Vihreiden kansanedustaja Antero Vartia vieraili Raumalla maanantaina. Päivä koostui yritysvierailuista sekä Posellissa järjestetystä keskustelutilaisuudesta, jonka teemana oli energiaremontti.
Vartia puhui vahvasti uusiutuvien energialähteiden hyödyntämisen puolesta.
– Aurinkoa kannattaa hyödyntää silloin, kun se paistaa, ja tuulta silloin, kun tuulee. Teknologia siihen on jo valmiina, ja nyt meidän pitäisi oppia hyödyntämään sitä laajemmin. Päättäjien tulisi ymmärtää, että uusiutuvassa energiantuotannossa piilee tolkuton bisnespotentiaali.
Vartia näkee aurinko- ja tuulivoimassa Suomen mahdollisen ”uuden Nokian”, johon kannattaisi tarttua mahdollisimman pikaisesti.
– Haaveilen siitä, että voin ostaa kännykkäsovelluksella aurinkopaneelin vaikkapa Nakkilasta tuottamaan käyttööni sähköä. Jos ostaminen tehtäisiin noin helpoksi, kuluttajat kiinnostuisivat varmasti.
Tuotantoa huutokaupalla
Ennen kaikkea kansanedustaja haluaa syrjäyttää fossiilisten polttoaineiden käytön.
– Meidän on pakko lopettaa vanha, likainen energiantuotanto, koska ilmastonmuutos on tosiasia. Esimerkiksi Syyrian sisällissota ja sen myötä vallalla oleva pakolaiskriisi syntyivät alun perin maata kohdanneesta yllättävästä kuivuudesta. Sellaisia tulee tällä menolla lisää, ja kun ihmiset alkavat vaikeissa oloissa rettelöidä, syttyy sotia.
Olkiluodon naapurissa vieraillessaan Vartia korosti, ettei hänellä ole ideologisesti mitään ydinvoimaa vastaan. Sen lisärakentamista hän kuitenkin vastustaa.
– En missään nimessä halua ajaa ennenaikaisesti alas nykyisiä ydinvoimaloita. Fennovoiman hankkeesta en ole innostunut siitä syystä, ettei siihen ole löytynyt markkinaehtoista rahaa. Ydinvoima on myös huomattavasti muuta tuotantoa kalliimpaa.
Vartia nimenomaan haluaa, että Suomen sähköntuotanto toimisi markkinaehtoisesti. Tällä hetkellä sähkön hinta on kuitenkin niin alhaalla, että uutta tuotantoa ei synny.
Vartia ehdottaa ratkaisuksi huutokauppamenettelyä.
– Ilmoitetaan etukäteen, paljonko lisätuotantoa tarvitaan. Sen jälkeen käydään huutokauppa ja katsotaan, mihin hintaan tuotantoa syntyy. Näin sen hetkinen markkinahinta löytyy aina.
Omasta paneelista ei sähköveroa
Vartia haluaisi perustaa koko maan sähköntuotannon uusiutuvaan energiaan. Entä sitten, kun on tyyntä eikä aurinko paista?
Kansanedustaja myöntää, että alhaisen tuotannon tilanteissa olisi oltava varakeinoja tuottaa sähköä.
– Käsitykseni mukaan varakapasiteetin ylläpito maksaisi valtiolle noin 30 miljoonaa euroa vuodessa. Se ei ole kovin paljon. Uusiutuvat työllistävät, vähentävät fossiilisten polttoaineiden tuontia Suomeen ja parantavat näin huoltosuhdetta. Polttoaineita ostetaan nyt 5–6 miljardilla vuodessa pääasiassa Venäjältä.
Yksityisten kuluttajien intressiin Vartia luottaa vankasti, sillä esimerkiksi aurinkovoimassa ympäristöarvoihin yhdistyisi vielä potentiaalisia säästöjä.
– Olen perustamassa Helsinkiin ravintolaa, jonka sähköntuotantoon olin vuokraamassa aurinkopaneeleille kattopinta-alaa viereisistä teollisuushalleista. Hain siihen työ- ja elinkeinoministeriön energiatukea. Investoinnin takaisinmaksuun olisi mennyt alle kymmenen vuotta, jonka jälkeen sähkö olisi ollut ilmaista, Antero Vartia kertoo.
Hanke kaatui siihen, että teollisuushallit sijaitsevat eri tontilla, minkä vuoksi sähkövero ja siirtohinta olisivat kolminkertaistaneet hinnan. Vartia haluaisi, että omasta aurinkopaneelistaan saisi ottaa hyödyn riippumatta sen sijainnista.
– Se on suoraan sanoen typerä sääntö. Siirtomaksu on vielä ok, mutta vero pitäisi ottaa pois.
Kunhan rahoitus on ratkaistu, päästään töihin
Rauma
Ari Anteroinen, Länsi-Suomi
ENE Solar Systems on suunnitellut Raumalle Lakarin teollisuusalueelle kahtakin aurinkovoimalaa. Toisen on määrä palvella samalle alueelle nousevan HK Scanin tarpeita ja toinen on suunnattu kaupunkilaisille. Projektin kohdalla puhutaan 10 miljoona euron kustannuksista laitosta kohden.
Suunnitelmissa on vilahtanut vuosiluku 2016, mutta vielä ei ole ensimäistäkään lapioniskua maahan lyöty rakennustöiden alkamisen merkiksi.
– Toivotaaan edelleen, että tänä vuonna pääsemme työt aloittamaan, sanoo toimitusjohtaja Juhani Kanerva.
– Saataisiin nyt ainakin toinen tehdä, ettei tässä olisi kaksi vuotta tehty töitä aivan turhaan. Ihan hyvällä tolalla asiat kyllä ovat.
ENE Solar Systems on jättänyt tarjouksen HK Scanille, mutta vastausta ei ole vielä kuulunut.
Kaupunkilaisille suunnatun aurinkovoimalan kohdalla yhtiö käy rahoitusneuvotteluja kahdenkin tahon kanssa.
– Nyt on sähkö halpaa, joten energiayhtiöt miettivät, miten hallita sitä riskiä, jos kaupunkilaiset eivät sitoudukaan aurinkosähköön. Tämä on ehkä se suurin asia tällä hetkellä.
Toisaalta taannoin tehty kyselyn perusteella peräti 67 prosenttia olisi valmis sitoutumaan aurinkosähköön.
– Se on aika hyvä luku, Kanerva iloitsee.
Yhtiö on jättänyt myös energiatukihakemukset työ- ja elinkeinoministeriöön. Kun rahoitus on selvä, niin silloin TEM on valmis käsittelemään hakemukset loppuun.
Kanervan mukaan Suomi on kohta jäämässä junasta, jos ei täällä olla itse aurinkoenergiaa tekemässä.
– Saksalaiset yhtiöt ovat jo esittäneet kiinnostuksensa ja kilpailu on kovaa.
– Valtion tukipolitiikalla tulee olemaan tässä iso merkitys.
1.3. 2016 kello 15.25 Korjattu laitosten hintaa ja TEM:n rahoitusta koskevat kohdat.