Kamera kiersi Raumanmeren juhannusjuhlia

Uusien juhannusjuhlien kynnyksellä menneitä voi muistella Jouko Nummelan Juhannus 2000 -elokuvaa katsomalla. Elokuva esitetään Iso-Hannussa 30.3.–31.3. Kuva: Jouko NummelaJouko Nummelaa Rauman historia kiinnostaa edelleen. Kevään näytöksissä Nummela tarkastelee kotikaupunkinsa elämää yli sadan vuoden aikajänteellä. Kuva: Esa Urhonen

Iso-Hannussa voi huomisesta keskiviikosta lähtien virittäytyä nostalgisiin tunnelmiin. Elokuvateatterissa esitetään maaliskuussa raumalaisen elokuvantekijän Jouko Nummelan elokuvia keskiviikkoisin ja torstaisin.

Edellisestä elokuvasarjasta on jo useampi vuosi aikaa, ja tällä välin Nummela on ehtinyt tehdä pari uuttakin elokuvaa.

Niitä ovat näytäntösarjan päättävät Poroholman ja Otanlahden historiasta kertova elokuva sekä taltiointi Raumanmeren Juhannusjuhlilta vuodelta 2000. Kumpaakaan lyhytelokuvaa ei aiemmin ole esitetty missään.

Raumanmeren juhannusjuhlilla Nummela vietti ikimuistoisen viikonlopun kesällä 2000.

– Festivaali järjestettiin tuolloin toista kertaa. Tunnelma oli kyllä hieno ja vähän harmittikin, että olin liian vanha mukaan, Nummela muistelee.

Nummelan kamera kiersi aamuvarhaisesta iltaan niin nuorison telttamajoituksessa kuin itse festivaalipaikallakin. Parin päivän kuvauksista on nyt valmistunut 25 minuutin mittainen elokuva.

Toisessa uutuuselokuvassa elokuvantekijä on perehtynyt Poroholman ja Otalahden historiaan. Poroholman historiaa seurataan aina niistä ajoista kun alue oli vasta Bornholm-niminen saari. Elokuvan aikajänne on vuodesta 1890 viime vuosiin saakka.

Salakuljetusta ja yleislakkoa

Elokuvasarjan aloittaa kuitenkin huomenna keskiviikkona Lauri Aikko muistelemalla kalastajien elämää lähes 100 vuotta sitten ja kertomalla muun muassa hupaisan tositarinan Aikonmaan salakuljetuksesta.

– Elokuvassa on myös näyteltyjä jaksoja, kertoo Nummela.

Dokumentissa työväentalo Soihtulan historiasta Uljas Mäkelä esittelee rakennuksen vaiheita ja haastattelee lakkokenraali Eino Äijälää. Taltioinnissa nähdään myös tuhansia osanottajia kerännyt yleislakon marssi Valtakadulta torille vuonna 1956.

Muuttuva Rauma -elokuvaan on dokumentoitu muun muassa Tehtaankadun raju muuttuminen ja huvilakulttuurin vaihtuminen mökkeilyyn.

Elokuvasarjassa esitetään myös elokuvaversio Tapio Niemen näytelmästä Muurhauda miähe. Näyttelijöinä ovat Tapio Niemi ja Hannu Heino. Murremiekkoset nähdään viihdyttämässä myös elokuvaesityksissä.

”Tunnelma oli kyllä hieno ja vähän harmittikin, että olin liian vanha mukaan.”

Jouko Nummela

Jouko Nummelan elokuvasarja Iso-Hannussa

  • Näytösten kesto n. 1 tunti. Hinta 6 e. Esitykset ke klo 14 ja to klo 16.30.
  • ke 2.3. ja to 3.3. Entistä kalastajanelämää.
  • ke 9.3. ja to 10.3. Työkansan elämää.
  • ke 16.3. ja to 17.3. Muuttuva Rauma.
  • ke 23.3. ja to 24.3. Muurhaoda miähe.
  • ke 30.3. ja to 31.3. Poroholma ja Juhannus 2000.