Hulluttele hatuilla

Tänä syksynä hattuintoilijalla on, mistä valita. KN Collectionin sähäkän sininen päähine on yhtä aikaa rento ja ajaton. Tupsut tuovat hattuihin leikkisyyttä. Kuva: Vuokko SaloSuomalaiset arvostavat käytännöllisyyttä, tietää suunnittelija Kati Niemi.  Kuva: Dune Kuva: Accessorize Kuva: Whitestuff Kuva: Newlook Kuva: Bhs Kuva: Accessorize Kuva: Moda In Pelle Kuva: Accessorize

Vaikka aikaisemmin olisi luottanut pipoon ainoastaan kovimmilla paukkupakkasilla, tänä syksynä ja talvena päähine kannattaa laittaa päähän jo tyylikkyytensä vuoksi.

Omaa hattumallistoa luotsaava Kati Niemi nimeää sesongin suosikiksi leveälierisen huopahatun, jollaisia löytyy ruseteilla, ruusukkeilla, nauhoilla ja ilman.

Jos kaipaa jotakin vähemmän näyttävää, kutreille voi asetella trendikkään turbaanimallin tai 1970-luvun tyyliä henkivän lipallisen sekä tupsullisen päähineen.

Musta unholaan, tilalle puuterisävyjä

Aikaisempina vuosina hatut ovat olleet mustia, mutta nyt tarjolla on kauniita puuterinsävyjä.

– Puhutaan hailakasta roosasta, vaalean lilasta, beigestä ja harmaasta, Niemi luettelee.

– Alkusesongin kauniit värit jatkavat vielä keväälläkin. Nyt leveälierisiä huopahattuja käytetään tyyliä täydentämässä tai koska se näyttää hyvältä, ei ainoastaan kylmyyden vuoksi.

Myös syvää sinistä, luumua ja pitkään pois ollutta metsänvihreää ja ruskeaa nähdään päähineissä. Jos haluaa yllättää, kannattaa valita muodikas shokkiväri; sähäkkä sininen tai fuksianpunainen.

Retromuoti tulossa kovaa kyytiä takaisin

Kuten muussa muodissa, päähineissä sekoitellaan ennakkoluulottomasti eri vuosikymmeniä.

– Saa nähdä, miten leveälahkeisten hippijuttujen tulo näkyy päähinemuodissa, Niemi aprikoi.

Ainakin tikkikangasta on kokeiltu jo nyt.

– Retro ja tikkikankaat ovat selvästi tulossa takaisin. Toisaalta tarjolla on myös paljon 1920-luvun romantiikkaa ja epäsymmetrisiä hattujen lierejä sekä reunoja.

Huopa ja villa – materiaaleista parhaat

Materiaaleista kovimmassa nosteessa on villahuopa. Sama materiaali jatkaa talven yli vielä kevään päähineissä.

Villa eri muodoissaan on suunnittelijan mukaan miellyttävä päähinemateriaali talviaikaan.

– Villa hengittää hyvin, puhdistaa itse itseään ja on samalla todella lämmin.

Moni kokeilee jo rohkeasti uudenlaista

Vaikka Suomen leveyspiireillä päähineet kuuluvat talviaikaan vakiovarustukseen, pipojen ohella päähän laitetaan nyt myös hattuja. Etenkin nuoret ovat Niemen mukaan rohkeita valitsemaan päähineitä.

– Mikä on aivan mahtavaa! Vielä aloittaessani alalla kahdeksan vuotta sitten hatut olivat mummojen juttu. 2015-luvun mummo ei halua näyttää mummolta.

Niemen mukaan paras hattu raikastaa sekä parikymppisen että 80-vuotiaan ilmeen.

– Parhaassa tapauksessa päähinemuoti on juuri sitä, miellyttää molempia.

Pipohattu päähineistä helpoiten lähestyttävin

Jos hattu arveluttaa, voi kokeilla esimerkiksi pipohattua. Hattua valittaessa huomioitavia asioita ovat ainakin kasvojen sävy ja muoto, silmälasit sekä kaulan pituus.

– On tärkeää valita oikeanvärinen päähine, jotta se ei vie värejä kasvoilta.

Myös oma tyyli ratkaisee: viehättävätkö tupsut, lipat vai romantiikka? Tärkeintä on muistaa, että hattu ei ole maailman vakavin asia.

– Hulluttele ja sovittele rohkeasti. Monella suomalaisella on vahvoja mielikuvia siitä, ettei itselle sovi mikään hattu. Ei pidä paikkaansa, jokaiselle löytyy omiin kasvoihin sopiva päähine, Niemi lupaa.

”Hulluttele ja sovittele rohkeasti. Jokaiselle löytyy omiin kasvoihin sopiva päähine.”

Kati Niemi

hattu heilumaan

  • Suomalaisen naisen yleisin pään koko on 57.
  • Kaksi kolmasosaa lämmöstä haihtuu pään kautta, kun muu kroppa on suojattu esimerkiksi hanskoilla, kaulahuivilla ja kunnon jalkineilla.
  • Jo seitsemässä pakkasasteessa on riskinä, että korvat paleltuvat.
  • Hattua valitessa tulisi ottaa huomioon kasvojen muoto ja ihonsävy, sekä kaulan pituus. Myös silmälasit vaikuttavat valintaan.
  • Rennolle toppatakkiin pukeutujalle lipalliset ja tupsulliset hatut voivat olla hyvä vaihtoehto.
  • Villakangastakin valitseva voisi kokeilla turbaania tai vaikka lierillistä huopahattua.