Helene kantaa vuosikymmenestä toiseen

Tampereen Teatterista keväällä eläkkeelle jäänyt näyttelijä Inkeri Mertanen on tulkinnut taiteilija Helene Schjerfbeckin omakuvaa jo useamman vuoden ajan. Huomenna esitys vierailee Soveron Taidetalossa Eurassa.
Tampereen Teatterista keväällä eläkkeelle jäänyt näyttelijä Inkeri Mertanen on tulkinnut taiteilija Helene Schjerfbeckin omakuvaa jo useamman vuoden ajan. Huomenna esitys vierailee Soveron Taidetalossa Eurassa. Kuva: Harri Hinkka

Näyttelijä Inkeri Mertanen viimeisteli viime viikon loppupuolella taiteilijamonologiaan toisella kotimaisella. Helene Schjerfbeckin (1862–1946) elämästä kertova soolonäytelmä sai ruotsinkielisen ensi-iltansa viikonloppuna Uudellamaalla.

– Ehkä siinä jotain pieniä muutoksia on kun kieli vaihtuu. Jotain sävyeroja ehkä, näyttelijä pohtii.

Väinö Lahden käsikirjoittamalla-näytelmällä on pitkä historia. Ensimmäisenä sen otti ohjelmistoonsa näyttelijä Eeva-Kaarina Volanen 1990-luvulla Kansallisteatterin pienelle näyttämölle.

Tampereen Teatterissa pitkän näyttelijänuran tehnyt Inkeri Mertanenkin eläytyi Helenen rooliin ensimmäisen kerran jo vuonna 2008. Tuolloin sitä esitettiin kolme vuotta Teatteriravintola Kivessä.

muodostaa linkin käsikirjoittaja Lahden, Volasen ja Mertasen välille.

– Tämä rooli on minulle hyvin rakas. Kävin teatterikoulun 1971–75 ja yksi opettajistamme oli Eeva-Kaarina Volanen. Väinö Lahdesta tuli puolestaan hyvä ystävä meille molemmille, kertoo Mertanen.

Ensiversio kirkkoon

Nykyisen näytelmäversion ohjaaja Seppo Ilmari Siitonen puolestaan on Mertasen opiskelutoveri teatterikorkeakoulusta.

– Törmäsimme sattumoisin Helenen näyttelyssä Ateneumissa ja hän ehdotti monologin tekemistä uudelleen.

Helene tehtiin Ruotsinpyhtäällä sijaitsevaan Strömforsin puukirkkoon, jossa on Schjerfbeckin ainoa alttarimaalaus, . on sittemmin esitetty vuosittain taiteilijan syntymäpäivänä 10. heinäkuuta. Tänä kesänä soolonäytelmä on nähty kirkon ohella myös muualla Uudellamaalla.

Taiteilijan omakuva

Inkeri Mertanen kuvailee Schjerfbeckin kirjeistä ja muistiinpanoista poimittujen suorien lainausten kuljettamaa tarinaa elämäkerraksi, jonka rinnalla kulkee kuvakavalkadi taiteilijan teoksista. Kirjeistä välittyvät ajatukset ovat näyttelijän mukaan ajattomia.

– Helenen kirjeet ovat syvällisiä ja sisältävät viisaita ajatuksia. Niissä on paljon ikuista, ne eivät olleet päiväperhosia ja siksi niitä voi esittää milloin tahansa.

Suomalaisten rakastamasta taiteilijasta esitys antaa Mertasen mukaan totuudenmukaisen kuvan.

– Kukaan meistä ei tietenkään ole hänen aikalaisiaan. Helenestä on tehty paljon esityksiä ja julkaistu kirjallisuutta. Tämä esitys pohjautuu hänen omiin kirjeisiinsä ja on mielestäni hänen näköisensä.

Schjerfbeckin elämäkertaa värittää esityksessä puhallinmuusikko Kai Olander. Yksi näytelmässä kuultavista sävellyksistä on taiteilijan 60-vuotissyntymäpäiville 1922 valmistunut Erkki Melartinin .

Vapaa kuin Helene

Inkeri Mertanen on tehnyt pitkän uran näyttelijänä Tampereen Teatterissa. Talosta hän jäi eläkkeelle viime keväänä. Näyttelijän työtä Mertanen ei kuitenkaan aio hylätä.

– Nyt olen vapaa kiertämään ja valitsemaan työni. Vähän samalla tavoin kuin Helenekin jättäessään opettajan työn Ateneumissa.

Helene Schjerfbeckin elämästä kertova monologi Soveron taidetalossa (Sorkkistentie 9, Eura) 21. elokuuta kello 18.

”Helenestä on tehty paljon esityksiä ja julkaistu kirjallisuutta. Tämä esitys pohjautuu hänen omiin kirjeisiinsä ja on mielestäni hänen näköisensä.”

Heleneä tulkitseva Inkeri Mertanen