Hyvä nauha pyörii

Saku Salmela pysäyttää Filip Riskan Ilveksen hyökkäyssiniviivalla. Tilanteesta ei tuomittu jäähyä, sillä tuomariston mukaan Riska tuli tilanteeseen pää liian alhaalla. Kuva: Esa UrhonenFilip Riska on juuri niitannut valotaululle avausmaalin ja itsensä päätypleksiin. Kuva: Esa Urhonen

Ilves-maalivahti Henri Kiviaho pystyi vain ihmettelemään, mikä mies pyrähti paikalle, kun Filip Riska säntäsi irtokiekolle. Lukon neloskentän keskushyökkääjä iski kahdesti kiekon maalivahdin patjoihin, mutta runnoi lopulta maalin perukoille kiekon lisäksi melkein Kiviahonkin.

Maaliaan hän tuuletti taklaamalla rajusti päätypleksiin. Juhlinta kuvasti hyvin sitä, millainen purkaus pelaajasta lähtee, kun hän osuu vihdoin 19 pelin maalittoman putken jälkeen.

– Ei ole ihan jokapäiväistä mulle, kyllä sitä nauttii joka kerta, Riska tuumasi.

Vaasan Sportissa pelaava Filipin velipoika Erik iski osuman torstaina KooKoon verkkoon, jota hän tuuletti kohti keskiympyrää suuntautuneella polviliu’ulla. Filipin mukaan tarkoitus ei ollut näyttää pikkuveljelle tuuletuksen mallia.

– En ole edes nähnyt sitä tuuletusta. Kuulin vain huhuja, että oli aika järkyttävä, Filip Riska totesi virnuillen Ilveksestä otetun 5–2-voiton jälkeen.

Nauha jäi päälle molemmilla

Ilveksen päävalmentaja Kari Heikkilä harmitteli pelin jälkeen sitä, että perjantain jatkoaikatappiosta jäi surullinen nauha päälle.

– Näin se käy, meillekin jäi nauha päälle. Hyvä nauha, kehui Lukon päävalmentaja Risto Dufva ottelun jälkeen.

Lukon ensimmäisen erän esitys oli päävalmentajansa mukaan parasta, mitä joukkue on esittänyt hetkeen.

– Olimme hyvin työssä kiinni laajalla rintamalla, Dufva jatkoi.

Vaikka ensimmäiselle erätauolle lähdettiin 1–1-tuloksessa, sai Lukko pitkillä myllytyksillä varmasti Ilveksen takalinjoja väsytettyä.

– Kun saamme tällaisen taistelun päällä kotona, niin meitä on vaikeaa voittaa, Riska totesi pelin jälkeen.

Lukko karkasi toisessa erässä Ilvekseltä iskemällä tehokkaasti maalipaikoista osumia. Kahdessa osumassa ratkaisijana oli Teemu Nurmi, voittomaalin lapioi Toni Koivisto.

– Tänään onneksi saatiin paljon maalipaikkoja ja sitä kautta maalejakin. Kyllä niitä tulee, kun paikkoja luodaan, Nurmi kommentoi.

Tilanne rauhoittuu voittamalla

Lukko nousi hyvän viikkonsa ansiosta tasapisteisiin kuudentena olevan TPS:n kanssa. Turkulaiset pitävät viimeisen suoran pudotuspelipaikan hallussaan enää tuhdimman kolmen pisteen voittosarakkeen turvin.

Kun voittoja tulee, on pelaajilla hymykin herkässä.

Riska toimi Lukolle oivana esimerkkinä siitä, miten kovalla työllä tulee jossain vaiheessa tulosta. Onnistumiset ruokkivat myös itseluottamusta välittömästi, kuten Riskan mukaan on jo joukkueen keskuudessa tämän viikon aikana huomannut.

– Keskiviikon HPK-pelissä oli vähän väkinäistä, kun oli tappioita alla ja pakko voittaa. Eilen Tampereella oli jo parempaa ja tänään oli selvästi viikon paras peli, Riska sanoi.

– Tilanne vähän rauhoittuu heti, kun saa voittoja, hän jatkoi.

Pelirentous löytyi kaikilta

Joukkue sai onnistumisia laajalla rintamalla ykköskentän ulkopuolelta, sillä Riskan neloskentän lisäksi Turo Asplundin johtama kakkoskenttä iski kaksi osumaa.

Dufva oli erittäin tyytyväinen joukkueensa esitykseen. Päävalmentaja sai voitolla vahvistusta sille, että kurssi on kääntynyt nousuun.

– Oli monia pelaajia, joista näkyi nyt pelirentous. Huonon tuloksentekokunnon vuoksi se on ollut haussa, mutta nyt se oli kaikilla mukana, Dufva kommentoi.

