Itsepuolustuskursseille kovaa tunkua

Rauman Taekwondon itsepuolustuskurssin ensimmäisellä tunnilla opetettiin muun muassa ahdistelijan otteesta irtautumista.
Rauman Taekwondon itsepuolustuskurssin ensimmäisellä tunnilla opetettiin muun muassa ahdistelijan otteesta irtautumista. Kuva: Juha Sinisalo

Kiinnostus naisten itsepuolustus- ja uhkatilannekursseihin on nousussa, kertoi Ilta-Sanomat tammikuun lopulla.

IS haastatteli 1990-luvulta koulutuksia järjestänyttä oululaista voimankäyttökouluttaja Janne Ahosta, jonka mukaan osallistujamäärät ovat nousseet aivan viimeisinäkin kuukausina.

Ilmiö on havaittavissa myös Rauman seudulla. Pitkän linjan turvallisuuskouluttaja Tero Koivisto kuvailee tilannetta jopa poikkeukselliseksi.

– Minullekin on tullut muutamia todella outoja puheluita, joissa huolestuminen ja huoli on ollut aitoa, mutta se on leimaantunut hyvin pitkälti mediasta tulleisiin mielikuviin ja epätietoisuuteen, Koivisto kertoo.

Koivisto on pistänyt merkille, että maahanmuuttotilanne luo keskustelua, mielipiteitä ja uskomuksia. Niihin hän ei ota minkäänlaista kantaa, mutta korostaa huomanneensa, että kasvanut huoli turvallisuudesta on aitoa.

– Miehet ovat esimerkiksi soitelleet, että vaimolle pitäisi saada itsepuolustuskoulutusta. Ei sellaista ole tapahtunut aikaisemmin 30-vuotisen urani aikana, Koivisto sanoo.

Turvaa itselle

Rauman Taekwondo aloitti helmikuun ensimmäisellä viikolla naisille tarkoitetun itsepuolustuskurssin.

Seura mainosti kurssia kolmesti sanomalehdessä ja lisäksi sosiaalisessa mediassa. Kahdessa viikossa kurssi oli täynnä.

Länsi-Suomi vieraili jututtamassa kurssin ensimmäiselle tunnille tulleita naisia. Mirva Mäkinen ja Katja Halonen-Välimaa kertoivat tulleensa kokeilemaan ja oppimaan uutta.

– Odotamme saavamme turvaa itsellemme. Mielessä ei ole niinkään kuntoilupuoli, naiset kertoivat.

Eurassakin täyttä

Molemmat myöntävät, että Koiviston mainitsemat otsikot ja keskustelu vaikuttivat päätökseen tulla kurssille.

– Olisin mennyt Eurassa vastaavalle kurssille, mutta olin niin myöhään liikkeellä, että se oli ehtinyt jo mennä täyteen, Halonen-Välimaa kertoi.

Kristiina Jussila oli tullut Rauman Taekwondon kurssille äitinsä Dianan kanssa.

– Äiti on harrastanut hapkidoa ja hän pyysi minua mukaan. Hänen kohdallaan vaikutti harrastustaustakin, mutta minua kiinnosti turvallisuuspuoli, Kristiina Jussila kertoi.

– Se on ollut niin paljon nyt pinnalla. Ei nyt ehkä Raumalla, mutta varsinkin jossain isommassa kaupungissa kulkiessa voi tuntea olonsa turvattomaksi, hän lisäsi.

Taidoista ei haittaa

Rauman Taekwondon pääkouluttaja Miiko Laineen mukaan seura oli pidempään pohtinut itsepuolustuskurssin järjestämistä ja nyt aika oli sopiva.

Kovan kysynnän myötä nyt järjestettävä yhdeksän kerran kurssi tuskin jää viimeiseksi.

Kurssin tarkoituksena on oppia erilaisten tekniikoiden avulla puolustamaan itseään niin, ettei aiheuta muille turhaa vahinkoa.

– Ei tällaista taidoista ikinä haittaa ole, vaikka tietysti toivotaan, ettei niitä kukaan joudu käyttämään, Laine sanoo.

Rikosmäärässä ei dramaattista muutosta

Rauma

Henriikka Korte, Länsi-Suomi

Väkivaltarikosten määrässä ei viimeisen kolmen vuoden aikana ole tapahtunut radikaalia muutosta Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Lounais-Suomen poliisilaitoksen alueella ilmoitettiin vuonna 2015 3 824 pahoinpitelyrikosta. Vuonna 2014 vastaava luku oli 3 446 ja vuonna 2013 4 065. Sellaisia pahoinpitelyrikoksia, joissa tekijäksi epäiltiin ulkomaan kansalaista, tuli viime vuonna poliisin tietoon 390, edellisvuonna 302 ja sitä edeltävänä vuonna 355.

Seksuaalirikoksia ilmoitettiin poliisille vuonna 2015 354. Näistä tapauksista 48:ssa epäiltiin tekijäksi ulkomaan kansalaista. Vuonna 2014 vastaavat luvut olivat 395 ja 28 sekä vuonna 2013 464 ja 86.

Rikoskomisario Marko Peltonen Rauman poliisiasemalta toteaa, että nopealla tulkinnalla voidaan päätellä, ettei rikosten määrässä ole lähivuosina tapahtunut dramaattista muutosta suuntaan tai toiseen. Myöskään selvää muutosta tavassa ilmoittaa poliisille rikoksesta ei ole nähtävissä.

– Vähäiset nousut ja laskut menevät normaaliin vaihteluväliin, rikoskomisario Peltonen arvioi.

Luvut sisältävät kaikki Lounais-Suomen poliisiaseman alueella ilmoitetut tapaukset. Alueellisia vaihteluita siis saattaa esiintyä.