Asuntokauppa piristyy kohti normaalitahtia

Rauman Kotijoukkueen kiinteistövälittäjä Kirsi Keskinen (kesk.) esitteli torstaina omakotitaloa Lapissa Varkaudesta asti asuntonäytölle ajaneille Tuula ja Hannu Laitiselle.
Rauman Kotijoukkueen kiinteistövälittäjä Kirsi Keskinen (kesk.) esitteli torstaina omakotitaloa Lapissa Varkaudesta asti asuntonäytölle ajaneille Tuula ja Hannu Laitiselle. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Asuntolainoja myöntävä Suomen Hypoteekkiyhdistys arvioi torstaina, että asuntokauppojen määrä on kääntynyt kasvuun koko maassa. Näyttää siltä, että näin on myös Raumalla.

– Selvästi huomaa, että jo viime vuosi oli parempi. Kauppoja tehtiin 30 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna, kertoo Tero Käpynen Raumanmeren kiinteistövälityksestä.

Hypo kertoo asuntomarkkinakatsauksessaan, että koko maan kauppamäärät lisääntyivät viime vuonna lähes seitsemän prosenttia. Pääkaupunkiseudulla kasvua kertyi 16 prosenttia.

Käpysen mukaan Raumalle piristystä ovat tuoneet kaupunkia kohdanneet myönteiset elinkeinoelämän investointiuutiset.

– Sijoittajat ovat liikkeellä, ja Olkiluotoon menee yhä asuntoja.

Asuntokauppa Fajanssi Oy:n toimitusjohtaja Oili Kuusinen laskeskelee, että asuntoja menee tällä hetkellä kaupaksi puolet enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

– Tosin vuosi sitten oli huono tilanne. Nyt ollaan menossa kohti normaalia.

Ostajan markkinat

Hypon mukaan piristyvä asuntokauppa ennakoi myös hintojen nousua tänä vuonna. Maanlaajuisessa tarkastelussa hinnoissa nähtiin jo viime vuonna ensimmäinen värähdys kahteen vuoteen.

Rauman seudulla hinnat ovat kuitenkin olleet korkealla jo pitkään, eikä nostovaraa kiinteistövälittäjien mukaan ole.

– Täällä kärsitään jonkinlaista krapulaa siitä, että Olkiluodon työmaa nosti asuntojen hintoja. Myyjillä on aika optimistisia ajatuksia, mutta sellaisia hintoja kuin 3–4 vuotta sitten ei yksinkertaisesti enää saa, Käpynen painottaa.

Hänen mielestään käynnissä ovat edelleen ostajan markkinat.

– Myyjän on oltava valmis neuvottelemaan ja pudottamaan hintaa.

Samoilla linjoilla on Sp-Kodin Mikko Okkonen. Yläkanttiin asetetut pyyntihinnat ovat nyt Raumalla eniten myyntiaikoja venyttävä tekijä.

– Jos asunto on ollut myynnissä vuosikausia eikä siinä ole mitään vikaa, kyllä sen tietää, mistä se johtuu.

Okkonen toteaa, että myyjien olisi vähitellen hyväksyttävä se tosiasia, ettei enää olla nousevassa hintakehityksessä.

– Jos on ostanut talon vuonna 2011 ja joutuu jostain syystä nyt myymään, voi olla ikävä yllätys, kun hinta putoaa jopa 20 prosenttia.

Raumalla ei asuntovarastoa

Eniten kysyntää on välittäjien mukaan keskustan kerrostaloyksiöistä ja -kaksioista sekä kohtuuhintaisista perheasunnoista. Perinteiset 1950-luvun rintamamiestalot ovat yhä esimerkiksi nuorten parien suosiossa.

– Yli 300 000 euron kohteita ja erikoiskohteita, joissa on vaikkapa joku halli pihalla, jumpataan vähän pidempään, Oili Kuusinen kertoo.

Okkonen toteaa, että ihmisille on markkinoiden usean vuoden hiljaiselon aikana patoutunut asunnonvaihtotarvetta, joka purkautuu väistämättä jossain vaiheessa.

Sekään ei ole välttämättä pelkästään hyvä asia.

– Toivottavasti tarve purkautuu kohtuullisen tasaisesti. Tarjontaa on ollut pitkään paljon enemmän kuin kysyntää, ja jos tilanne yhtäkkiä heilahtaa päinvastaiseksi ja kysyntä räjähtää, tarjonta ei pysy mukana. Raumalla ei ole mitään valmista asuntovarastoa olemassa sellaista tilannetta varten.

Hypo muistuttaa, että myös turvapaikanhakijat alkavat siirtyä kevään aikana asuntomarkkinoille. Merkit näkyvät ensin tuetuissa vuokra-asunnoissa, mutta pian myös vapailla markkinoilla.

”Täällä kärsitään jonkinlaista krapulaa siitä, että Olkiluodon työmaa nosti asuntojen hintoja.”

Kiinteistövälittäjä

Varkaudesta Raumalle

Rauma

Länsi-Suomi

Varkautelaiset Tuula ja Hannu Laitinen starttasivat autonsa Savon sydämessä torstaina aamuseitsemältä. Edessä oli yli 400 kilometrin matka asuntonäytölle Rauman Lappiin.

– Molemmat lapset asuvat täällä perheineen. Vielä kun lapsenlapset ovat pieniä, niin aloimme miettiä tätä vaihtoehtoa, Tuula Laitinen kertoo.

Lapissa he tutustuivat omakotitaloon, jonka pyyntihinta on 69 000 euroa. Yhdessä kiinteistövälittäjä Kirsi Keskisen kanssa he totesivat, että talo tarvitsisi täydellisen remontin.

– Tällaiset kiinnostavat, koska Hannu on käsistään älyttömän taitava, Tuula kehuu rakennusalan yrittäjänä toimivaa miestään.

Ennen Raumalle muuttoa matkassa on vielä monta mutkaa.

– Meillä on vielä työt ja talo Varkaudessa, mutta jos asiat vain loksahtavat kohdalleen, tulemme kyllä tänne. Jos lottovoitto napsahtaa, niin vaikka heti huomenna.