Juha Mäkilä: Sydämeen sattuu

Joni Peltola ja SalBan ykköskenttä olivat täysin pitelemättömiä Tapanilan Erää vastaan. Peltola iski neljä osumaa ja alusti yhden.
Joni Peltola ja SalBan ykköskenttä olivat täysin pitelemättömiä Tapanilan Erää vastaan. Peltola iski neljä osumaa ja alusti yhden. Kuva: Esa Urhonen

Se käynnistyi juuri kuten SalBa haaveili.

Joni Peltola nousi kotijoukkueesta avauserän hahmoksi, kun hän ohitteli Tapanilan Erän pelaajia vasemmalta ja oikealta.

Maalilaulu julisti kolmeen kertaan sinivalkoista SalBaa voittamattomaksi ja Peltola sai ansaitusti hattutempustaan mustaa knallia päähänsä.

Toisessa erässä kaikki muuttui. Vierasjoukkue rankaisi virheistä ja meni lopulta menojaan 6–8-numeroihin päättyneessä ottelussa.

– Tuli tyhmiä jäähyjä ja siitä maaleja. Taisi tulla neljä maalia vapareista tai sisäänlyönneistä, kun pelaajamme ajatukset harhailivat muualla kuin omissa miehissä.

– Tuollaiset henkilökohtaiset virheet voivat maksaa jokaiselle sen unelman pelata vielä tätä liigaa. Sattuu ihan saatanasti tuohon sydämeen, SalBan päävalmentaja Juha Mäkilä totesi.

Jaloista loppui ruuti toisessa erässä

Avauserässä kauppiksella nähtiin sellainen SalBa, johon yleisö on kotipeleissä tottunut. Joukkue taisteli ja uhrautui.

Näennäisesti hallinneen Erän laukaukset kilpistyivät kerta toisensa jälkeen SalBan pelaajiin, joilla polvi kävi lattiassa lähes joka toisella askeleella laukauksen peiton merkiksi.

Avauserän rankka puolustuspään kyykkiminen alkoi maksaa hintaa pienellä materiaalilla pelanneelle joukkueelle.

– En tiedä mitä siinä toisessa erässä tapahtui. Loppui vaan jalka jotenkin eikä keskitytty enää miehiin riittävästi. Se repesi sitten siihen, Joni Peltola ihmetteli kuuden päästetyn osuman erää.

Maajoukkuekenttä jäi Peltolan jalkoihin

Peltola oli ottelussa SalBan ylivoimainen hahmo. Hän teki tehot 4+1, ja paikkoja olisi ollut useampaankin osumaan.

– Enpäs muista milloin viimeksi olisin edes kolmea maalia tehnyt. Varmaan kakkosdivisioonassa joskus, SBS Wirmosta Raumalle vuonna 2014 tullut hyökkääjä pohti.

Peltola on viime peleissä päässyt hurjaan iskuun Antti Keskitalon laidalla.

Kaksikon peli toimii hyvin yhteen ja etenkin vapaalyöntikuvio on tuottanut jokaiselle joukkueelle tuskaa. Kuviossa Peltola lähtee pallon viereltä kohti maalia ja jätättää puolustajan jälkeensä. Keskitalon syöttö on tilanteissa osunut hyvällä prosentilla Peltolan mailaan.

– Meidän ykköskenttä oli aivan suvereeni tänään. He veivät oman osuutensa maalein 6–1 Erän maajoukkuekenttää vastaan. Ne oli ihan lapasia, Mäkilä laski.

Tuomarit saivat osansa kiivaassa pelissä

SalBa sai kolmannessa erässä vielä neljän maalin johtoasemaan päässyttä vierasjoukkuetta kahdella maalilla kiinni.

Vaikka Peltola pelasi elämänsä liigaottelun, jäi ottelun loppu kaivertamaan häntä henkilökohtaisesti.

– Lopussa saimme jonkunlaista kiriä aikaiseksi, mutta viimeinen oma jäähyni sitä vähän pilasi. En kyllä samaa mieltä jäähystä ole.

– Erä oli varmasti juuri tuon verran parempi. He ansaitsivat voittonsa, Peltola jatkoi.

SalBan Mäkilä on tunnettu värikkäistä kommenteista, mutta oikeudenjakajat hän on jättänyt rauhaan.

Kauden tärkeimmillä hetkillä mieli kuitenkin muuttui ottelun jälkeen, jossa oli poikkeuksellisen paljon torikokouksia ja epäselviä tuomioita.

– Nyt on pakko ensimmäistä kertaa tällä kaudella avautua noista punapaitaisista sepoista. Jos tuollaiset tuomarit on, niin lopetetaan kokonaan pelaaminen. Se oli molempiin suuntiin, eikä siihen tänään hävitty.

Taistelu jatkuu kapealla miehistöllä

SalBa pyristeli Erän mukana kapealla materiaalilla, sillä vakiokokoonpanosta olivat pois muun muassa Miikka Sokka, Lasse Salminen ja Jani Lehtoniemi. Sokan poissaolo oli tiedossa, sillä hän oli pohjoisessa. Lehtoniemi taasen oli merkitty kokoonpanoissa ykköskenttään, mutta kaukalossa häntä ei nähty.

– En pysty sanomaan, ketä on ensi viikonloppuna mukana. Nyt oli kaksi pelaajaa mahataudissa.

SalBa jatkaa sarjassa toiseksi viimeisenä. Suora putoaminen kolkuttelee vain pisteen päässä.

– Hokkus pokkusta tarvitaan, mutta se sitten keksitään. Vielä me ei olla luovutettu. Tulemme vielä, Mäkilä iski määrätietoisesti.

”Tuollaiset henkilökohtaiset virheet voivat maksaa jokaiselle sen unelman pelata vielä tätä liigaa.”

Juha Mäkilä

SalBa–Erä 6–8 (3–0, 1–6, 2–2)

  • SalBan tehomiehet: Joni Peltola 4+1, Niko Kaerla 1+3, Antti Keskitalo 1+1. Pasi Järvinen 16 torjuntaa.
  • Yleisöä: 238.