Italialaistaiteilija purkaa alitajuntaansa paperille

Kirjastossa on lauantaista lähtien esillä italialaista piirustustaidetta. RaumArs-taiteilijavieras Enrico Mazzonen isolla piirrosteoksella on mittaa kaksikymmentä metriä.
Kirjastossa on lauantaista lähtien esillä italialaista piirustustaidetta. RaumArs-taiteilijavieras Enrico Mazzonen isolla piirrosteoksella on mittaa kaksikymmentä metriä. Kuva: Esa Urhonen

Rottia. Ihmisiä. Kahleita. Luonnollista kokoa olevia hevosia. RaumArs-taiteilijavieraana kolme kuukautta työskennelleen Enrico Mazzonen kaksikymmentämetrinen pikkutarkka lyijykynäpiirustus sisältää viljalti yksityiskohtia.

Mazzone on kuvannut vanhaa etsaus- tai kaiverrustekniikkaa muistuttavalla tavalla lyijykynällä paperille omituista alimaailmaa, jonka hän sanoo kummunneen tajunnanvirranomaisesti omasta alitajunnastaan. Alitajunnaksi hän on teoksen nimennytkin.

– Piirustus heijastelee sitä, kuinka helposti ja miellyttävästi alitajunta säilöö muistot, mutta niiden aikajärjestys sekoittuu eikä se lopulta enää ole oleellista, taiteilija pohtii tiedotteessaan.

Mazzionelle isokokoinen piirrostyö on ollut matka omaan itseen.

– Teoksen tekeminen on ollut kuin joogaharjoitus tai meditaatiota. Olen nauttinut työskentelystä hiljaisuudessa.

Fantasiamaailmaan uppoutuminen on taiteilijalle myös eräänlaista todellisuuspakoa toisinaan ankealta tuntuvasta arjesta.

Teos valmistui Raumalla

Paperin Mazzione toi rullalle käärittynä mukanaan saapuessaan Raumalle kolmisen kuukautta sitten. Lopulliseen muotoonsa teos valmistui RaumArs-residenssissä Vanhassa Raumassa.

Kaikkiaan teoksen tekemiseen on kulunut aikaa puoli vuotta. Mazzone on viihtynyt sen parissa päivittäin usean tunnin ajan. Lyijykyniä hän laskeskelee kuluneen 168.

Jatkoa aiemmille töille

Pääkirjastoon lauantaina näytteille asetettava teos on jatkoa italialaisen taiteilijan symbolististen piirustusten ja fantasiamaailmojen sarjalle, joita oli jo tammikuussa esillä Ulvilan kirjastossa.

– Kuvamaailmani on universaalia, mutta siinä on vaikutteita oman maani vanhan taiteen muodoista sekä mytologiasta.

Alitajunta on Mazzionen kolmiosaisen piirustussarjan toinen osa. Ensimmäinen oli ”vain” viisimetrinen, kolmas tulee olemaan 30-metrinen pystysuora piirros, jonka aihe on superego. Teosten suuri koko on taiteilijan mukaan perintöä hänen oman kotimaansa massiivisesta ja runsaasti koristellusta rakennuskulttuurista.

Taiteilija toivoo joskus saavansa kaikki kolme teosta esille jonnekin. Hänellä on jo suunnitelmakin siitä, miten isot piirrokset sijoittuvat toisiinsa nähden.

– Ajatus on se, että teokset keskustelisivat keskenään.

Enrico Mazzone on residenssiaikanaan työskennellyt myös Rauman kuvataidekoulun piirustuspajan oppilaiden kanssa. Raumalta hän matkustaa kuukaudeksi Grönlantiin, mutta aikoo palata takaisin vielä tämän kevään aikana.

Mazzone (s.1982) on torinolainen kuvataiteilija, joka on valmistunut lavastus- ja pukusuunnittelijaksi Accademia Albertina di Belle Arti di Torino taideakatemiasta kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen hän on opiskellut museologiaa ja arkkitehtuuria ja keskittynyt taiteessaan piirtämiseen.

Alitajunta on esillä Rauman kaupunginkirjastossa 20.2.–30.4.

”Kuvamaailma on universaalia, mutta siinä on vaikutteita oman maani vanhan taiteen muodoista sekä mytologiasta.”

Enrico Mazzone