Lukon viime peleissä on tullut poikkeuksellisen paljon jäähyjä ja raumalaisjoukkue on näyttänyt paikoin jopa kurittomalta.

Riskan mukaan jäähyjen liian suureen määrään reagoitiin jo joukkueessa.

– Me olemme nyt puhuneet, että määrä pitäisi saada alas. Nyt oli ihan ok. Kaikki pysyvät lämpöisenä, saadaan minuutteja kaikille ja sitä kautta tehoja.

Lukko–Ilves 5–2 (1–1, 3–1, 1–0)

  • 1. erä: Lukko aloitti avauserän loistavasti ja sai muutaman pitkän painostusjakson vieraiden päätyyn. Ensimmäisestä maalista vastasi Lukon neloskentän lihamyllyosasto, kun Filip Riska pääsi voimalla runttaamaan johtomaalin. Lukon hyvä vire katkesi hetkeksi Ilveksen päästyä tasoittamaan kuin varkain. Marcus Fageruddin laukaus kilpipuolelle yllätti Ryan Zapolskin. Avauserä oli lähes täydellisesti kotijoukkueen hallintaa. Yhteensä 16 kertaa torjunut Zapolski joutui urakoimaan erässä vain kolmen torjunnan edestä.
  • 2. erä: Lukko iski toisen osumansa, kun erää oli pelattu vain 55 sekuntia. Ville Vahalahti karkasi ylivoimahyökkäykseen ja löysi toisesta aallosta Teemu Nurmen. Hän ampui tarkan laukauksen takakulmaan ohi Ilves-vahti Henri Kiviahon. Ilves pääsi tasoittamaan pelin neljä minuuttia myöhemmin. Aleksi Mustonen harhautti upeasti ensin Olli Sipiläisen ja nosti sitten rystypuolelta kiekon aivan takayläkulmaan. Vuorotahti jatkui maaleissa, kun Toni Koivisto puolestaan punnersi maalinedusruuhkasta pelin 3–2:een. Lukko pääsi tuulettamaan vielä erässä kertaalleen, kun Aaron Gagnon ajoi vasemmasta laidasta sisään ja löysi Nurmen maalilta. Hän ohjasi kotijoukkueen neljännen.
  • 3. erä: Ilves pääsi erä erältä paremmin peliin mukaan. Kolmannessa erässä Lukko alkoi myös hieman pelaamaan varmemmin kahden maalin karkumatkalla. Kotijoukkue lopetti Ilveksen haaveet toiseksi viimeisellä minuutilla, kun Turo Asplund nosti ylivoimalla kiekon ohi Henri Kiviahon.
  • Oho: Lukon Turo Asplund on tehnyt tämän kauden neljässä ottelussa vanhaa seuraansa Ilvestä vastaan tehot 3+3.
  • Kommentti: Kari Heikkilä, Ilves: ”Mukava tehdä suomalaisten kanssa töitä, kun nämä pystyy itse ajattelemaan täällä, pelaajatkin.”
  • Yleisöä: 3 305.

Filip Riska: Jäähyä ei tullut, koska minun oli pää liian alhaalla

Rauma

Iiro Lehtonen, Länsi-Suomi

Perjantaina Tampereella Lukon Ilkka Mikkola koki kovia, kun hän sai Ilves-pelaajan mailasta kasvoihinsa. Lukko-kapteenin hammasrivistö meni uusiksi ja huuli kaipasi paikkausta.

Lauantaina Raumalla mailat heiluivat jälleen. Osansa saivat niin Ville Vahalahti ja Filip Riska, joiden huuliin ja leukaperiin osui Ilves-pelaajien mailat.

Näitä tilanteita tuomaristo ei pelissä nähnyt tai tulkinnut jäähyn arvoiseksi, vaikka molemmilta Lukko-pelaajalta kasvot aukesivat iskujen voimasta.

– Tuomarin mukaan tilanteesta ei tullut jäähyä, kun minun pää oli liian alhaalla. Tiedä sitten onko sääntö muuttunut, mutta itse muistelisin pelaajan olevan aina vastuussa mailastaan, turvonneen huulensa kanssa haastatteluun tullut Filip Riska totesi ottelun jälkeen.

Lukon päävalmentaja Risto Dufva puuttuu harvoin tuomarilinjaan, mutta kolmen perättäisen korkean mailan lipsahtaminen ohi tuomariston tutkan sai hänet harmittelemaan koettua vääryyttä.

– Hyvin erikoista. Jos pää on alhaalla, niin saako sitten survaista sillä mailalla, Dufva hämmästeli ottelun jälkeen.

– Suoraan päähän kohdistuneita iskuja. Päivänselviä tilanteita niin eilen kuin tänäänkin. Vaikka ne olivat tahattomia, ei se poista sitä rikettä, hän jatkoi.