Bisneksen pitää kannattaa

Toimitusjohtaja Matti Saustila ja pankinjohtaja Rafael Eerola esittelivät Eurajoen Säästöpankin viime vuoden tilinpäätöstä.
Toimitusjohtaja Matti Saustila ja pankinjohtaja Rafael Eerola esittelivät Eurajoen Säästöpankin viime vuoden tilinpäätöstä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Eurajoen Säästöpankin liikevoitto nousi viime vuonna 1,7 miljoonaan euroon. Sekä korkokatteessa että palkkiotuotoissa pankki kirjasi kasvua kymmenisen prosenttia. Kulujaan pankki pystyi hieman leikkaamaan.

Toimitusjohtaja Matti Saustila aloitti kuitenkin pankin tilinpäätösinfon puhumalla tarpeesta sopeutua muutokseen.

– Olemme joutuneet miettimään mitä paikallispankin pitää ja kannattaa tehdä. Päädyimme siihen, että painopisteenä on jatkossakin ydinliiketoiminnan kannattavuuden kehittäminen. Erittäin haastavassa markkinatilanteessa korostuu vaatimus pitää pankin talous moitteettomassa kunnossa, sanoi Saustila.

Tulevaisuuden menestyksen yksi edellytys on hyvät sähköiset palvelut.

– Meidän on kehitettävä digikanavaa. On myös mietittävä työaikoja, jotta voimme palvella asiakkaita heidän toivomallaan tavalla. Tämä maksaa, joten meidän täytyy miettiä mitä voimme tehdä toisin ja mistä voimme luopua, selitti Saustila.

Asuntokauppa hiljaista Raumalla

Eurajoen Säästöpankin varainhankinta kasvoi 230 miljoonaan euroon, mutta luottokanta pieneni 162 miljoonaan euroon.

Asuntokauppa oli hiljaista ja Raumalla erityisesti. Suurin yksittäinen syy lienee Olkiluodon suuren työmaan aiheuttaman kysyntäpiikin katkeaminen. Ihmiset empivät asuntonsa myyntiä, kun kodista ei enää saa yhtä hyvää hintaa kuin muutama vuosi sitten.

– Asuntojen pyyntihinnat ovat Raumalla vasta palautumassa pienen kaupungin normaalille tasolle, arvioi Rauman ja Eurajoen konttoreita johtaja Rafael Eerola.

Piristystä hän odottaa ensiasunnon ostajista.

– Asp-lainat tulevat breikkaamaan, Eerola ennusti.

Määräaikaiset entistä elämää

Säästäjille nykyinen tilanne, jossa viitekorot ovat pakkasella, tuottaa päänvaivaa. Perusvarovaiset asiakkaat, jotka tottuivat pitämään rahojaan määräaikaistileillä, puntaroivat vaihtoehtojaan.

– Ilman riskiä ei paljon yli nollaa ole tarjolla, sanoi Saustila.

”Asuntojen pyyntihinnat ovat Raumalla palautumassa pienen kaupungin normaalille tasolle.”

Rafael Eerola

Poikkeuksellinen alkuvuosi

Rauma

Länsi-Suomi

Osakemarkkinoiden alkuvuosi on ollut poikkeuksellinen. Osakekurssit ovat laskeneet 8–16 prosenttia. Näkymät ovat sumuisia tai synkkiä kaikissa ilmansuunnissa.

– Markkinat ovat hinnoitelleet riskiä sisään. Esimerkiksi Yhdysvalloissa pelätään taantumaa, kun teollisuuden kehitys on ennakoitua heikompaa, arvioi Eurajoen Säästöpankin sijoitusjohtaja Jussi Lähteenmäki.

Muitakin syitä on helppo osoittaa: öljyn hinnan lasku, Kiinan talouskasvun hidastuminen, eräiden pankkien taseriskit ja niin edelleen.

– Tuloskasvuennusteita on laskettu. Suomessakin tilinpäätöksissä on tullut enemmän pettymyksiä kuin positiivisia yllätyksiä. Yritysten hyvät tulokset ovat olleet paljolti kustannussäästöjen ja valuuttakurssien ansiota. Liikevaihdot eivät ole kasvaneet. Bisnes ei ole lennossa, analysoi Lähteenmäki.