Jäähyväiset Leijonille

Leijonalogo on koristanut Ari Moisasen rintaa keväästä 2012 lähtien. Nyt hänen aikakautensa maajoukkueen maalivahtivalmentajana päättyy. Kuva: Esa UrhonenLauri Marjamäki saa aloittaa suoraan huipulta. Kuva: Heikki Saukkomaa

Lauri Marjamäki ja Jere Lehtinen paljastivat keskiviikkona paitsi 16 pelaajaa, myös Leijonien World Cup -ryhmän valmennuksen. Raumalaisnäkökulmasta katsottuna sieltä löytyi tilaisuuden merkittävin uutinen.

Syksyllä Torontossa pelattavassa turnauksessa Leijonien maalivahtivalmentaja ei ole Ari Moisanen vaan hänen kollegansa Marjamäen valmentamasta Kärpistä, Ari Hilli.

Tarkoittaako tämä sitä, että Moisasen leijonaura ei jatku Marjamäen tiimisissä?

– Kyllä se sitä tarkoittaa. Siihen ei kyllä liity mitään sen suurempaa draamaa, Moisanen vahvistaa.

– Halusin itse asiassa lopettaa jo viime kauteen, mutta pyysivät jatkamaan vielä tämän kauden loppuun. Siten saadaan vaihdettua koko ryhmä ilman mitään yhden kauden välimiestä.

Jalonen pyysi aikanaan mukaan

Moisanen on ollut Leijonien maalivahtivalmentaja vuodesta 2012. Jukka Jalonen pyysi häntä mukaan, ensin huhtikuussa tuuraamaan Pasi Nurmista ja elokuussa valmennustiimin vakituiseksi jäseneksi.

Vuonna 2014 Moisasen kaulaan pujotettiin kaksi arvomitalia. Hän oli ensin voittamassa Vancouverissa olympiapronssia ja kevään MM-kisoissa kaulaan ripustettiin vielä pronssinen mitali.

Yksi mahdollisuus miehellä vielä on mitalikokoelmansa kartuttamiseen. Hän on hiomassa veskareiden torjuntavirettä, kun Leijonat tavoittelee MM-mitaleita Venäjällä.

Siihen päättyy Kari Jalosen valmennuskausi, ja siitä alkaa Lauri Marjamäen aika.

– Se olisi kuitenkin seuraavat kaksi vuotta kaikkine kisanristiäisineen yli kuusi kuukautta minimissään pelkkää leijonaa. Siihen pitäisi yhdistää työ ja perhe. Ei onnistu enää, Moisanen laskee.

Leijoniin ei haeta paikkaa, sinne kysytään

Työ on ainakin vielä Venäjällä, jossa Moisanen virittelee KHL-jätti Ak Bars Kazanin maalivahteja kevätvireeseen.

Tavoitteensa hän on jo ehtinyt kertoa julkisuuteen. Moisanen haluaa avata portit myös maailman kovimpaan kiekkoliigaan, NHL:ään.

Lopullisesti raumalainen maalivahtikoutsi ei sentään maajoukkueen ovea lyö kiinni.

– Leijonat on sillä lailla erilainen ympäristö, ettei koskaan voi sanoa ei koskaan. Mutta ne ovat myös tavallaan sellaisia erityiskomennuksia, ettei niihin haeta itse paikkaa. Niihin kysytään, Moisanen selvittää.

– Joten miten vastaan, jos joskus kysytään? Olen todennäköisesti innolla mukana.

”Halusin itse asiassa lopettaa jo viime kauteen, mutta pyysivät jatkamaan vielä tämän kauden loppuun.”

Ari Moisanen

”Tästä ryhmästä huokuu pelaavuus.”

Lauri Marjamäki

Syksyn World cup on Kahdeksas jääkiekon huipputurnaus Pohjois-Amerikassa

  • Jääkiekon huipputurnaus pelataan Pohjois-Amerikassa kahdeksannen kerran, kun Kanadan Toronto isännöi maailmancupia 17.9.–1.10.
  • Maailmancupin edeltäjä oli Kanada-cup, joka pelattiin vuosina 1976, 1981, 1984, 1987 ja 1991. Maailmancup on järjestetty Pohjois-Amerikassa vuosina 1996 ja 2004.
  • Suomen paras sijoitus on vuoden 2004 maailmancupin toinen sija. 1991 Suomi oli Kanada-cupissa kolmas.
  • Tämänkertaisessa maailmancupissa on kahdeksan maata: Kanada, Yhdysvallat, Venäjä, Tshekki, Ruotsi, Suomi sekä alle 23-vuotiaiden kanadalais- ja amerikkalaispelaajien muodostama Team North America ja Team Europe, jossa pelaa eurooppalaiskiekkoilijoita, joiden kotimaat eivät osallistu turnaukseen.
  • Suomi pelaa Torontossa samassa B-alkulohkossa Venäjän, Ruotsin ja Team North American kanssa.
  • Maailmancup-joukkue täydennetään lopulliseksi yhdellä maalivahdilla ja kuudella kenttäpelaajalla 1. kesäkuuta.

