Arevan ja TVO:n neuvottelut jatkuvat

Pahasti aikataulustaan jäljessä oleva Olkiluoto-3 vaikeuttaa EDF:n ja Arevan yritysjärjestelyä. Ranskan valtio on avainasemassa, sillä se on kummankin yhtiön pääomistaja.
Pahasti aikataulustaan jäljessä oleva Olkiluoto-3 vaikeuttaa EDF:n ja Arevan yritysjärjestelyä. Ranskan valtio on avainasemassa, sillä se on kummankin yhtiön pääomistaja.

Ranskalaisen talouslehti Les Echosin mukaan Arevan ja Teollisuuden Voiman neuvottelut Olkiluodon kolmosreaktorista edistyvät hyvässä hengessä.

Neuvotteluja on käyty tiiviisti, mutta ei ole varmaa, syntyykö tuloksia ennen kuin Areva julkaisee viime vuoden tilinpäätöksensä ensi viikon torstaina.

TVO ei halunnut kommentoida lehden tietoja.

Ranskan valtio avainasemassa

Ranskalainen sähköyhtiö EDF on ostamassa reaktoriliiketoiminnan suurissa vaikeuksissa kyntävältä Arevalta. Järjestelyssä Ranskan valtio on tärkeä-nä tekijänä mukana, sillä se on molempien yhtiöiden pääomistaja. TVO on ollut huolissaan, miten kaupassa käy Olkiluoto-hankkeelle, koska EDF ei ole halunnut ottaa kaupan myötä vastuulleen suuria tappioita aiheuttanutta työmaata.

Ranskalaisten ajatus on, että Olkiluoto jäisi emo-Arevalle ja että EDF toimisi hankkeen valmiiksi saattamisessa alihankkijana. Les Echos kirjoittaa, että tämä malli on edelleen etusijalla.

Lehden mukaan TVO suhtautuu ajatukseen aiempaa myönteisemmin, koska Ranskan valtio on vahvistanut Arevaa viiden miljardin euron pääomituksella.

Olkiluoto-3 on yhdeksän vuotta myöhässä. Nyt käynnissä on vaiheittainen siirtyminen asennustöistä testaukseen. Huhtikuussa aloitetaan prosessijärjestelmien käyttöönotto.

Työmaan vahvuus on noin 2 300 henkilöä.

Miljardivaatimukset molemmin puolin

Projektin pitkittyminen kerryttää tappioita laitostoimittajan pitkään piikkiin. Laitostoimittaja yrittää vierittää ainakin osan miljarditappioistaan tilaajan maksettaviksi.

Areva-Siemens-konsortio päivitti viime viikolla vaateensa OL3-projektin viiveeseen liittyvässä välimiesmenettelyssä. Laitostoimittaja vaatii nyt 3,5 miljardia euroa. TVO puolestaan vaatii 2,6 miljardia euroa yhtiön kustannuksista ja menetyksistä.

Välimiesmenettely alkoi joulukuussa 2008 laitostoimittajan aloitteesta. TVO pitää laitostoimittajan kannetta perusteettomana. TVO korostaa tilanneensa ydinvoimalan kiinteähintaisella avaimet käteen -kaupalla.

33 vuotta kauppasuhteessa

Eurajoki

Länsi-Suomi

Teollisuuden Voiman ja Arevan (KWU/Framatome) kauppasuhteella on ikää jo 33 vuotta. Torstaina Olkiluotoon saapui 3 000:s Arevan toimittama polttoainenippu.

– Ydinsähkön tuotanto on pitkäjänteistä ja luottamukseen perustuvaa toimintaa. Asiakkuussuhteet kestävät kymmeniä, ellei jopa sata vuotta, TVO:n tuotantojohtaja Mikko Kosonen sanoi.

Arevan Olkiluotoon toimittama nipputyyppi on uusiutunut monta kertaa. Parhaillaan Olkiluoto-1:ssä on kahdeksan koenippua Arevan kehittyneimmästä nipputyypistä. Nykyinen Arevan ja TVO:n polttoainesopimus jatkuu vuoteen 2019.