
– Pysäyttäkää eriarvoistuminen, vaatii Turun yliopiston opettajankoulutuslaitoksen Rauman yksikön opiskelijoiden plakaatti.
Ainejärjestö Opekaksen puheenjohtaja Sanni Salmenoja kiteyttää juuri eriarvoistumisen olevan se asia, joka opintotuken leikkauksissa huolestuttaa.
– Suomessa korkeakoulutus on ollut kaikille mahdollinen. Miten tämä voidaan taata jatkossakin, jos opintotuesta leikataan? Salmenoja kysyy.
Opintoihin viivästyksiä
Hallitusohjelmassa linjataan, että vuoteen 2019 mennessä säästetään 70 miljoonaa euroa opintotuesta leikkaamalla.
Opiskelijoiden mukaan leikkaukset ajaisivat joko lainaloukkuun tai töihin. Työnteko opiskelun ohessa merkitsisi monelle opintojen viivästymistä.
– Miten voi olla täyspäiväinen opiskelija, jos samalla täytyy käydä töissä?
Ei lainaa pakon edestä
Lainanottoon Salmenoja toivoo opintolainahyvityksen kaltaista porkkanaa, eikä pakkoa.
Hän huomauttaa, että etenkin pienipalkkaiselle alalle valmistuvalle opintolaina tuntuu pelottavalta ajatukselta.
– Millä sen maksaisi, kun palkka ei tule olemaan kovin korkea? lastentarhanopettajaksi opiskeleva Salmenoja pohtii.
Opiskelija köyhyysrajoilla
Satakunnan ammattikorkeakoulussa leikkaukset jakavat mielipiteitä.
– Opiskelu maksaa paljon. Osa pohtii, onko oikein, että opiskelijalle se on ilmaista ja rahoitettua, opiskelijakunta Sammakon puheenjohtaja Nuppu Strandberg toteaa.
Myös tulorajoista on käyty keskustelua. Opiskelijaelämä on Strandbergin mukaan jatkuvaa köyhyysrajan reunoilla tasapainoilua. Kesän rajoitetuilla tienesteillä pitäisi elää koko vuosi.
Lainaa ottaa vain harva
Strandberg arvelee, että opintolaina on ammattikorkeakouluissa yliopistoa yleisempi. Ensimmäinen vaihtoehto se on silti harvalle opiskelijalle.
– Aika vahvasti on iskostunut ajatus siitä, ettei lainalla voi elää. Se, että opintolainasummasta saa 30 prosenttia anteeksi, jos valmistuu tietyssä ajassa, on lisännyt ajattelutapaa, että laina voi olla jopa sijoitus.
”Miten voi olla täyspäiväinen opiskelija, jos samalla täytyy käydä töissä?”
Sanni Salmenoja
Opintotukeen mittavat leikkaukset lähivuosina
- Korkeakouluopiskelijan runsaan 500 euron opintotuki koostuu opintorahasta ja asumislisästä. Lisäksi opiskelija voi halutessaan ottaa valtion takaamaa opintolainaa.
- Viime joulukuussa opintorahaa sai 225 000 opiskelijaa. Asumislisää maksettiin 152 000 opiskelijalle.
- Asumislisä kattaa keskimäärin 57 prosenttia opiskelijan asumismenoista. Kattavuus on heikentynyt tasaisesti vuoden 2005 70 prosentista. Tuolloin asumislisän vuokrakattoa korotettiin viimeksi.
- Lähes joka kuudennella opiskelijalla myös koko opintoraha kuluu asumiskustannuksiin.
- Hallitusohjelman mukaisesti opintotuesta on tarkoitus säästää 70 miljoonaa kuluvalla hallituskaudella ja 150 miljoonaa pidemmällä aikavälillä.
- Helsingissä järjestetään 9.3. mielenosoitus opintotukileikkauksia vastaan. Myös Satakunnan korkeakouluista ollaan järjestämässä bussikyydityksiä barrikadeille.
- Lähde: Kela, Suomen ylioppilaskuntien liitto