Ei sijaa yllätyksille

Helsinki

REIMA RAUTIAINEN, STT

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentajana kesällä aloittava Lauri Marjamäki ei pelkää arvovaltansa puolesta, vaikka syksyn maailmancupissa Leijonien johtoryhmä pullistelee entisiä NHL-tähtiä.

Suomen kakkosvalmentajan postilla työskentelee Teppo Numminen, ja neuvonantajina toimivat Saku Koivu, Teemu Selänne, Kimmo Timonen sekä Columbus Blue Jacketsin toimitusjohtajana eurooppalaisille tietä raivaava Jarmo Kekäläinen.

– Ainakaan ”Temellä”, ”Kimellä” ja Sakulla ei ole asiaa vaihtoaitioon, Marjamäki vakuutteli päällikkyyttään naurahtaen, kun Suomen maailmancup-joukkueen ensimmäiset pelaajavalinnat julkistettiin keskiviikkona.

Hän ottaa päävalmentajan viestikapulan MM-kisoissa Leijonia luotsaavalta Kari Jaloselta. 12 vuoden tauon jälkeen syys-lokakuussa järjestettävä maailmancup on tähtipelaajien suurkatselmus, ja se innoittaa Marjamäkeä.

– Harva päävalmentaja saa aloittaa suoraan World Cupista.

Europelaajilla ei asiaa ensivalintoihin

Suomen ensimmäiset 16 pelaajavalintaa eivät sisältäneet yllätyksiä. Euroopassa pelaavilla suomalaisilla ei ollut asiaa NHL-pitoiseen pelaajarunkoon.

Maailmancup-joukkueessa paiskaavat kättä kokemus ja nuoruus.

Mikko Koivu oli edellisessä cupissa reilu parikymppinen lupaus, kun hän nyt Jussi Jokisen ja Valtteri Filppulan kanssa kuuluu rutinoituneisiin suunnannäyttäjiin.

Puolustuksessa on menossa sukupolvenvaihdos. Kun Suomi 2014 Sotshin olympiaturnauksessa turvasi Timosen ja Sami Salon kaltaisiin konkareihin, nyt valittujen neljän puolustajan (Esa Lindell, Olli Määttä, Sami Vatanen, Rasmus Ristolainen) keski-ikä on alle 22 vuotta.

– Pakeista kolme on syntynyt 1994. Keskusteluissa valittujen kanssa paistoi heidän innostuneisuutensa. Tästä ryhmästä huokuu pelaavuus, Marjamäki kehuu.

Hänen päävalmentajasopimuksensa Suomen mestari Kärppien kanssa umpeutuu keväällä. Liigakauden jälkeen Marjamäkeä odottaa Saku Koivun kanssa matka Pohjois-Amerikkaan seuraamaan suomalaispelaajien otteita.

Koska maailmancup-joukkuetta täydennetään 1. kesäkuuta, Marjamäki ehtii MM-Venäjällä tarkkailla lisäehdokkaita.

– Kesällä tapaan jokaisen cup-joukkueeseen valitun henkilökohtaisesti. Puhumme roolituksista ja pelitavasta. Tarkoitus on, että pelaajan on turvallista tulla joukkueeseen.

Kesän keskusteluilla on painoa, sillä päävalmentaja saa koota joukkueensa yhteen vasta 5. syyskuuta.

Ennen 8. syyskuuta Helsingissä pelattavaa valmistavaa Ruotsi-ottelua Suomella on vain kolme yhteisharjoitusta.

Tuhansien pelien NHL-tietämys

Kolmella Kärpät-kaudellaan Marjamäki on tottunut oululaisseurassa tiiviiseen yhteistyöhön.

Valmennettavista tulee pitkän kauden aikana toinen perhe.

Maailmancupin kaltaisessa pikaprojektissa päävalmentajan rooli on toinen.

– Tämä on enemmän johtamista kuin valmentamista, Marjamäki ymmärtää.

Hän kehuu nimekkäitä apuvoimiaan, joilla on NHL:n kapeista kaukaloista tuhansien ottelujen tietämys.

– Teppo Numminen on työskennellyt NHL:n Buffalossa kolme kautta apuvalmentajana. Tyhmä olisin, jos jättäisin hänen ammattitaitonsa käyttämättä.

Marjamäen ja Nummisen ohella Suomen varsinaiseen valmennusjohtoon maailmancupissa kuuluvat Waltteri Immonen, Kalle Kaskinen ja maalivahteja luotsaava Ari Hilli.