittaa yhteiskuntasopimuksen syntymistä. Kuva: Esa Urhonen

Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto kritisoi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ilmausta, jonka mukaan paikallinen sopiminen on ”aika väljästi kirjattu” työmarkkinajärjestöjen sorvaamaan neuvottelutulokseen yhteiskuntasopimuksesta.

– Järjestäytymättömät työnantajat saavat samat mahdollisuudet sopia asioista paikallisesti kuin järjestäytyneetkin. Se on ihan selkeästi sanottu, ei siinä pitäisi olla mitään epäselvää, Aalto totesi tiistaina Raumalla pidetyssä Metalliliiton lehdistötilaisuudessa.

Hän huomautti, että paikallinen sopiminen ei sisällä mahdollisuutta sopia esimerkiksi alhaisempia palkkoja kuin työehtosopimuksissa on määritelty – ei järjestäytymättömillä eikä liioin järjestäytyneillä työnantajilla.

Juuri paikallinen sopiminen on ollut yksi yhteiskuntasopimusneuvottelujen kuumista perunoista. Aallon mukaan se on saanut kohtuuttoman painoarvon.

– Yleinen käsitys on se, ettei paikallista sopimista ole aiemmin tehty ja nyt se tulee ja pelastaa koko maailman. Meidän pääluottamusmiehemme ovat kuitenkin tehneet paikallisia sopimuksia jo 70–80-luvulta asti.

Liiton Varsinais-Suomen ja Satakunnan aluejärjestön puheenjohtaja Janne Vainio huomautti, että ilman paikallisen sopimisen mahdollisuutta arkipäivän työ muuttuisi hankalaksi.

– Yritykset olisivat täysin helisemässä, jos koko ajan pitäisi kulkea sääntömappi kädessä.

Aalto muistutti, että Suomessa vaikuttaa 300 erilaista työehtosopimusta. Joissakin paikallisen sopimisen ehdot on määritelty tarkkaan, kun taas toiset ovat hyvin avoimia.

– Siitä ei ole kauaa, kun sain satakuntalaiselta keskisuurelta yrittäjältä puhelun. Viesti oli, että älkää tuoko paikallista sopimista tänne, koska yrityksellä on riittävästi miettimistä omissa tuotteissaankin.

Sopimuksen ehdot kovia paloja

Metalliliiton liittohallitus kokoontuu perjantaina käsittelemään työmarkkinajärjestöjen neuvottelutulosta yhteiskuntasopimuksesta. Se ilmoittaa kantansa keskusjärjestö SAK:n hallitukselle, joka puolestaan kokoontuu ensi viikon maanantaina.

Aalto ei halunnut ennakoida liittohallituksen kantaa, mutta painotti, ettei neuvottelutulos ole yhtä kuin sopimus.

– Keskusjärjestö ei myöskään päätä meidän puolestamme, alammeko neuvotella työehtosopimuksesta.

Aallon mukaan sopimuksen ehdot, kuten 24 tunnin työajanpidennys ja palkankorotuksien jäädyttäminen, ovat kovia paloja myös metalliväelle.

– Tässä on kyse merkittävistä muutoksista työehtosopimukseen. Edellinen nollasopimus tehtiin muistaakseni vuonna 1992 laman aikana.