Amerikasta ammennettua fiilistä

Anna Puun mukaan uusi levy tehtiin eri tavalla kuin ennen. Kappaleita ei harjoiteltu etukäteen, vaan luotettiin studion luomaan tunnelmaan ja soittofiilikseen.
Anna Puun mukaan uusi levy tehtiin eri tavalla kuin ennen. Kappaleita ei harjoiteltu etukäteen, vaan luotettiin studion luomaan tunnelmaan ja soittofiilikseen. Kuva: Kristin Barlowe

Reilu vuosi sitten Suomen suosituimpiin artisteihin lukeutuva Anna Puu katsoi Foo Fighters-yhtyeen Sonic Highways-dokumenttisarjaa, josta hän sai päähänpinttymän, että hän haluaa äänittää tulevan levyn Amerikassa.

Hän kertoi haluistaan Fried-levy-yhtiössä, johon hän oli siirtynyt aiemmin.

– Siellä oltiin ihan fiiliksissä ideasta ja asiaa lähdettiin järjestämään.

Fame-studio täynnä luomisen fiilistä

Muutamaa kuukautta myöhemmin Anna Puu, tuottaja Jukka Immonen ja nelihenkinen bändi istuivat lentokoneessa matkalla kohti Alabamaa. Päämääränään heillä oli tarunhohtoinen Muscle Shoalsin Fame-studio, jossa ovat luoneet musiikkia muiden muassa Aretha Franklin, Wilson Pickett ja Allman Brothers Band.

Populaarimusiikin tärkeimpiin maamerkkeihin kuuluva Fame-studio teki välittömän vaikutuksen.

– Kun päästiin studioon, katsoimme vain toisiamme ja olimme vain, että ei hemmetti. Ihan uskomaton paikka. Kaikki seinät oikein huokuivat musiikkia ja luomisen fiilistä.

Irtiotto Helsingin kuvioista kannatti, sillä sen tuloksena syntyi Rakkaudella, Anna Puu -levy, joka julkaistiin pari viikkoa sitten.

Hyvän poplevyn tekeminen on vaikeaa

Vaikka maisemat vaihtuivatkin Punavuoresta Alabamaan, Annalla oli sama tuttu ydinryhmä mukanaan, jonka kanssa hän on työskennellyt jo vuosia.

Fame-studiolla tehtiin lopulta seitsemän kappaletta ja Friedin studiolla Punavuoressa vielä kaksi.

Uudelle levylleen Anna Puu on tehnyt kaikkien kappaleiden sanoitukset kokonaan itse. Hän kuvailee sitä isoksi askeleeksi, sillä edellisellä Antaudun-levyllä hänellä oli tekstitysapunaan Samae Koskinen.

– Ehkä olen omien sanoitusten takia aavistuksen verran herkempi kun luen kritiikkejä, hän myöntää.

Toisaalta kokemus ja päättäväisyys ovat antaneet kilven heikosti perusteltuja kritiikkejä kohtaan.

– Hyvän poppilevyn tekeminen ei ole mikään helppo juttu. Jos joku perustelee negatiivisen palautteen, niin se on mulle ihan ok, mutta jos ei ole edes kuunneltu levyä kunnolla ja haukutaan, niin sitä en ymmärrä.

”Teen musiikkia luomisen tarpeesta”

Uusi Rakkaudella, Anna Puu-levy on saanut kriitikoilta ja musiikkialan edustajilta hyvää palautetta.

Muun muassa Radio Helsingin Aleksi Pahkalan mielestä albumi saattaa olla koko vuoden paras kotimainen pitkäsoitto.

Anna on uudesta levystä tietenkin hyvin ylpeä.

– Jos pitäisi kuvailla sitä jotenkin, niin sanoisin, että se on kuin valokuva-albumi ja kappaleet ovat valokuvia.

Anna Puun levyjä on myyty pitkälle toistasataa tuhatta reilun viiden vuoden aikana.

Hän kuitenkin kertoo, että hän tekee musiikkia aina uuden luomisen tarpeesta. Se on hänelle tärkein syy julkaista levyjä.

Ei niiden menestys.

Hän ei myöskään ole katunut kansainväliseltä isolta firmalta pienelle levy-yhtiölle siirtymistä.

– Olen niin onnellinen siitä, että tein näin hyvän päätöksen.

– Pienessä levy-yhtiössä on informaatiokatkosten riski paljon pienempi. Isossa yhtiössä asiat voivat kadota viestiketjun välillä.

Keikoilla voi tapahtua mitä vain

Huomenna Anna Puu esiintyy Raumalla kulttuurikuppila Brummissa. Kyseessä on vasta kuudes levykiertueen keikka, joten raumalaiset pääsevät tutustumaan uuden levyn kappaleisiin varsin puhtaalta pöydältä.

– Rakastan keikoissa sitä, että mitä tahansa voi tapahtua. Sitä intiimiä tunnetta ja välittömyyttä yleisön kanssa. Musta on kivaa olla ihmisten edessä ja jakaa se hetki ja ne biisit yhdessä niiden kanssa.

Anna Puun keikkoja ei biisilistaa lukuunottamatta suunnitella liikaa, vaan fiiliksen osuus on olennainen. Keikoilla käydään tunteiden kirjo laajasti läpi.

– Siinä keikkojen arvaamattomuudessa on sellaista kivaa vaaran tunnetta. Mutta kaikki yleisössä ovat kuitenkin turvassa, Anna nauraa.

Anna Puu esiintyy lauantaina 24.10. kello 22 Brummissa (Karjalalankatu 15).

”Ehkä olen omien sanoitusten takia aavistuksen verran herkempi kun luen kritiikkejä.”

Anna Puu

”Rakastan keikoissa sitä, että mitä tahansa voi tapahtua.”

Anna Puu

  • Suomalainen muusikko (oikealta nimeltään Anna Emilia Puustjärvi), syntyi 3.2.1982 Outokummussa.
  • Nousi julkisuuteen vuoden 2008 Idols-laulukilpailusta.
  • Esikoisalbumi Anna Puu julkaistiin vuonna 2009 ja se nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkisijalle ja myi tuplaplatinaa.
  • Toinen, platinaa myynyt albumi Sahara, menestyi yhtä hyvin.
  • Kolmannen albuminsa Antaudun laulaja julkaisi lokakuussa 2012. Albumin toinen single Säännöt rakkaudelle soi edelleen säännöllisesti radioissa..
  • Palkittiin Emma Gaalassa 2012 ja 2009 mm. vuoden naissolistina.
  • Uusin single Ota minut tällaisena kuin oon julkaistiin toukokuussa 2015. Neljäs albumi Rakkaudella, Anna Puu ilmestyi lokakuussa 2015.
  • Lähteet: www.annapuu.fi sekä Wikipedia